Myrrysmiehet 2013…

Olemme tarkoituksella pitäneet suunne melko supussa Myrrysmiesten suunnitteluasteella olevista roolipelijulkaisuista sekä välttääksemme vääriä ennakko-oletuksia että helpottaaksemme julkaisutoimintaa vähentämällä ulkoisista odotuksista syntyviä paineita (Hyvää tulee uskomukseni mukaan tekemällä asiat kunnolla, eikä kiireellä paineen alla). Jonkin aikaa sitten kerroimme kuitenkin Pelilaudalla seuraavista julkaisuistamme – Vihan lasten pelinjohtajan oppaasta, Robin Hoodista, Nordic compediumista ja Lännen maista – ja tarkoitukseni olisi kertoa tässä hieman omia fiiliksiäni kyseisistä jukailuista ja avata samalla hieman niitä ympäröivää salaperäisyyden verhoa.

Isoin kysymys roolipelejä tehdessä tuntuu olevan: julkaisetteko sen tämän vuoden Ropeconissa. Vaikka Ropecon onkin tapahtumana merkittävin myynti- ja markkinointikanava roolipeligenren pienjulkaisuille – ei tapahtuman ajankohta ole ainakaan tähän asti ollut ratkaisevin tekijä Myrrysmiesten julkaisuaikataulussa. Jotenkin tuntuu jopa siltä että ajoittain Ropeconissa julkaisijana hukkuu tapahtuman muuhun tarjontaan ja siksi toivon itse että tässäkin mainituista peleistä mahdollisimman moni saataisiin julkaistua jo ennen Ropeconia.

Pidemmittä puheitta kuitenkin itse asiaan: mitä Myrrysmiehillä on juuri nyt työn alla ja miten projektit etenevät.

Nordic Compendium ja Lännen maat

Luulen että suurin osa roolipelialan pienkustantajista jakaa Myrrysmiesten takana olevan ajatuksen suomalaisen pelikulttuurin ja pelaamisen edistämisestä pelien suunnittelun, julkaisemisen ja jakelun avulla. Olen itse halunnut toimia tämän tavoitteen eteen sekä järjestötoiminnan että Myrrysmiesten kautta ja siksi olinkin äärimmäisen innoissani kuultuani mahdollisuudesta jatkaa uudelleenpainamamme Roudan maan jäljissä ja julkaista uudestaan joukon itsensä Nordicin tekemiä klassikoita!

Kyseessä on tietysti Sopen Pelilaudalla hypettämä kokoelma Nordic compendium, josta löytyvät Ameba; Inkkunen, Ankkunen, Ynkkynen, Hakomäki; Kalmo; Väinö D20 sekä Miekka ja Magia. Pyrimme käyttämään kokoelmassa sekä alkuperäiskuvitusta että täysin uutta kuvitusta ja saamaan sen myyntiin jo tämän vuoden Ropeconiin. Ja voin muuten rehellisesti sanoa että kyllä vanhan roolipelaajan nostalginen sydän kokee aitoa iloa lukiessaan Hiedan klassikkotekstejä taitto-ohjelman ikkunassa…

Kokoelman lisäksi olemme myös sopineet Hiedan kanssa Lännen maiden julkaisemisesta tavoitteena saada se ja compendium molemmat myytäviksi tämän vuoden Ropeconiin mennessä.

Vihan Lapset: pelinjohtajan opas

Vihan Lapset

Vihan Lapset

Ensimmäisen pelijulkaisumme, Hounds of the Sean, kautta sai erittäin hyvän kuvan siitä millainen prosessi pelituotteen julkaiseminen ja markkinointi on. Se ei kuitenkaan vastannut kovinkaan tarkasti kysymykseen: kuinka raskasta on kirjoittaa ja tehdä ihan oikea vanhanmallinen roolipeli.

