Ropecon 2017 roolipelijulkaisut

Suomen roolipeliskene elää pitkään jatkunutta kulta-aikaansa ja uusia pelejä julkaistaan ennätyksellisen paljon. Meidän skenemme on siitä erikoinen, että lähes kaikki julkaisut keskittyvät Ropeconiin. Tänä vuonna ‘Conissa nähtiin niin alan konkareiden kuin uudempien tulokkaidenkin julkaisuja. Näin ollen katsaus juurikin Ropeconissa julkaistuihin peleihin on aiheellinen.

Kirottu kirja

Kirottu-kirja

”Jaconiaa ympäröi Borvaria, kuoleman valtakunta ja nyt sen portit aukeavat. Kirottu kirja on lähes satasivuinen tietopaketti sammaloituneista raunioista ja lihaksi tulleista painajaisista. Kirottua maata ei ole koskaan käsitelty tässä laajuudessa.”

Petri Hiltusen sarjakuviin pohjaava ja Ville Vuorelan luoma roolipeli, Praedor, saa kauan odotetun lisäosan maailman sivistynyttä keskusta ympäröivistä raunioista. Lähes satasivuinen opus on erinomainen lisä sekä pelinjohtajille että kaikille Jaconian ja Borvarian salaisuuksista kiinnostuneille.

Samaan aikaa Kirotun kirjan kanssa ilmestyivät myös pelinjohtajan apuvälineeksi tarkoitetut Praedor Seikkailukortit (20€).

http://www.burgergames.com/praedor/

Fantasiapelit, 35€

 

 

Kylmä tuuli Sartarin yllä

kylmä-tuuli-3

Glorantha-seura Kalikos julkaisi Ropeconissa Kylmä tuuli Sartarin yllä -lehden kolmannen numeron. Lehti sisältää Gloranthaan sijoittuvia tarinoita, HeroQuest-skenaarion ja keskivertoa erikoisemman ei-pelaajahahmon kuvauksen.

http://www.kalikos.org/

Suora tilaus, 10€

 

 

 

 

Rajakatse

rajakatse-roolipeli

“Rajakatse-roolipeli julkaistiin alunperin Juha Pereen ja Petri Pohjanmiehen tuottaman 1996 Larpmaster-ohjelman kylkiäisenä. Ideana oli antaa pelaajille mahdollisuus pelata LARP-hahmojaan myös perinteisenä ropena. Tämä ei ikinä oikein ottanut tuulta alleen, mutta Rajakatseen maailmassa on pelattu useita kampanjoita vuosien varrella. Rajakatse-roolipeli (2017) käyttää Pauli Kärenahon 4d6-pohjaista roolipelijärjestelmää ja antaa mahdollisuudet toteuttaa eeppisiä seikkailuja 240-luvun pohjolassa. Peli keskittyy Vuoriniityn maakuntaan kuninkaan lähettäessä Geofrius ensimmäisen saattamaan maakunnan tiukemmin kuninkaan vallan alle.”

Jo joitain vuosia sitten täysi-ikäiseksi tullut Rajakatse on pitänyt sisällään pelkästään omalla nimellään 73 liveroolipeliä ja lukuisia muita tapahtumia. Peliin on vuosien varrella luotu valtavasti materiaalia, joka kääntyy luultavasti suoraan tai vähintään pienellä vaivalla pöytäroolipelin tarpeisiin. Materiaalimäärän vuoksi itse roolipelin sivujen löytäminen on yllättävän vaikeaa, joten alla oleva linkki kannattaa laittaa talteen.

http://rajakatsefantasia.fi/taiteet/roolipeli/
Ladattavissa pelin sivuilta ilmaiseksi

 

 

Seikkailijoiden kilta

seikkailijoiden-kilta

”Seikkailijoiden kilta on uusi kotimainen fantasiaroolipeli, jonka kantavia teemoja ovat yhteistyö, seikkailu ja tasa-arvo. Killan palveluksessa seikkailijat matkaavat pitkin tunnettua maailmaa hirviöitä kukistaen ja ihmisten kärhämiä selvitellen. Eikä mysteerejäkään voi välttää maailmassa, jonka salaperäiset möröt ovat luoneet. Taustalla pyörii osr-henkinen helposti omaksuttava pelimekaniikka.”

