Fastaval ConTamination – roolipelivirus puree pääsiäisenäkin

Ovien avattua oli Fastavliin pientä Ropecon-henkistä jonoa vuonna 2011. Kuva Simon James Pettitt

Ovien avattua oli Fastavaliin pientä Ropecon-henkistä jonoa vuonna 2011. Kuva Simon James Pettitt

Tanskan suurin rooli-, lauta-, korttipeli ja minitatyyri tapahtuma, Fastaval, pidetään perinteisesti pääsiäisenä. Tänä vuonna se sattuu päivämäärille 27.3.-1.4.2013 ja paikkana toimii Mariagerfjordin lukio Hobrossa. Vuosittain 600-700 kaikenikäistä pelaajaa kerääntyvät yhteen pelien ja ystävien pariin. Joten desinfioi kätesi, peitä kasvosi kaasunaamarilla ja valmistaudu pahimpaan: tulevana pääsiäisenä Fastaval tarttuu kuin pahinkin kevätrutto. Yli 30 uuden uutta pöytä- ja live-roolipeli skenaariota, 15 uutta lautapeliä ja koko conin kestävä ”dungeon crawl” tempaisevat kävijät mukaansa kuin flunssavirus. Tapahtuman teemana on tänä vuonna: ”Fastaval ConTamination – Join the outbreak”

Fastaval on vakiinnuttanut asemansa Tanskan – ja Skandinavian luovana sulatusuunina uusille peli-ideoille laidasta laitaan – ja tietysti klassisten pelikokemusten tyyssijana. Fastavalin kuuluisia freeform skenaarioita on julkaistu myös suomeksi roolipelikirjassa Unelma Keltaisesta Kuninkaasta (Juhana Pettersson 2011, Pohjoismaisen roolipelaamisen seura) ja niitä on pelautettu niin Ropeconissa kuin ainakin Helsingin Roolipelitehtaan toimesta. Suurin osa peleistä ja skenaarioista Fastavalissa tarjotaan myös englanniksi, joten kansainvälisten kävijöiden pelaamiselle ei ole esteitä. Peleihin ilmoittaudutaan tapahtumaan ilmoittautumisen yhteydessä (myös pääsymaksu suoritetaan samalla).

Mutta jos kaikki tämä pelaaminen tuntuu ylitsevuotavalta, on Fastavalissa mahdollisuuksia myös muunlaiseen hauskanpitoon. 1920-luvun kahvila antaa mahdollisuuden hengähtää pelisessioiden lomassa ja underground baarissa voi juhlia kuin huomista ei olisikaan. Lautapelikahvila tarjoaa uusia ja vanhoja pelejä sadoittain lainaan kaikille kävijöille (muista desinfiointi!), luennot tarjoavat mielenkiintoista ajankulua flunssaa vältteleville aivoille, on ranskalaista toastia ja lateksimiekkoja, ja… No, tule katsomaan ja kokemaan minkälaisia uusia aktiviteetteja tämän vuoden Fastaval tuo tulleessaan!

Skenaariosuunnittelua Fastavalin tyyliin. Kuva Morten Lund

Skenaariosuunnittelua Fastavalin tyyliin. Kuva Morten Lund

Fastaval on tuottoa tavoittelematon ja vapaaehtoisvoimin järjestetty tapahtuma. Jos tapahtumasta jää tuottoa, se suunnataan seuraavan Fastavalin kassaan. Tapahtuman takana toimii aarhusilainen yhdistys ALEA, jonka pääsääntöinen tehtävä on järjestää vuotuinen Fastaval. Tänä vuonna Fastaval järjestetään 27. kerran.

Kunnianarvoisa Otto. Kuva Simon James Pettitt

Kunnianarvoisa Otto. Kuva Simon James Pettitt

Tapahtumaa päättyy suureen gaala-juhlaan, jossa Fastavalin päätähdet, Skandinavian roolipeliskenen Oskar-palkinnot, kultaiset Otto-pingviini-patsaat jaetaan vuoden parhaille roolipeliskenaarioille ja lautapeleille. Voittajat valitaan Fastavalin aikana annetun pelaajapalautteen perusteella.

Rakastettu ja keskustelua herättävä Otto ja sen takana toimiva prosessi on syy vuosittaiselle noin 60 freeform skenaariolle, jotka lähetetään Fastavaliin palkintoa tavoittelemaan. Vain 30 näistä skenaarioista valitaan pelautettavaksi itse tapahtumassa.

