No niin, kenen vastuulla tämä on? Vaadin vastuullista paikalle

Koronavirus. Maskinkäyttömeemit. Vessapaperivitsit vanhenivat jo ajat sitten. Nyt tuijotetaan rokotekattavuutta. Baarit auki. Ei ole enää muodikasta haukkua ihmisiä jotka eivät kahlinneet itseään patteriin kotona. Pääministerikin sanoi että menkää ja eläkää. Mutta se mikä on hienoa, on että on päässyt taas larppaamaan. Sitten on se toteamus joka on tullut kuultua useammin kuin “minkä purjeveneen miehistöön kuulut” -kysymys Svenska Klubbenilla.

“Voi vitsi tää on niin epätodellista kun on niin paljon väkeä.”

No onhan se. Monelle 2 vuoden kotona kökötys pieruverkkareissa tarkoittaa sitä, että on tullut nähtyä lähinnä naamoja ruudulla. Ja niiden näkeminen ja sen sanominen että on nähnyt jotain ihmistä on kuin sanoisi, että katsoi Harry Potter seiskan eli on käynyt Daniel Radcliffen kanssa telttailemassa. Silti; mahtavaa päästä pelaamaan!

Ennen kaikkea itseä mietityttää kuitenkin se toinen asia. Kenen vastuulla asiat nyt ovat? Onko rokotekattavuus pelissä hyvä? Pesevätkö pelaajat käsiä? Ihan oikeasti, pesevätkö, onko joku nakitettu hygieniavastaavaksi peliin vahtimaan tätä? Ison kepin kanssa.

KUKA ON VASTUUSSA?!? Kai tästä nyt joku voi olla vastuussa. Minähän maksoin pelimaksunkin. Ennen kaikkea, MISSÄ OVAT PELIN KORONAOHJEET?

No, THL on laittanut niitä koronaohjeita ulos ihan kirjaimellisesti sun postiluukustakin ja joka viikko tulee uudet määritelmät, jotka muistuttavat jotain kummallista peruskoulun matikkapulmaa.

“Jos kahdeksan miestä seisoo ravintolassa ja yhdellä heistä on jalka ulkona, moneenko asti Keijo saa vetää tiskillä häppää 18.10. asti voimassa olevien ohjeiden nojalla ennen kotiin hoippuroimista?”

Mutta tän pelin pitää tehdä omat ohjeet, jotka jotenkin eroavat siitä mitä nyt on toistettu kuin munkkien mantraa. Pese kädet, hare krishna, ota rokote, yski hihaan. Hare hare. Ja niin edelleen. Veikkaan että osaan sen niin hyvin, että vaikka meikäläisen herättäisi aamuneljältä ja tivaisi aseen piippu otsassa näitä, niin toistaisin ne kuin Mantsurian kandidaatti.

Onneksi nuo rajoituksetkin ovat poistumassa. Puuh. Mutta tämä vastuu. Kai nyt pelinjohto on huomioinut pelin järjestelyissä paikalle kolme käsidesipurkkia per neliömetri? Kai paikalle on ohjeistus että jos yrität flunssaisena/köhien paikalle niin kaljapalkalla mestoille huijattu pelinjohdon kaveri pistää sulle tarkkuuskiväärillä napin naamaan ennen kuin ehdit “ätshyy” sanoa? Kai rokotus on sähköruoskan uhalla varmistettu kaikilta pelaajilta? Mitäs jos kuitenkin saan koronan, saanko pelimaksuni takaisin? Ja kustantaako pelin budu hautajaiset? Kai nyt on hoidettu niin että voin vain vaappua paikalle kuin ankka ja jos jotain sattuu niin on joku jota osoittaa sormella?

Tai sitten tämä asia on, kuten niin moni muukin asia, meidän kaikkien aikuisten harrastajien omalla vastuulla, kun meitä on koulutettu tähän koronakäytökseen niin paljon että voisimme osallistua johonkin Best In Show Covid-19 -näyttelyyn. Ja voittaa. Toivottavasti jopa osa pelaajista hiffaa tämän pandemian varjolla sen, että jäisi jatkossakin kotiin jos on flunssaa. Ja menettäisi sen 40-50 euroansa. Mutta ei levittäisi sitä influenssaa kaikkiin.