Juuri nyt sanoisin sen olevan älytön ajatus. Ja voisin vielä lisätä että kunnioitukseni Heimojen ja Bliaronin tekijöitä kohtaan on lisääntynyt melkoisesti. Verrattuna aikasemmin kokeilemaani progepelin verkossajulkaisemiseen tai larpin kirjoittamiseen, on avoimeen asetelmaan sijoittuva “perinteinen” roolipeli melkoinen urakka tehtäväksi.

Kirjoitettuamme ensimmäiset versiot Vihan lasten molemmista oppaista viime vuonna olimme melko tyytyväisiä – homma vaikutti suhteellisen valmiilta. Käytännön palaute peliin tutustuneilta ja sen esiversioita lukeneilta osoitti meidän kuitenkin olleen väärässä. Pelissä oli paljon asioita joita oli vielä parannettava, täydennettävä ja viilattava ennen julkaisua. Päätimmekin silloin siirtyä kaksiosaiseen julkaisumalliin, jossa pelaajan opas julkaistaisiin 2012 ja pelinjohtajan opas mahdollisimman pian sen jälkeen.

Tuolloin aloittamamme tekstin uudelleenmuotoilu ja järjestely alkaa nyt olemaan melko valmis ja työstämme parasta aikaa täydennyksiä ja korjauksia uudelleenmuotoiltuun pelinjohtajan oppaaseen. Joka on muuten todella kovaa tavaraa – ja valmistuu “ihan näillä hetkillä”, tai toisin sanoen heti kun vain ehdimme täydentää kaikki uudesta versiosta puuttuvat kohdat. Mukaan lukien sen, miten NE voidaan voittaa lopullisesti valtaamalla kekomieli sisältäpäin. Tai siis…

Robin Hood

Viimeisimpänä, vaan ei vähäisimpänä ajattelin mainita vielä muutaman sanan Sopella työn alla olevasta Robin Hoodista. Kyseessä on peli Robin Hood -legendan aikaisen Britannian sankareista jotka taistelevat kansan puolesta sortajia vastaan. Saatat ajatella, että kuulostaapa vähän nähdyltä tai läpikalutulta aiheelta, mutta teet silloin saman virheen kuin minä tein Sopen esitellessä peliajatusta ensimmäistä kertaa…

Pelattuani ensimmäisen testipelin ja nähtyäni tavan jolla Sope aikoo kirjoittaa asetelman (tai oikeastaan mahdolliset asetelmat ja niihin liittyvien taustojen rakentamisen) auki olen sitä mieltä että tämä tulee olemaan kovin seikkailupeli sitten 2000-luvun alun. Tai ehkä jopa kovin roolipeli.

Ja en katso sanovani ylläolevaa mitenkään kevyin perustein. Robin Hoodissa yhdistyy minulle kaikki se mikä on siistiä seikkailupeleissä siihen, mikä on siistiä historiallisissa asetelmissa: ei se miten siitä kirjoitettiin jälkeen päin – vaan miten se saattoi oikeasti ollakin jotain aivan muuta. Ja siinä jossain aivan muussa juuri ne meidän hahmot ovat ne sankarit, joiden taru ei vastaa lainkaan todellisuutta.

Robin Hoodin julkaisuajankohta on vielä toistaiseksi tuntematon.

Entä näiden jälkeen?

Vuonna 2014? Tai 2015? Kysymys on hyvä. Ehkä intoudumme tekemään jotain L.G.D.S:n, Vapauden Miekkojen tai vaikkapa oman pöytälaatikkoprojektini Harhapolun tiimoilta. Tai sitten jotain aivan muuta. Tähän kysymykseen on vaikea antaa vastausta ennen ensi kevättä ja yllä mainittujen projektien valmistumista.

Ainakaan sellaista vastausta, joka ei olisi sekä harhaanjohtava että todennäköisesti vääräksi osoittautuva.

Sen verran voi kuitenkin luvata, että en usko julkaisutoiminnan loppuvan tähän.


V