Larppaamista kameran edessä

Tiistaina 16.10 pelattiin Harmaasusien maanantai-larppi, eli marppi. Se erosi kuitenkin sadoista muista marpeista (sen lisäksi että peli pelattiin tiistaina), oli se että Heikki Paasonen oli mukana larppaamassa kanssamme. Marppi oli osana ”Heikki & Mikko showta”. Ohjelmassa jompikumpi juontajista joutuu joka viikko tekemään jotain mitä he eivät ole koskaan tehneet. Tuona lokakuisena viikkona tehtävänä oli larppaaminen, ja ”epäonnenpyörä” valitsi Heikin. Kuvausryhmä oli varsin minimaalinen, äänimies, kuvaaja ja tuottaja. Sekä tietysti itse Heikki, mutta hän oli mukana pelissä larppaamassa.

Marppi oli aika pieni osanottajien lukumäärällä mitattuna, meitä oli 12 pelaajaa. Sekä ajallisesti, alun perin marpille oli varattu aikaa 2 tuntia, mutta käytännössä pelasimme vähän yli tunnin, koska jouduimme aloittamaan myöhässä. Peli tapahtui Pukkisaaressa muinaissuomalaisen kauppakylän rekonstruktiossa. Kylän on rakentanut ja sitä hoitaa Sommelo ry, , ja larpin järjesti ja suurin osa osallistujista olivat Harmaasudet ry:stä. Pelkäsimme ennen pelin alkua, emme suinkaan kameroita, vaan sitä, että Pukkisaari on nimensä mukaisesti saari, ja sinne johtaa pitkospuut mantereelta. Kuitenkin pelipäivänä tuuli paljon, ja vettä kasaantui siihen notkoon jossa pitkospuutie oli. Näin oli vaarana että tie mantereelle joutuu vedenvaltaan, tai pahimmassa tapauksessa jotkut pitkospuut lähtevät veden mukana pois. Onneksi näin ei kuitenkaan käynyt.

Larppi sijoittutui tarkemmin määrittelemättömään vuoteen rautakautisessa Suomessa. Juonena oli alun alkaen, se että (pelaamani) kauppias, tuli lainlukijan talouteen vierailulle etsimään pojalleen morsianta. Heikki pelasi lainlukijan talon uutta orjaa, jonka päätehtävänä oli halkojen hakkuu. Lyhyt peli toimi ihan hyvin, ja siitä varmaan sai ihan hyvän käsityksen jostain kohtuullisen tavanomaisesta larpista. Pelistä voi katsoa lyhyen tiivistelmän (joka tosin on varsin Heikki keskeinen) MTV 3:n Katsomosta. Suosittelen katsomaan pätkän, enkä tässä sitten suuremmin enää puhu larpin juonesta, jotta katseluelämys ei pilaantuisi.

Screen-Shot-2012-11-20-at-17.57.39Suurimpana haasteena kameran edessä larppaamisessa oli tietysti tietynlainen tunnelman latistuminen. Minulle ei tuottanut suurempia haasteita, olen tottunut eläytymään tavallisten ihmisten kulkiessa ohi, mutta toiset sanoivat että heille tuotti vaikeuksia eläytyä kunnolla hahmoon. Toisaalta koska kuvausryhmä oli vain kaksi henkeä, ja tavarat olivat kätevästi mukana koko ajan, joten he pystyivät kuvaamaan kaikkialla ilman suurempia vaikeuksia. Minua vaivasi enemmän peliillisesti se, että muu larppi tuntui pyörivän julkkis-vieraan ympärillä, eikä meidän muiden teoilla ollut paljoa kiinnosta tai väliä. Pelissä pyörivä kamera myös tavallaan kannusti tietynlaiseen teatraalisuuteen.

Itseäni ei kameran edessä larppaaminen suuremmin haitannut, vaikka jäihän se vähän harmittamaan, että ainoassa kohtauksessa, joka minusta näkyy MTV3:n Katsomossa, niin änkytän lopussa. Minulle on itse asiassa on tullut mieleen mahdollisuus, että muitakin larppeja tallennettaisiin enemmän. Voisi olla hauskaa ja mielenkiintoista katsoa sitten myöhemmin mitä pelissä tapahtui joillekuille muille, jakaa heidänkin elämyksensä. Tähän kuitenkin tarvittaisiin aika hyvät välineet. Saimme yhden raakaversion katsottavaksemme ennen virallista julkistamista tästä shows’ta, ja siinä tuuli kävi mikrofoniin niin että muuta oli vaikea kuulla. Samoin valaistus oli ongelma, koska pimeys saapui kesken larpin, ja sitten ei enää saatu niin hyvää kuvaa.

Minusta on erittäin positiivista, että larppaaminen pääsi harrastuksena valtakunnallisen kanavan parhaaseen katseluaikaan televisioon. Olisin tietysti toivonut, että itse kyseisessä jaksossa joka näytettiin televisiossa (jakson voi katsoa tästä, osio tulee aika alussa) olisi ollut larpista pidempi pätkä, mutta ilmaiselle mainonnalle ei voi oikein nyrpistää nenäänsä. Ohjelmassa olisi ehkä myös voitu selittää larppausta vähän paremmin, syvällisemmin.

Aluksi pelkäsin, että meistä tehdään jotain omituisia idiootteja, mutta showssa larppaajista sai kuitenkin ihan sympaattisen kuvan. Heikki Paasonen myös larppasi ensikertalaiseksi ihan hyvin, tosin huima määrä näyttelijäkokemusta auttaa paljon. Halkoja hän ei kuitenkaan jaksanut kovin pitkään hakata.

Loppujen lopuksi larppi meni ihan hyvin, vaikka kaikilla hahmoilla ei ollut tekemistä kauheasti. Ei siinä tunnissa ehtinyt kyllästymään. Kamera ei ainakaan minua kauheasti haitannut, ja on loistavaa että harrastus saa positiivista huomiota päämedioissa. Tuuli laantui, ja pääsimme hyvin pois.

Kauppias Pukkisaaressa

Lopuksi oli tarjolla hyvää pullaa ja mehua, kuten aina marppien jälkeen ☺

– Paavo Elonheimo

Mikko ja Heikki Show’n jakso katsomossa: http://www.katsomo.fi/?progId=147928 ja http://www.katsomo.fi/?progId=147803

Harmaasudet ry:n marpeistä lisää täällä: http://www.greywolves.org/toiminta/marpit/

Keskustelua aiheesta Pelilaudalla – http://pelilauta.fi/index.php/topic,1100.msg13830.html#msg13830