VTP-I: Lucid

Lucid adj. (Psychiatry): Psychiatry of or relating to a period of normality between periods of insane or irresponsible behaviour.

Taustoja

Lucid on yksi rakkaimpia post-Heimot –aikakauden peli-ideoitani. En ole saanut siitä itse mitään konkreettista aikaiseksi vuosien varrella, ja siksi ajattelin, että on parempi laittaa idea kiertoon. Esitän peli-idean sellaisena kuin olen sen itse pohtinut. Se on kuitenkin mielestäni helppo siirtää melkein mihin tahansa muuhun miljööseen.

Tämä peli-idean vahvoina vaikuttimina ovat mm. Philip K. Dickin kirjallisuus, elokuvien puolelta Matrix, Inception, Sucker Punch ja The Cell sekä roolipeleistä Over the Edge, Unknown Armies ja Mage.

Peliasetelma

Lucid voi sijoittua nykypäivään tai lähitulevaisuuteen. Sillä ei sinänsä ole väliä, kunhan jossain on keksitty huume, joka tunnetaan englanninkielisissä maissa kadulla lucidina. Suomessa se voidaan tuntea vaikka kirkasteena tai herätyksenä. Urbaanilegendojen mukaan lucid kehitettiin jossain hallituksen laboratoriossa ties mitä tarkoitusta varten. Jossain vaiheessa aineen syntetisointiohjeet kuitenkin vuotivat vääriin käsiin, ja ainetta alettiin myymään kadulla huumeena sen voimakkaiden psykoaktiivisten ominaisuuksien vuoksi. Siinä missä LSD tai muut hallusinogeeniset huumeet muuttavat useimmiten vain havainnoitua todellisuutta, lucid avaa käyttäjälleen kokonaan uuden valvemaailmaksi kutsutun todellisuuden. Lucidin vaikutuksenalainen henkilö vaipuu transsin kaltaiseen tilaan, eikä vastaa ulkoisiin ärsykkeisiin. Käyttäjä itse kokee heräävänsä harhan luomaan todellisuuteen, joka vaikuttaa usein jopa todellisuutta aidommalta. Tämä on useimpien lucidin käyttäjien kokemus valveesta eli lucidin aiheuttamasta todellisuushallusinaatiosta.

8/365: I Have A Drug Problem

CC-BY – bradleypjohnson – 8/365: I Have A Drug Problem – http://www.flickr.com/photos/bradleypjohnson/5356330050/

Pienen pieni murto-osa käyttäjistä kokee valveen eri tavalla kuin muut. Oman valmemaailman luomisen sijaan nämä kurottajinakin tunnetut henkilöt voivat siirtyä jonkun toisen lähellä olevan valveeseen. He kykenevät toimimaan toisten valveessa itsenäisesti ja hän ilmenee muille yhtä todellisena, kuin mikä tahansa muukin valvemaailmassa. Sitä, onko kyseessä jonkinasteinen telepatia tai muu yliaistillinen ilmiä, ei olla kyetty vielä vedenpitävästi todistamaan. Ja vaikka olisi, on jonkun edun mukaista jatkuvasti vesittää ja tehdä kyseenalaiseksi siihen liittyviä tutkimuksia ja teorioita. Lucidin ja valveen jakamisen ilmiön ympärille on kuitenkin noussut monia liikkeitä ja alakulttuureja. Luonnollisesti ilmiön ympärillä tapahtuu paljon myös tieteellistä tutkimusta.

Nämä hyvin harvalukuiset poikkeushenkilöt ovat kovin etsittyjä tiettyjen tahojen parissa ja heille on muodostunut hyvin erityinen kysyntä. Yksi tuottoisimmista keinoista hyötyä ainutlaatuisesta kyvystä jakaa lucidin aiheuttama valve, on ryhtyä unensieppaajaksi. Ja kuten arvata saattaa, oletusarvoisesti pelaajat kuuluvat tähän tilastollisesti hyvin pieneen ryhmään ja muodostavat porukan unensieppaajia, jotka voivat toimia freelancereina tai jonkun organisaation palveluksessa. Riippuen siitä, kuka hahmojen palkan maksaa he voivat olla vaikkapa:

  • Valvojia, eli poliisin erikoiskonsultteja, jotka tonkivat tietoja rikollisten mielistä.
  • Mielenmurtajia, jotka suorittavat esimerkiksi yrityksille teollisuusvakoilua tai tonkivat muuta arkaluontoista muiden mielistä.
  • Muovaajia, eli hallituksen tiedustelupalvelun palkkaamia aivopesijöitä
  • Valveseuralaisia, jotka sotkeutuvat tietämättään johonkin pimeään ja synkkään salaisuuteen.
  • Lucifereja, jotka on palkattu kiduttamaan tai uhkailemaan muita kiristys, velanperintä tai pelottelu tarkoituksessa.

Kaikella on hintansa…

Kuten huumeissa yleensä, lucidin käyttämisessäkin on haittapuolensa.

