MEIDÄN KYLÄ LARPPAA!

Elettiin armon vuotta 2012, kun Ahlaisten nuorisoseuran mediahanke keksi tehdä videon larppaamisesta. Lupasin tulla paikalle kertomaan tekijöille larppaamisesta. Siis ihan varmaan kertomaan, mitään muuta en muista luvanneeni. Vaan kuten niin usein käy, niin ”Siitä se ajatus sitten lähti…”

Tässä vaiheessa kerrottakoon että Ahlainen on noin 1300 asukkaan kylä ja Porin pohjoisin kaupunginosa. Kylässä on useita aktiivisia yhdistyksiä, näistä yhtenä Ahlaisten nuorisoseura, jolla on monipuolista toimintaa ympäri vuoden mm. kesäteatteria, lastenteatteria, avantouintia, nuorteniltoja, leirejä, retkiä, kursseja ja niin edelleen. Seuralla on ollut useita EU-rahoitteisia hankkeita, joilla on ennen kaikkea pyritty elävöittämään kylää. Yksi näistä hankkeista Ahlastetuubi-mediahanke, josta kaikki tämä LARP-touhukin sai alkunsa.

Kevät 2012: Päätimme järjestää pelin jotta mediakurssilaiset saisivat kunnon käsityksen larppaamisesta. Tästä seurasi se, että meidän piti myös järjestää larppikurssi, koska tulevilla pelaajillamme ei ollut minkäänlaista käsitystä siitä, mitä larppaaminen oikein oli. Onneksi mukaan saatiin myös konkaripelaajia, jotka näyttivät vähän mallia. Peli oli lyhyt mutta ilmeisen onnistunut, koska OFFGAME-huudon jälkeen ensimmäinen kysymys kuului: ”Koska on seuraava peli?” Niin ja saatiin se videokin kuvattua: http://www.youtube.com/watch?v=LyiflDUENuQ.

Kesä 2012: Kävimme Ulvilan keskiaikaisilla markkinoilla keskustelemassa mahdollisuudesta aloittaa kansainvälinen LARP-hanke. Varsinkin virolaiset olivat kovasti kiinnostuneita, mutta toistaiseksi tämä on vasta suunnitteluasteella.

Syksy 2012: Ahlaisten nuorisoseuran johtokunta pohti kokouksessaan, josko larppaajille voitaisiin rakentaa ihan oma pelipaikka. Pelipaikkaa haettiin kylän ympäristöstä ja lopulta se löytyi Uppgårdin mäeltä, aivan läheltä kylää. Alue on peltojen ympäröimä ja siellä on myös kaunis pieni lampi. Sitten ei tarvittukaan enää muuta kuin pääomaa. Rahoitusta lähdettiin hakemaan Karhuseudun Leader-ohjelmasta, jonka tavoitteena on maaseudun kehittäminen. Leader-hankeeseen oli paljon hakijoita, joten olimme onnekkaita kun pääsimme mukaan.

Tammikuu 2013: Uusi larppikurssi käynnistyi, mukana uusia innokkaita pelaajia. Kevään aikana kävimme larppaamista läpi sekä teoriassa että käytännössä. Rakensimme boffereita ja pelasimme minipelejä. Suunnittelimme myös yhdessä kevään peliä ja puhuimme käytännön asioista.

Kevät 2013: Larp-hanke alkoi. Kiireisin homma oli larppivaatteiden ompeleminen, sillä peli kolkutteli jo nurkan takana. Tässä kohtaa allekirjoittaneella meni sormi suuhun, mutta onneksi kylästä kuitenkin löytyi myös ompelutaitoisia ihmisiä. Vaatteita saatiin valmiiksi aimo kasa ja ne koekäytettiin parin viikon päästä olleessa pelissä.

alhainen1

Koska meillä ei vielä ollut omaa pelipaikkaa, päädyimme pelaamaan Kitukoskella, joka on osa Satakunta-Pirkanmaa retkeilyreittiä. Tässä materiaalia pelin alkutohinoista: http://www.youtube.com/watch?v=UqvTT7xcDz0&feature=c4-overview&list=UU24hUdxuIfwLp72iSgUde_A

Kesä 2013: Kesä oli kiireistä aikaa joten larppaus sai lähinnä hautua itse kunkin pääkopassa. Larppialueella suoritettiin pientä maisemointia sekä koneellisesti että hartiavoimin. Larppiporukkamme kävi myös Ulvilan keskiaikaisilla markkinoille esittelemässä larppaus-harrastusta.

alhainen2.jpg

Kylässämme vieraili virolais-portugalilainen turistiryhmä, joille esittelimme muun kylätoiminnan ohessa myös LARP-hankettamme. YLE-Satakuntakin kiinnostui suunnitelmistamme ja teki asiasta radiojutun.

Syksy 2013: Rakennustyöt pääsivät alkamaan. Ensin rakennettiin taverna, jota saattoi mielestäni jo rakennusvaiheessa pitää paikan ylpeydenaiheena. Moottorisahat surisivat ja hirsikerrokset kohosivat yksi toisensa jälkeen. Useita miestyötunteja myöhemmin taverna on nyt hakaa vaille valmis. Ja koska hirsiä jäi reippaasti yli, rakennettiin samaan kyytiä vielä laavukin. Lisäksi alueella on nuotiokota sekä kesäteatterin lavasteena toiminut koppero, joka tuotiin paikalle traktorisaattueella. Siellä saavat sitten vartiomiehet lepuutella väsyneitä jalkojaan partiokierrosten päätteeksi.

alhainen3.png

Tässä ollaan nyt. Paljon on tehty mutta paljon on vielä edessä ja suunnitelmat ovat suuria. Seuraavaa larppia kaavaillaan alkuvuoteen ja larppialue olisi tarkoitus ottaa käyttöön keväällä. Uusi kurssi on myös käynnistymässä. Hankerahat on nyt suurin piirtein käytetty ja vähän taisi mennä ylikin. Olen hyvin kiitollinen kaikille niille ihmisille jotka ovat olleet mahdollistamassa tämän harrastuksen rantautumista Ahlaisiin. Jatkakaamme yhdessä hyvää työtä!

alhainen4.jpg

-Solja-