Alfacon 2019 -reportaasi

Alfacon järjestettiin kolmannen kerran (edelliset 2016 ja 2018) Mikkelissä Otavan Opistossa 15.-17.2.2019. Alfaconin pääjärjestäjinä toimivat Tanja Lehto ja Ola Repo. Ruokailut ja majoitus oli järjestetty opiston tiloissa, ja etenkin ruokalan yllättävän kotiruokamainen ruoka sai paljon kiitosta. Osassa huoneista oli ilmeisesti ongelmaa lämmityksen kanssa, mutta itselleni sattui huone, jossa lämmitys toimi. Opistoa vastapäätä on myös kauppa ja paikallinen pubi, josta sai yllättävän hyvää ruokaa ja se saikin toimia perjantai- ja lauantai-iltoina ”Keltsuna”.

Alfacon mainostaa itseään roolipeliaktiivien conina, jossa skeneaktiivit saavat verkostoitua. Siellä olikin mukava, lämmin ja huomioonottava ilmapiiri ja pelkät keskustelut muiden kanssa muodostivat ison osan conista. Perjantai-illan ohjelmassa oli jäänsärkijänä tunnin mittainen speed friending, jossa speed dating -hengessä vaihdettiin juttukaveria ja joka pöydässä heitettiin tietysti roolipelaajina satunnaistaulukosta keskusteluaiheita kuten ”mikä on lempielokuvasi” tai ”millainen oli lempihahmosi”. Keskustelujen lisäksi conissa pelattiin roolipelejä ja lautapelejä, kun ei osallistuttu viralliseen ohjelmaan. Itse pelasin Petri Leinosen +H-roolipeliä ja omaa lautapeliäni.

 

52605972_1258290414328546_1498436041428697088_n – kopio

 

Virallinen ohjelma koostui työpajoista, joihin jokaiseen löytyi enemmän tai vähemmän ennakkomateriaalia. Työpajaohjelmaa kokeiltiin ensimmäistä kertaa viime vuonna, jolloin niiden taso vielä vaihteli aika paljon. Tänä vuonna taso oli noussut ainakin niiden työpajojen osalta, joihin osallistuin. Niissä oli aitoa asioiden pohtimista yhdessä ja hyvin järjestettyä ryhmätyöskentelyä.

 

52655904_380096509235698_2900294859829018624_n

 

Alfaconin sivuilla kerrotaan työpajoista seuraavasti:

“Työpaja on käytännönläheinen intensiivikurssi johonkin tiettyyn aiheeseen ja siinä pääpaino on yleensä tiedonvaihdolla ja vuorovaikutuksella. Työpajoissa voi olla vetäjän lyhyitä alustuksia, mutta yleensä niissä päästään alusta alkaen puhumaan, tekemään ja pohtimaan asioita yhdessä muiden osallistujien kanssa. Työpajan voi muodostaa keskustelua herättävien aiheiden tai ongelmien ympärille, tai niissä voi esitellä jotain roolipeliteorian osaa käytännönläheisesti. Työpaja voi myös muodostua pelaamisen ympärille: työpajan yhteydessä voit esimerkiksi vetää lyhyen peliskenaarion, josta keskustellaan joko ennen, jälkeen tai kesken pelin työpajan teemaa pohtien. Pelkkään pelaamiseen on aikaa ja tiloja työpajaohjelmien ulkopuolella.”

 

52646454_794111327640737_3591271337303212032_n (1) – kopio

 

Alfaconilla on jostain syystä hieman elitistinen maine, mutta ainakaan itselle tapahtuma ei näyttäytynyt millään lailla sellaiselta. 2016 tapahtumassa oli vielä ilmoilla tiettyjen tahojen osalta takapajuisia ajatuksia kuten “larppaajat eivät ole oikeita roolipelaajia” tai “perinteisissä pöytäroolipeleissä ei ole mitään kiinnostavaa.” Onneksi tapahtuman luonne siistiytyi huomattavasti vuonna 2018, ja tänä vuonna paikalla oli erittäin mukava olla. Alfacon 2018 järjestäjän Nuppu Soanjärven sanoin:

“On ihan mahtavaa kun voi luvan kanssa keskittyä moneksi päivää nimenomaan pöytäropeihin liittyviin teemoihin ja huomata sitten siinä samalla, mitä kaikkea siltä puolelta roolipeliskeneä voi soveltaa vaikka larppipuolelle. Wanhat koulukuntariidat loistivat poissaolollaan ja tuntuu, että pöytäropettajat on nykyään lähinnä avoimen uteliaita siitä mitä muiden pelityylien pöydissä puuhataan vaikka eivät ko. tyylistä itse nauttisi. Ei voi sanoa, että Alfacon törmäyttäisi skenen kuplia tai klikkejä, vaan että se tekee turvallisen keskustelualustan sille.”

 

53010587_2217332835251814_1646242088175534080_n

 

Tulkaa ihmeessä paikalle Alfaconiin 2020. Suosittelen!

 


Artikkelin kirjoittanut Jukka Sorsa, toimittanut LOKIn toimitus. Kuvat: Nuppu Soanjärvi.


Roolipeliblogi LOKI on suomalaisen roolipelaamisen oma kanava.
Julkaisemme suomalaisten roolipelaajien ja liveroolipelaajien peliesittelyjä, kolumneja, pakinoita, arvosteluja ja tapahtumakuvauksia tiistaisin.
Tue LOKIa Patreonin kautta: https://www.patreon.com/roolipeliloki

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s