Deadline skenaarioiden ilmoittamiselle on kesän lopussa, ja pelisuunnittelijat käyttävät syksyn ja talven kirjoittaakseen ja hioakseen skenaarioitaan. He myös tapaavat toisiaan ajoittain palautteen ja inspiraation toivossa. Tämän huolellisen prosessin ansiosta syntyy vuosittain noin 30 uutta skenaariota, jotka muodostavat Fastavalin ytimen.

 

”Kaksi Fastavalia joissa olen ollut, ovat tarjonneet elämäni parhaita eläytymiskokemuksia ja myöskin parhaimman pelinjohtokokemuksen. Jos roolipelaamisessa kiinnostaa muukin kuin noppien heittely, Fastaval on paras coni jonka tiedän.”

– Juha-Pekka Rantalainen

Viime vuosina Fastaval on avartanut repertuaariaan ja tarjoaa aktiviteetteja myös skenaarioiden ulkopuolelta. Tapahtumaa johdetaan ruohonjuuritasolta, ja kun ehdotuksia uusista aktiviteeteista tulle, vastaus järjestävältä taholta on yleensä: “Great! Do it!” Tästä on syntynyt uusi Fastavalin tavaramerkki. Esimerkkinä mainittakoon lautapelisuunnittelu-kilpailu, joka pidettiin ensimmäistä kertaa viime vuonna, ja palaa parrasvaloihin taas tulevana pääsiäisenä.

Suunnittelukilpailu ei ollut Fastavalin järjestäjien taholta tullut idea, vaan kävijät tarjoutuivat järjestämään saamaansa idea. Tällaiset prosessit uudistavat Fastavalia joka vuosi ja pitävät tapahtuman kukoistavana ja ennen kaikkea hengissä. Monet tapahtuman perinteisimmistä aktiviteeteista, ovat alkaneet samalla periaatteella. Aikanaan ei vanha Fastaval-kävijä olisi voinut uneksiakaan kahvilasta, Otto-gaalasta, ”The Dirtbusters” siivouspartiosta, mutta nämä kaikki ovat saaneet alkunsa, kun joku sanoi: “Hey wouldn’t it be fun to…?”

Siivouspartio Dirtbusters työn touhussa. Kuva Morten Lund

Siivouspartio Dirtbusters työn touhussa. Kuva Morten Lund

Keskeinen osa Fastavalia on kuitenkin edelleen roolipelaaminen. Genreistä puhuminen ei kuitenkaan kannata, sillä pelit ovat niin uusia, erilaisia ja innovatiivisia, että ne täytyy kokea itse.

”Fastavaliin kannattaa ehdottomasti lähteä. Paitsi että ulkomaalaiset ovat aina olleet erityisen tervetulleita, se on myös ehkä maailman mielenkiintoisin pöytäroolipelitapahtuma tällä hetkellä. Se on pöytäropeille vähän sama kuin Solmukohta larpeille — paikka, jossa mahtavat tekijät ovat vuosia oppineet toisiltaan ja koittaneet panna paremmaksi. Pelivalikoimassa on kaikkea noppasodasta taiteelliseen ankeiluun. Suosittelen erittäin vahvasti vaikka ruoka onkin aika hirveää.”

– Markus Montola

Fastaval tarjoaa kävijöilleen ruuan ja lattiamajoitukseen, joihin ilmoittaudutaan tapahtumaan ilmoittautumisen yhteydessä. Tapahtumaan voi saapua koko ajaksi, tai vaikka vain viikonlopuksi. Myös lähialueen hostelleja ja hotelleja voi helposti käyttää hyväkseen, joskin huoneet kannattaa varata heti – pienet kaupungit tuppaavat täyttyä, kun 600 roolipelaajaa viettää pääsiäistä pelien merkeissä. Fastaval järjestää bussikuljetuksia Kööpenhaminasta tapahtumapaikalle. Fastaval on myös lapsiystävällinen tapahtuma, vaikka lapsiperheille suositellaankin majoittumista lähimmissä hottelleissa ja hotelleissa.

Miniatyyreja Fastavalissa. Kuva Anders Gerlev

Miniatyyreja Fastavalissa. Kuva Anders Gerlev

Tänä vuonna Fastavaliin on lähdössä myös joukko suomalaisia roolipelaajia ainakin Tampereen ja pääkaupunkiseudun alueelta. Jos olet kiinnostunut tulemaan, ota yhteyttä Massiin fiksuimmista kulkuyhteyksistä, ilmaisista bussikuljetuksista, ilmoittautumisesta tai pääsymaksuista: hannula.maija@gmail.com

”So come to Fastaval and join the outbreak.”

http://www.fastaval.dk/

 

Simon James Pettitt — Tiedottaja, Fastaval 2013

Massi Hannula — LOKI, Fastaval-kävijä