Lucidin luoma hallusinaatio todellisuudesta on niin aidon tuntuinen, että aineen vaikutuksen alkaessa tunne on sama kuin eloisasta unesta herätessä; ensin pohtii olenko vielä unessa ja pian uni alkaa hiipua taka-alalle. Liian runsas lucidin käyttö hämärtää valveen ja todellisuuden välistä rajaa. Todellisuus alkaa tuntua epätodelliselta, tylsältä ja ahdistavalta ja pako valveeseen alkaa tuntua yhä houkuttelevammalta. Vaikka lucid aiheuttaa fyysisiä vieroitusoireita, kuten unettomuutta, lihasjännitystä, kramppeja ja pahoinvointia, on sen aiheuttama henkinen riippuvuus usein paljon vakavampaa.

Riippuvuuden ohella toinen vakava sivuvaikutus on lucidin käyttäjillä lisääntynyt psykoosiriski. Paranoia, harhat ja vääristynyt kuva todellisuudesta tai minästä ovat tyyppillisiä lucidin käyttäjillä tavattuja ongelmia. Tavallisesti oireet voivat kestää muutamia tunteja tai päiviä valveen jälkeen, mutta vakavissa tapauksissa oireet voivat olla pysyviä.

Lucidiin kehittyy myös toleranssi, jonka vuoksi lucidia pitää käyttää yhä suurempia annoksia, jotta riittävän syvä valve saavutetaan. Valveen syvyydellä on merkitystä silloin kun yritetään vaikuttaa valmemaailmaan tai kurottamisen etäisyyteen.

Ammattimaisille unensieppaajille kelvollisen lucidin laatu katukaupassa on kuitenkin korkeintaan kohtuullista ja hintavaa. Pystyäkseen vaativiin toimeksiantoihin pitkään lucidia käyttäneiden unensieppaajien pitäisi käyttää ainetta suuria annoksia saamatta kuitenkaan aikaan riittävän syvää valvetta. Jokaisella kokeneella unensieppaajalla onkin tiedossa kemisti, jonka kautta hän kykenee saamaan korkealaatuista lucidia.

Valvemaailma

Valveen todellisuus eli valvemaailma vaikuttaa kaikin tavoin aidolta. Jos ei tietäisi olevansa valveessa, voisi luulla olevansa todellisuudessa. Tätä käytetäänkin monesti hyväksi mielimurroissa tai vastaavissa tilanteissa, joissa yritetään vaikuttaa jonkun mieleen. Tällöin henkilö tainnutetaan tai nukutetaan ja häneen annostellaan lucidia hänen tietämättään. Henkilön vaipuessa valveeseen, unensieppaajat seuraavat mukana hänen valvemaailmaansa. Kun henkilö ei itse tiedä olevansa valveessa hänen on huomattavasti vaikeampi – usein mahdotonta – vaikuttaa tietoisesti valveeseensa. Hänen alitajuntansa kuitenkin muokkaa valvemaailmaa ja sopeutuu sitä uhkaavia vaaroja vastaan. Mitä enemmän ulkopuoliset yrittävät vaikuttaa valvemaailmaan, sitä suurempana uhkana henkilön alitajunta sen kokee ja vastaa sen mukaisesti. Tästä syystä on unensieppaajien etu, mitä enemmän he pystyvät toimimaan valvemaailmassa salassa henkilön tietoiselta mieleltä. Valveesta tietoisen henkilön valmemaailmaan tunkeutuminen ei ole mahdotonta, mutta paljon vaarallisempaa ja vaikeampaa. Asiaa voisi verrata pankkiholviin murtautumiseen. Se on mahdollista, jos kukaan ei osaa sitä odottaa. Mutta, jos pankissa soi hälytyskellot ja se on täynnä poliiseja, palkkiholviin ei ole montaa keinoa päästä.

CC-BY Kevin Dooley A fish's view of NYC skyscrapers http://www.flickr.com/photos/pagedooley/7427167558/in/photostream/

CC-BY Kevin Dooley A fish’s view of NYC skyscrapers http://www.flickr.com/photos/pagedooley/7427167558/in/photostream/

Valvemaailman luonne riippuu sen luojasta. Hänen muistonsa, mielikuvituksensa ja alitajuntansa vaikuttavat siihen missä ja millä lainalaisuuksilla valve tapahtuu. On oma taitonsa sopeutua uusiin olosuhteisiin ja toimia niiden mukaan. Yhdellä kertaa valve saattaa muistuttaa nykypäivän suurkaupunkia ja toisena tähtienvälisen sivilisaation avaruussatamaa tai pahan velhon ja sen kätyreiden asuttamaa keskiaikaista linnaa.

Valveen luojan persoonallisuudesta riippuu mikä hänen roolinsa on valveessa. Itsekeskeinen tai narsistinen henkilö saattaa olla valvemaailmassa hallitsija tai super-julkkis. Vaatimaton henkilö puolestaa voi olla tavallinen kadun tallaaja tai köyhä kulkuri. Aina ei henkilön ulkoiset piirteet tai olemus kerro koko totuutta hänen haaveistaan tai peitellyistä ominaisuuksistaan. Meillä kaikilla on salaisuutemme.

