Mixu Lauronen liittyy LOKIn päätoimitustiimiin

LOKI on jo hetken etsinyt uutta päätoimittajaa tiimiinsä. Prosessin tuloksena toivotamme ilahtuneina mukaan Mixu Laurosen, joka jakaa tästä eteenpäin toimitusvastuun vastaavan päätoimittajan Massi Hannulan kanssa. Tässä artikkelissa Mixu kertoo hieman itsestään.

Jos olet kiinnostunut kirjoittamaan LOKIin, ota rohkeasti yhteyttä: loki.toimitus@sange.fi

Kuvassa Mixu Lauronen tummat ajolasit ja hattu päässään.
Arkilook. Kuva: Henry Söderlund

Hei, olen Mika-Petri ”Mixu” Lauronen, ja ajauduin LOKIn päätoimittajaksi. Tässä vähän tietoa minusta.

Synnyin enteellisesti vuoden pimeimpänä aikana perjantaina 13. päivä. Samaan aikaan julkistettiin Black Sabbathin albumi Black Sabbath. Suomen listaykkönen oli Peppi Pitkätossu. Alku viittasi siis kovasti anarkistiin. Olen minä sitäkin.

Lukemaan opin viisivuotiaana. Ensimmäinen lukemani sana oli ”auto”. Heti kun sain kirjastokortin, alkoi kirjatoukkuus. Saatoin lukea kymmenen kirjaa viikossa. Ensimmäinen muistamani tieteiskirja oli Solaris, jonka luin kahdeksanvuotiaana. Samoihin aikoihin luin Lohikäärmevuoren, joka kolahti lujaa. Painopiste siirtyi fantasian puolelle.

Roolipeleihin törmäsin ensimmäisen kerran elokuvassa E.T. En tajunnut yhtään, mitä pojat tekivät, mutta se tuntui kiehtovalta. Mikrobitti teki jutun roolipelaamisesta, ja kun Punalaatikko saapui Suomeen, ostin sen heti. Vähän ajan päästä repertuaari laajeni Runequestiin ja sitten Call of Cthulhuun.

Opiskelin Jyväskylässä, ja siellä suurin minua muuttanut tekijä oli Jyväskylän sf-seura 42:n perustaminen ja Alienisti-lehti. Alienisti julkaisi ensimmäiset novellit. Onneksi noita numeroita on vaikeaa löytää. Jyväskylästä muutin takaisin kotikaupunkiini Ouluun, jossa olin mukana perustamassa Oulun sf-seura Polarista. Päätoimitin sen Mytago-lehteä koko sen ilmestymisajan. Tärkein numero oli ehdottomasti Dunsany-numero, jossa julkaistiin neljä Dunsanyn lyhytnovellia minun kääntämänäni. Se oli kova koulu: yhden novellin aloituslauseen kääntäminen vei minulta kaksi viikkoa.

Olen ollut myös Legolasin päätoimittajana. Käytännössä tein kaksi numeroa täysin yksin. Tuolta ajalta jäi erityisesti mieleen se, kun sain Ursula K. Le Guinilta luvan kääntää lehteen lyhyen tarinan mainiosta kirjasta Always Coming Home. Se on minun suosikkini Ursulan teoksista ja pitäisi ehdottomasti kääntää.

Nyt asun Helsingssä ja olen ammatikseni pelinjohtaja ja -kehittäjä. Luen ja kirjoitan. Keräilen pingviinejä. Suosikkipelisysteemini ovat kasarihelmi It Came From The Late, Late, Late Show ja lovecraft-kauhuilu Trail of Cthulhu. Arvostan hahmojen välistä dialogia, ongelmanratkaisua ja selkeää säännöstöä. Taistelut jätän mielelläni taka-alalle. Tämä heijastuu myös kirjoittamiseeni. Osuuskumma julkaisi novellikokoelmani Kontiainen vuonna 2018. Se kertoo rauta-ajan shamaanista, joka kulkee pitkin muinaissuomea ja ratkoo pulmia. Kirja on otettu oikein hyvin vastaan. Tällä hetkellä kirjoitan sekä roolipelin lisäosaa, että roolipeliä.

Liveroolipelaamista olen harrastanut vähän. Olen ollut larppaamassa kolme kertaa: kahdesti fantasiaa ja kerran scifiä. Olen myös ollut kirjoittamassa yhtä larpia, mutta siinä kaikki. Ehkä vielä joskus innostun taas. Liveroolipelaaminen on kuitenkin erilainen media kuin pöytäroolipelaaminen. Olen myös ollut tekemässä muutamaa lyhytelokuvaa, joista ammensin rytmitystä ja juonirakenteita roolipeleihin, ja toisin päin.

LOKIn päätoimittajuden otan vastaan nöyryydellä ja kunnioituksella. Kyseessä on kuitenkin Suomen tärkein roolipeliblogi. Minulla on oppimista, mutta teen parhaani. Uskon, että LOKIlla ja minulla tulee olemaan hedelmällinen, vuorovaikutuksellinen suhde.

Suosikkejani ovat:

Gormenghast-trilogia, Haltiamaan kuninkaantytär, Always Coming Home, Linnunradan käsikirja liftareille, Planeetta nimeltä Shajol (kirjallisuus)

Alien, Seitsemän samuraita, 2001 Avaruusseikkailu, Brianin elämä, Prinsessa Mononoke (elokuvat)

It Came From The Late, Late, Late Show, Trail of Cthulhu, Runequest, Itran kaupunki, The Warren (roolipelit)

Kuvassa kokoelma pehmopingviinejä kirjahyllyn päällä.
Pingviinikokoelmani. Kuva: Mixu Lauronen

Roolipeliblogi LOKI on suomalaisen roolipelaamisen oma kanava.
Julkaisemme suomalaisten roolipelaajien ja liveroolipelaajien peliesittelyjä, kolumneja, pakinoita, arvosteluja ja tapahtumakuvauksia tiistaisin.
Tue LOKIa Patreonin kautta: https://www.patreon.com/roolipeliloki

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s