Peliarvostelu: Tivoli – Roolipeli erilaisuudesta ja ystävyydestä

Kirjoittanut: Kristel Nyberg

Kuvitus: Ninni Aalto

Sivuja: 138

Pelisysteemi: Powered by the Apocalypse

Arvostelija: Mixu Lauronen

Tivolin kansi. Punaiseen uimapukuun pukeutunut nainen tasapainoilee nuoralla pinaisen päivänvarjon kanssa.

Tivoli on uusi tulokas suomalaisten roolipelien joukossa. Se perustuu Meguey ja Vincent Bakerin Apocalypse World -pelisääntöihin (PbtA). Kuten nimestä voi päätellä, peli sijoittuu tivolien, sirkusten ja/tai huvipuistojen maailmaan.

Tivolin teemoina ovat erilaisuus, ystävyys ja yhteistyö. Jokaisella hahmoluokalla – joita PbtA-pelit kutsuvat pelikirjoiksi – on omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Lisäksi kaikilla hahmoilla on uskomuksia ja vakaumuksia, joista edelliset ovat heikkouksia ja jälkimmäiset vahvuuksia. Uskomus voi olla esimerkiksi ”Työni ei ole yhtä arvokasta kuin muiden” ja vakaumus ”Minun ei tarvitse olla hyödyllinen ollakseni tärkeä”. Pelin aikana kertynyttä kokemusta voi käyttää uskomusten muuttamiseen vakaumukseksi. Tämä muodostaa hahmonkehitykseen selkeän kaaren, jossa hahmon heikkoudet käännetään vahvuuksiksi. Tivoli kehottaakin pelaajia kokeilemaan rohkeasti hahmon rajoja.

Tivolin mekaniikka on hyvin yksinkertainen. Jokaisella hahmolla on neljä ominaisuutta: Keho, Mieli, Henki ja Taika, joiden arvot vaihtelevat välillä -2 ja 2 siten, että ominaisuudet ovat yhteenlaskettuna 3. Arvot voivat kampanjan edetessä muuttua maksimin ollessa 3. Ominaisuuksien lisäksi hahmoilla on toimintoja, jotka vastaavat muiden pelien kykyjä. Näitä on kahdenlaisia, kaikille yhteisiä toimintoja ja hahmokohtaisia erikoistoimintoja. Kun pelaaja haluaa käyttää jotain toimintoa, hän (tai, jolloin saadaan pelinjohtaja) valitsee yhden ominaisuuden, johon lisätään kahden kuusisivuisen nopan heitto. Näin saadaan tulos väliltä 0 ja 15. Mikäli tulos on alle 7, toiminto epäonnistuu ja hahmo saa yhden kokemuspisteen. Lisäksi valitaan kaksi seuraavista: hahmo ottaa 2 pistettä vahinkoa, onnistumisella on jokin kielteinen seuraus (pelinjohtaja päättää), pelaaja kysyy muilta pelaajilta yhden kysymyksen. Kysymys riippuu toiminnosta, ja voi olla esimerkiksi ”Miten tämä vaikuttaa hahmojenne luottamukseen hahmoani kohtaan? tai ”Miten tämä hankaloittaa hahmojemme suhdetta?” Tuloksella 7- 9 hahmo onnistuu, mutta joko ottaa yhden pisteen vahinkoa, tai toiminnolla on jokin kielteinen seuraus (pelaaja valitsee). Mikäli tulos on 10 tai yli, hahmo onnistuu toiminnossa.

Hahmo saa siis kokemusta vain epäonnistuneista toiminnoista. Tämä rohkaisee kokeilemaan hahmon rajoja ja heikkouksia. Epäonnistuminen ei ole pelkästään kielteistä, vaan siitä on konkreettista hyötyä. Hahmon kärsimä vahinko on hyvin abstraktia. Se voi olla fyysistä tai henkistä. Kun vahinkoa on kertynyt neljä pistettä, hahmolle muodostuu uusi negatiivinen uskomus ja vahinko nollaantuu. Tivolissa hahmot eivät kuole (ellei pelaaja varta vasten halua sitä), mikä yllyttää ottamaan dramaattisia riskejä.