Mielen temput

Valveestaan tietoset käyttäjät pystyvät jossain määrin  hallitsemaan valvemaailman harhatodellisuutta. Valvemaailman luoja pystyy hallitsemaan omaa valvettaan suhteellisen helposti, jopa alitajuisesti, mutta toisten luomaan valveeseen vaikuttaminen ei ole niin helppoa. Toisen valveessa ollessa omaan vaatetukseen tai mukana kannettaviin varusteisiin vaikuttaminen on suhteellisen vaivatonta. Valvemaailman rakenteisiin tai olentoihin vaikuttaminen puolestaan voi helpommin synnyttää vastareaktion valvemaailman luojan mielessä. Mitä selkeämpi muutos on alkuperäiseen valveeseen nähden, sitä todennäköisemmin valveen luojan alitajunta pyrkii oikaisemaan muutoksen tai jopa poistamaan sen aiheuttajan. Pari esimerkkiä:

Valvemaailma muistuttaa nykypäivän New Yorkia ja unensieppaaja päättää ilmentyä valveessa kyborgina, jolla on kuolettavan tehokas sädease. Astellessaan kadulla ohikulkijat katselevat hän kummissaan, ottavat valokuvia ja suhtautuvat häneen kuin johonkin mainostemppuun. Mutta jos hän ryhtyy käyttämään sädeasettaan ohikulkijoihin, saattaa kulman takaa ilmaantua yllättäen konetykeillä varustettu poliisirobotti ja taivaalla liitelee antipainovoimaliitureita. Valvemaailman sopeutuu nopeasti siellä esiintyvään uhkaan ja pelkän reagoinnin sijaan muuttaa myös valvemaailman todellisuutta vastaamaan siellä esiintyvää uhkaa.

3379392717_31375c2a17

CC-SA – Nick Price – Abstract City Blurs – http://www.flickr.com/photos/snoozeboy/3379392717

Samanlaisessa valvemaailmassa toinen unensieppaaja valitsee tavallisen olomuodon ja valitsee varusteensa sen mukaisesti. Vaikka hän alkaisi ammuskelemaan kadulla, hän saisi peräänsä tuskin muuta kuin poliisipartion tai pari. Hänen ammuskelunsa voitaisi kuitata helposti jengiläisten ammuskeluna, jota tapahtuu kaiken aikaa.

Pienet silmänkääntötemppumaiset tavat vaikuttaa valvemaailmaan ovat helppoja. Mitä enemmän unensieppaajan tapa vaikuttaa valvemaailmaan tai sen olentoihin poikkeaa sen lainalaisuuksista sitä hankalampi se on toteuttaa ja sitä todennäköisemmin se herättää alitajunnan vastatoimet. Samalla tavoin, mitä vaarallisempi vaikutus on valvemaailman luojalle, sitä voimakkaampi sen vastareaktio on. Toisin sanoen, jos unensieppaaja päättää ryhtyä teräsmieheksi ja pistellä valvemaailman luojan halki-poikki ja pinoon, hän huomaa pian saavansa vastaan vielä kovemman supersankarin. Sen sijaan, jos hän kamppailee tavanomaisin konstein, valvemaailma ei myöskään heitä vastaan mitään epätavallista tai odottamatonta – yleensä.

Keho, mielen orja

Valveessa toimiessa tulee aina muistaa, että keho ei voi toimia ilman mieltä. Vaikka henkilö olisi tietoinen valveesta, hänen kehonsa ei kykene tekemään eroa todellisuuden ja valveen välillä. Kipu tuntuu todelliselta ja valveessa mieli voi huijata kehoa uskomaan hallusinaation todeksi. Vakavat vammat saattavat painaa mieltä pitkään. Niistä voi koitua haamukipuja ja painajaisia. Valveessa kuolettavat vammat puolestaan voivat johtaa sydänpysähdykseen tai koomaan.

Valveesta irrottautuminen ennen aineen vaikutuksen loppumista ei onnistu tahdonalaisesti. Se vaatii aina ulkopuolista apua. Useimmiten unensieppaajilla on joku tarkkailemassa heidän ja kohteen tai asiakkaan elintoimintoja. Jos merkit kiihtyneistä elintoiminnoista kääntyvät huolestuttaviksi, voidaan valve keskeyttää sopivalla annoksella adrenaliinia tai muuta vahvaa stimulanttia.

CC-BY - Nick Carter - CCTV smiley sign - http://www.flickr.com/photos/subcircle/500970140

CC-BY – Nick Carter – CCTV smiley sign – http://www.flickr.com/photos/subcircle/500970140

Olenko valveilla vai unessa?

Perinteinen koukku tämänkaltaisissa peleissä on kyseenalaistaa, mikä on lopulta totta ja mikä unta. Jos lucidia pelaa kertaluonteisesti, tämän koukun voi käyttää jossain kohtaa peliä. Mikäli aikoo pelata useamman kerran, todellisuuden kyseenalaistaminen kannattanee käyttää joko avauksena pidemmälle tarinalle tai tuoda mukaan kuvioon vasta, kun pelaajahahmot ovat varmoja omasta erinomaisuudestaan valvemaailmojen konkareina.