Manhattan 2010 on siististi cool

Pelkistetty kansi toimii

Pelkistetty kansi toimii

HISTORIAA

Usein keskustelussa esiintyy mitä peliä pelaa, mutta harvemmin miten sitä peliä pelataan tai miten pelistä on tehty oman näköinen. Manhattan 2010 ei pelkästään laajenna Dungeons & Dragonsin suomennettua punaboksia moderniin machoiluun vaan myös kertoo tarinan menneisyydestä.

Manhattan 2010 on punaboksin lisäosa, mikä on syntynyt 80- ja 90-lukujen taitteessa kun peliporukka alkoi kehittää Dungeons & Dragonsin ympärille toimintaleffoja kuvaavaa verikekkeriä. Esimerkkinä innoittajista on elokuva Escape From New York. Alkuperäinen Manhattan 2000 oli ruutupaperille tehty luonnos, mutta pelipöydässä peli eli aina tilanteen mukaan. Alkuperäisessä Manhattanissa oli tarkoitus tehdä peliä yhdessä ja suuri ajatus kaiken takana oli: ”Vähänkö ois siistiä jos…”

Kädessäni oleva kirjanen on uudelleen kirjoitettu versio tuosta alkuperäisestä pelistä miten tekijät sen ovat muistaneet parhaansa mukaan.

Tämän julkaisun takana ovat Jonas Mustonen ja Jukka Hämäläinen.

ULKOASU

Vihkonen on siistin näköinen, mutta kuvitusta ei ole ja taitolla kikkailu minimaalista. Sivunumerojakaan ei ole. Minä en näe tätä ongelmana, sillä mielestäni se vain lisää sitä idistä ja koko fiilistä tästä tuotteesta. Kotona tehty viritys säätää perus D&D johonkin muuhun, mikä on ollut päheetä.

SISÄLTÖ JA SÄÄNNÖT

Manhattan 2010 olettaa vahvasti, että perus punaboksin D&D säännöt ovat tutut. Sääntöjä on kuitenkin muokattu. Tämä ei kuitenkaan vaadi juurikaan uudelleen ajattelua perussäännöistä, mihin peli pohjaa, vaan Manhattanin sääntövariantit on helppo korvata perinteisillä. Itseasiassa tässä on todella hyviä oivalluksia, mitkä sopivat muunmuassa tulitaisteluihin erittäin hyvin.

Perinteinen Haarniskaluokka on korvattu Ketteryydellä tulitaisteluissa ja Rakenteella lähikontaktissa. Tämä käy järkeen, sillä tulitaisteluissa liikutaan luotien alta pois kun taas nyrkkitappelussa se on sinun kroppasi mikä iskuja ottaa vastaan.

Manhattan 2010 kova katumeininki on helppo oppia ja ottaa käyttöön.

Aselista käsittää tarpeeksi kattavan valikoiman niin ampuma- kuin lähikontaktiaseita ja kranaateistakin on sirpale- ja sokaisuversiot käsitelty. Suojiakin on. Muuta varustelistaa ei ole, mutta nykyaikaan sijoittuvassa pelissä se ei ole ongelma. Raha on abstrakti ”kreditti”, mikä ei anna oikeastaan suuntaa hinnoittelulle.

Asia, mikä puuttuu on kokemus ja kehittyminen. Dungeons & Dragonsissa kun kokemusta saa vastustajien kovuuden sekä aarteiden arvon mukaan. Manhattan 2010 ei kerro miten hahmot kehittyvät. Luulisin, että ideaan kuuluu hahmon nousevan tason silloin, kun se on sopivaa.

Lopussa on vielä esimerkkejä vastaantulijoista, mutta näille ei ole annettu tietoja. Suora lainaus tekstistä: ”Jos jollekin ryhmälle tai porukalle annetaan roolipelissä pelimekaniikkaan liittyvä kuvaus tyypillisenä ryhmän edustajana tulee hänestä valitettavasti ikään kuin luvallista riistaa tai hirviö, jonka tappamiseen pelaajille on oikeutus tai melkeinpä odotuksia”.

PUUTTEITA

Ulkoasun hyväksyinkin jo perustellen. Kredittien aukaiseminen valuuttana olisi voinut olla plussaa kuten kokemuksen selittäminen. Lisäksi mielestäni tähän olisi hyvin mahtunut ideoita mitä Manhattan 2010 tehdään. Seikkailuideoita tai muutama kohtaaminen. Jotain, mistä aloittaa. Manhattanin kuvaus ja leffainspiraatio kyllä kertovat jo itsessään mistä on kyse, mutta pidän aina suurena etuna tuotteelle sitä jos itse tekijät ovat kertoneet omia ajatuksia mitä he itse tekevät materiaalillaan.

VIELÄ VÄHÄN

Puutteista huolimatta ihastuin tähän. Yksinkertainen kirjanen mikä kyllä tasan tarkkaan tietää mitä se on. Tarpeeksi simppeli, että oikeasti helppo ottaa käyttöön. Voisin sanoa, että minä helposti voinen pitää tätä Dungeons & Dragonsin lisärinä nykyaikaisiin kampanjoihin.

TÄLLÄ HETKELLÄ

Manhattan 2010 on pieni omakustannepainos, mitä saa tilata suoraan Jonakselta. Jonakselta kysyttäessä tälläkin hetkellä pientä painosta on hyvin saatavilla. Suunnitelmissa on ilmaisen PDF:n julkaisu, kun painettua on saatu 13 kappaletta myytyä. PDF:ssä tulee olemaan pieniä parannuksia, vaikka sisältö samana säilyykin.

Jonas paljastaa vielä, että saattaa kehitellä joitain muitakin yksityiskohtia eteenpäin mahdollisuuksien ja kysynnän mukaan.