Ennen kaikkea, hienoa että saamme taas harrastaa ja nähdä toisiamme. Otetaan siitä kaikki irti ja nautitaan. Paitsi te, jotka laitatte “oliiviallergia” ilmoittautumislomakkeeseen, vaikkette vain pidä niistä. Te voitte mennä nurkkaan häpeämään. Maski päässä. Se keppiheppu tulee kohta, jahka saa kaikki ne hakattua, jotka ei pesseet käsiään vereslihalle.


-Larpharrastaja, joka on rehellisesti kyllä siirtynyt jo “hermeettisesti suljetusta kertakäyttömaskin käytöstä” malliin “taskusta repäisty 2 viikkoa taskun pohjalla hillottu maski, joka taitellaan auki ja tintataan paikalleen.”

Juttu on osa Veemelin mutinat -sarjaa.

Jutun toimitti Mixu Lauronen.


Örkit kävivät taistoon heille pahoista enteistä huolimatta.

Viikon puujalka, Sami Nisonen


Roolipeliblogi LOKI on suomalaisen roolipelaamisen oma kanava.
Julkaisemme suomalaisten roolipelaajien ja liveroolipelaajien peliesittelyjä, kolumneja, pakinoita, arvosteluja ja tapahtumakuvauksia tiistaisin.
Tue LOKIa Patreonin kautta: https://www.patreon.com/roolipeliloki

Yksi kommentti artikkeliin ”No niin, kenen vastuulla tämä on? Vaadin vastuullista paikalle

 1. Kirjoittajan leipiintyminen koko ajan vaihteleviin ja ristiriitaisiin koronarajoituksiin käy selvästi esiin tekstistä, enkä toki sitä aio henkilökohtaisena kokemuksena mennä kiistämään. Ja joo, ihan hyvää pointtia siitäkin, että loppupeleissä vastuu tartuntatautiturvallisuudesta (niin kuin muustakin turvallisuudesta) kuuluu totta kai kaikille osallistujille.

  Mutta silti. Kaikkien vastuu ei tarkoita sitä, ettei kenenkään tarvitse ottaa erityisvastuuta sen varmistamisesta, että muut osaavat ja muistavat toimia vastuullisesti. Eikä tämä koske vain koronaa, vaan ihan samahan pätee pelien turvallisuuskäytäntöihin muutenkin.

  Larppauspiireissä tämä onkin onneksi nykyään monilta osin sisäistetty tosi hyvin. Joo, tottahan toki kaikki vähänkään larpanneet tietää jo ennestään, miten ne turvasanat ja liikennevalot ja ”peli seis” -huudot jne. jne. toimii, mutta silti ne kerrataan joka pelin alussa, koska se on ainoa tapa varmistaa, että kaikki tietävät juuri tämän pelin käytännöt — myös se yksi nyyppä nurkassa, joka ei ole koskaan larpannut aiemmin, tai ei vaan ole sattunut olemaan pelissä, jossa on juuri *tämä* tietty sääntö käytössä. Tai jos onkin, ei muista. Eikä kukaan kyseenalaista tätä, koska onhan se nyt ihan ilmiselvää, miksi näitä juttuja kerrataan ja jankataan.

  Näin rokotustenjälkeisessä (haluisin sanoa koronanjälkeisessä, mutta ilmaantuvuuskäyrän perusteella emme ole sitä vielä lähelläkään) maailmantilanteessa toivoisin, että myös jotkin koronan mukana tulleet käytännöt voisivat vakiintua yleiseen käyttöön, ja että esim. niitä kasvomaskeja käytettäisiin ihan yleisesti jatkossakin silloin, kun oma olo tuntuu vähänkään nuhaiselta tai kun omassa perheessä tai työpaikalla on pöpöjä liikkeellä, tai kun riski tautien leviämiseen on muuten suuri (esim. paljon väkeä yhtä aikaa sisätiloissa). Ja juuri näiden käytäntöjen vakiinnuttamisen ja normalisoinnin vuoksi niistä olisi syytä edelleen muistutella myös tapahtumanjärjestäjien taholta.

  Ehkäpä näin voitaisiin päästä koronan lisäksi vihdoin eroon niistä muistakin pahamaineisista coni- ja larppirutoista, tai ainakin vähän hillitä niiden leviämistä.

  Tykkää

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s