Uusi tulokas skenessä tuo fantasian lähelle nuorempaa pelaajakuntaa. Pelin ennakkomateriaalista tulee mieleen perheen pienimmille sopiva Astraterra, tosin systeemin puolesta peli saattaa olla ihan pienimmille pelaajille liian raskas.

http://www.seikkailijoidenkilta.net/
Suora tilaus, 35€

 

 

Sotakarjut

sotakarjut-cover-outlines

”Sotakarjut on sotilas-scifiä ja vakoojajännitystä yhdistelevä tieteisroolipeli, jossa hahmot ovat ihmisen ja sian geneettisestä materiaalista tuotettuja kloonisotilaita. Mutta he ovat myös troijalaisia – sotakarjujen kehoihin ladattuja soluttautujia, joilla on salainen tehtävä.”

Pitkän linjan pelintekijän, Miska Fredmanin humoristisena kokeiluna alkanut peli on kehittynyt monipuoliseksi toimintascifiksi, jossa voi tutkiskella niin sodan kurjuutta kuin ihmismielen rakenteita.

Samaan aikaan julkaistiin myös pelin ensimmäinen lisäosa, Ksenoprotokolla (16€), sekä peliä nopeuttavat toiminta- ja trauma-kortit (15€).  Ksenoprotokolla pitää sisällään lisätietoja erikoisosasto 5:n loittoryhmien käyttämästä Helios-luokan sotilaskuljetusaluksesta ja käytännöistä, joita noudatetaan muukalaisia kohdattaessa ja vieraissa ympäristöissä, sekä kaksi pelivalmista operaatiota.

http://ironspine.com/wp/fi/sotakarjut/

Fantasiapelit, 55€

 

 

Tales of Entropy

tales-of-entropy

“Tales of Entropy on draamaa hahmojen välisistä konflikteista rakentava pelinjohtajaton tarinapeli. Kaikki pelaajat pelaavat sekä hahmojaan, että myös vuorollaan taustamaailmaa. Kiinteä skenaarioformaatti ja netissä oleva skenaariopankki mahdollistavat hyvin erilaisia pelikokemuksia samoilla säännöillä ja lähestymistavalla.”

Jossain Fiascon ja Polariksen kanssa samassa sektorissa pyörivä peli mahdollistaa monipuoliset ja vapaat tarinat. Pelissä on myös useimpia tarinapelejä enemmän tilaa hahmojen väliselle vihanpidolle. Mekaniikka jopa suoraan ajaa hahmot konfliktiin ainakin jonkun toisen pelaajahahmon kanssa.

http://www.talesofentropy.com/

Suora tilaus, 30€

 

 

Muuta

Kustannusosuuskunta Northern Realms on julkaissut pienen kirjasen nimeltä The Priest, mutta tuotteesta ei ainakaan toistaiseksi ole tietoa osuuskunnan sivuilla. Lisäksi Risto Hiedalta ilmestyi valitse-oma-seikkailusi -pelikirja, Pirkan polku.

Kokonaisuudessaan Ropeconin saldo näyttää mahtavalta ja Suomen peliskeneä odottaa hieno uusi roolipelivuosi uusien tarinoiden ja maailmojen parissa!

Artikkelissa mainitut myyntipaikat ovat esimerkkejä. Useimpia pelejä saa muistakin paikoista, mutta kaikissa myymälöissä pelit eivät olleet vielä ehtineet verkkokauppaan saakka.


Tekstin kirjoittanut Pekka Hänninen, toimittanut Jukka Sorsa

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s