Fantasiapelit Tudeer Oy perustettiin vuonna 1986, ja se on tällä hetkellä Suomen suurin roolipeliliike. Kysyimme sen toiselta perustajalta Jyrki Tudeerilta muutamia kysymyksiä.

Miksi aikoinaan aloitte kauppiaiksi?
Veli Lauri tilasi ensiksi itselleen ja oman roolipeliporukan tarpeisiin pelituotteita. Jossain vaiheessa tilasi pienen erän varastoon ja mainosti postimyyntiä sen ajan scifi-seurojen julkaisuissa. Minun työt alkoivat, kun Fantasiapelit avasi myymälän ja tarvitsimme myyjää.
Miksi?
Harrastuksesta oli aika helppoa siirtyä kauppiaaksi.
Kuinka iso osa Fantasiapelien pelimyynnistä on Dungeons & Dragonsia?
Peleistä? Lasketaanko tähän esim. GW:n miniatyyrit? Roolipelien osuus pelimyynnistä (rooli-, lauta-, keräilykortti- ja miniatyyripeleistä) on 10-15%. D&D:n osuus roolipeleistä on toki määräävä, mutta jää 5% paikkeille kokonaispelimyynnistä.
Miten roolipelimarkkinat ovat muuttuneet vuosien varrella? Ovatko klassikot (D&D, Call of Cthulhu, Star Wars) pitäneet pintansa?
Lisätään tuohon vielä RuneQuest, Cyberpunk ja Warhammer Fantasy roleplay, niin tutunoloisia nimikkeitä myydään nykyisinkin.
Myykö suomalainen roolipeli?
Kauppiaan näkökulmasta ihan kivasti. Julkaisija on luultavasti eri mieltä. Suomen markkinat ovat kovin pienet.
Aikoinaan pelejä käännettiin paljon suomeksi. Miten niiden kauppa on käynyt?
Aikoinaan todella hyvin, kun pelejä sai myös kirjakaupoista. Nykyisin käännöspeleille ei taida olla tilausta, kun aloittelijoille on hyviä suomalaisia julkaisuja ja kokeneemmat siirtyvät englanninkielisiin.
Näkyykö oletettu roolipeliboomi mitenkään tuotteiden menekissä?
Viime vuodet ovat olleet tosiaan suosittuja roolipelien saralla. Menekki on kasvanut kautta linjan, mutta D&D on toki mennyt kärjessä.
Ovatko Critical Role ja muut verkkopeliohjelmat vaikuttaneet myyntiin?
Kyllä varmasti.
Miten kivijalkakaupat pärjäävät verkkokaupan seassa?
Hyvällä ja luotettavalla palvelulla.
Mihin suuntaan näkisitte roolipeliskenen olevan menossa?
Ennustaminen on edelleen vaikeaa. Viime aikoina on vanhat klassikot tosiaan olleet vahvoilla, joten ne varmaan pysyvät edelleen kuvioissa.
Mikä on se Fantasiapelien omaleimainen juttu joka saa asiakkaat palaamaan tai kanta-asiakkaiksi?
Kyllä me kovasti teemme töitä, että asiakas olisi tyytyväinen. Käytämme monia tukkuja, kun etsimme kaivattuja tuotteita. Teemme parhaamme, että uutuudet olisivat meillä mahdollisimman ajoissa. Meidän myyjät ovat osaavia ja harrastavat itsekin, joten meiltä saa pätevää palvelua.
Miten te suhtaudutte kilpailuun alalla?
Aikoinaan kilpailijoita oli paljon vähemmän. Pitää tehdä hommia omilla vahvuuksilla. Mitä suositummaksi jokin tuoteryhmä tulee, niin kilpailua syntyy suosion myötä.
Minkä tuotteiden myyntiin ottaminen on jälkikäteen kaduttanut?
Keski-Maan velhot korttipeli suomeksi ei käynyt kaupaksi. Keräilykorttibuumi ei osunut tuohon, vaikka peli oli ihan hyvin saatavilla R-kioskeja myöten.
Onko omistajilla semmoisia arvoja, jotka vaikuttavat siihen, mitä tuotteita otetaan myyntiin?
Olemme aina olleet myötämielisiä suomalaisille roolipelijulkaisuille. Erilaisten omakustanteiden myynti ei ole ollut aikoinaan kaupallisesti merkittävää, mutta niitä on mielellään ottanut tarjolle. Nykyisin ei tästä ole tarvinnut tinkiä, sillä nykyjulkaisut ovat olleet joka suhteen laadukkaita. Omia arvoja ei ole varmaan ihmeemmin tullut mietittyä, mutta varmasti ne ovat vaikuttamassa päätöksiin. Piti Laurilta kysyä tästä ja veli totesi, että ”ne ovat kuin vesi kalalle.”
Kiitokset Jyrki Tudeerille! Jutun toimitti Mixu Lauronen.
Roolipeliblogi LOKI on suomalaisen roolipelaamisen oma kanava.
Julkaisemme suomalaisten roolipelaajien ja liveroolipelaajien peliesittelyjä, kolumneja, pakinoita, arvosteluja ja tapahtumakuvauksia tiistaisin.
Tue LOKIa Patreonin kautta: https://www.patreon.com/roolipeliloki
Viikon puujalka, Sami Nisonen:
Ryhmän eniten makealle perso on mokkapaladin.