Kaikille yhteisiä toimintoja ovat Tutki maailmaa, Näytä taitosi, Haasta riitaa, Ojenna kätesi, Käytä taikaa, Haasta uskomus ja Käytä vakaumusta. Näillä hankitaan lisätietoja ympäristöstä, autetaan (tai haitataan) hahmoja ja käytetään hahmon uskomuksia tai vakaumuksia. Erikoistoimintoja kullakin hahmolla on kolme, joista pelin alussa valitaan yksi. Kokemuksen myötä näitä voidaan valita lisää. Yksi kolmesta toiminnosta on aina Valitse yksi hahmotaito joltain muulta arkkityypiltä. Näin hahmot voivat oppia toistensa kykyjä.

Pelin keskiössä ovat arkkityypit (hahmoluokat), joita on kuusi: Akrobaatti, Avustaja, Mekaanikko, Kummajainen, Silmänkääntäjä ja Tirehtööri. Kuusi arkkityyppiä on aika vähän, mutta tivoli-istuntoon on helppo lisätä useampi hahmo samalla arkkityypillä. Sirkuksessa voi olla useampi mekaanikko tai silmänkääntäjä. Mikään ei estä sitä, että kaikki hahmot ovat samaa arkkityyppiä, esimerkiksi Kummajaisia elokuvan Freaks – kummajaiset (1932) tapaan.

Ote Kummajainen-pelikirjasta.

Sääntökirjassa esitellään neljä erilaista tivolia: Tivoli Svinhufvud (kansallisromanttinen 1950-luku), Avaruushuvipuisto Galaktinen Illuusio (scifi), Sirkus Étoile (1800-1900 lukujen taitteen Keski-Eurooppa) ja Huvipuisto Ilomaa (nykysuomi). Mikään ei estä peliporukkaa kehittämästä omaa sirkustaan. PbtA-pelit taipuvat hyvin pelaajien toiveisiin. Kampanjapelissä onkin suotavaa pitää nollasessio, jonka aikana kehitetään paitsi hahmot, myös itse tapahtumapaikka.

Tivoli sisältää kolme agendaa. Nämä ovat Kuuntele yhteistä tarinaa, Seuraa Sääntöjä ja Uskalla haastaa hahmosi heikkoudet. Agendat koskevat sekä pelaajahahmoja kuin pelinjohtajaakin. Sääntökirja sisältää myös pelikerran aikataulutuksen, mitä en muista nähneeni aikaisemmin missään pelissä. Myös turvallisesta pelaamisesta ja siihen liittyvistä toiminnoista on puhetta. Tivoli näkee jonkin verran vaivaa turvallisen pelitilan luomiseen. Pelin kotisivuilta voi esimerkiksi ladata turvamekaniikkakortit (tauko, pikakelaus, takaisinkelaus ja X-kortti).

Tivoli on hyvä lisä suomalaiseen pelitarjontaan. Apocalypse-pelit eivät kuitenkaan ole kaikille. Tivolissa ei esimerkiksi ole pelimekaniikkaa hahmon kuolemalle, mikä saattaa alkuun tuntua oudolta. Tämä ei kuitenkaan haittaa Tivolin kaltaisessa pelissä, jossa pelaamisen painopiste on muussa kuin taistelussa. Muutaman vuoden sisään on ilmestynyt kolme PbtA-peliä, jotka käsittelevät toiseutta tavalla tai toisella: Queer-peli Thirsty Sword Lesbians (April Kit Walsh), teinisupersankaripeli Masks: The New Generation (Brendan Conway) ja nyt siis Tivoli (Kristel Nyberg). Powered by the Apocalypsen vahvuus on hahmojen sisäisen tilanteen kuvauksessa ja hahmojen yhteistyössä. Pelinkehittäjät ovat löytäneet PbtA-pelien vahvuudet ja onkin odotettavissa, että toiseutta käsitteleviä Apocalypse-pelejä tulee vielä lisääkin.


Virkavalta sai aaveen, kummituksen ja haamun satimeen. Kopla oli syyllistynyt moniin henkisiin pahoinpitelyihin.

Viikon puujalka, Sami Nisonen


Roolipeliblogi LOKI on suomalaisen roolipelaamisen oma kanava.
Julkaisemme suomalaisten roolipelaajien ja liveroolipelaajien peliesittelyjä, kolumneja, pakinoita, arvosteluja ja tapahtumakuvauksia tiistaisin.
Tue LOKIa Patreonin kautta: https://www.patreon.com/roolipeliloki

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s