Pelinjohtajan kommentti: Roolipelaaminen on joukkuelaji

Licence Creative Commons Piirtäjä: Axelle Psychée Bouet. Tämä kuva on julkaistu lisenssillä Attribution-ShareAlike Creative Commons licence 4.0 International.

Rakas pelinjohtaja, tuntuuko sinusta joskus, että työtäsi ei arvosteta?

Olet sopinut seuraavan session aikataulun. Valmistellut peliä ja materiaaleja tuntikaupalla. Pistänyt sääntökirjat digitaalisena jakoon kaikille ja järjestänyt pelipaikan.

Sessiota edeltävänä iltana eräs pelaajista viestittää, että ei muistanut koko sessiota ja ei nyt pääsekään paikalle. Tai vielä pahempaa, joku pelaajista ilmoittaa vain muutamia hetkiä ennen session alkua, että on “pari tuntia myöhässä koska on vähän puuhaa”.

Nielet tappiosi ja purat laukkusi. Kyselet uuden peliajan perään, mutta noin puolet pelaajista ei vastaa mitään. Joudut nyhtämään heistä vastauksen irti.

Ja sitten kaikki alkaa alusta. Olo on kuin Rustin Cohlella konsanaan.

Rakas pelinjohtaja, haluan muistuttaa sinulle että roolipelaaminen on joukkuelaji, siinä missä jalkapallo tai jääkiekkokin. Ja vaikka sinä oletkin ottanut pelinjohtajan viitan harteillesi, niin sinullakin on oikeus nauttia peleistä ja harrastuksesta, ei vain pelaajilla. Vaikka näkisitkin itsesi asiakaspalvelijana, niin rajansa kaikella.

Ja sitten te pelaajat! Tiedän ja uskon, että monet teistä ovat hyviä ja kuuliaisia harrastajia. Haluan silti muistuttaa parista perusasiasta, joista oma pelinjohtajanne ei välttämättä teitä kehtaa läksyttää. Minulla ei vastaavia rajoituksia onneksi ole!

Kaikkien pitäisi muistaa, että roolipelaaminen on pohjimmiltaan keskustelua ja yhteistä tarinankerrontaa, ei pelimekaniikan kanssa nyhertämistä. Ja kuten kaikki tietävät, hyvässä keskustelussa kaikki osallistuvat ja tuovat siihen panoksensa. On ihan kaikkien vastuulla viedä keskustelua eteenpäin, myös sinun siellä, pelaaja!

Pelaajan rooli ei ole mikään vastuuvapauslauseke. Se ei salli sinulle sitä, että istut vain pöytään ja odotat että sinua viihdytetään. Harrastus on koko porukan yhteinen: Jos tulet pöytään vain räpläämään kännykkääsi sekä unohtelemaan muiden pelaajahahmojen nimet ja edellissession tapahtumat, niin kannattaa miettiä tarkasti, voisitko olla jotenkin kunnioittavampi muita, etenkin kovan työn tehnyttä pelinjohtajaa kohtaan.

Mutta palataan vielä sinuun, rakas pelinjohtaja. Tiedän, että tämä voi kuulostaa raa’alta, mutta jos porukassasi on pelaaja, joka ei jaksa pistää tikkua ristiin pelin eteen, niin hänet on täysin luvallista potkia porukasta huus helevettiin pilaamasta muiden iloa. Tätä kaveria voi sitten nähdä muissa merkeissä.

Ei lätkäjoukkueessakaan katsella vapaamatkustajia, vaan kaikilta vaaditaan oman tontin hoitamista ja joukkueen eteen pelaamista. Miksi roolipelaamisen pitäisi olla jotenkin erilaista?


Kolumnin kirjoitti nimimerkki Luolanestori Miikkulainen ja toimitti Mika-Petri Lauronen.

Kirjoittaja on pitkän linjan pelinjohtaja, joka nauttii pelinsä mieluiten ilman ratakiskoja, hyviksiä tai pahiksia.


Roolipeliblogi LOKI on suomalaisen roolipelaamisen oma kanava.
Julkaisemme suomalaisten roolipelaajien ja liveroolipelaajien peliesittelyjä, kolumneja, pakinoita, arvosteluja ja tapahtumakuvauksia tiistaisin.
Tue LOKIa Patreonin kautta: https://www.patreon.com/roolipeliloki

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s