Etä-Ropeconissa säilyy coni-tunnelma

Pandemia-aikaa eläessämme, olemme kaikki kokeneet joidenkin juttujen tekemisen ja harrastusten muuttuvan tai peruuntuvan. Niin on myös muuttunut Pohjois-Euroopan suurimman vapaaehtoisvoimin järjestettävän roolipelifestivaalin järjestäminen. Tänäkin vuonna Ropeconia järjestetään etätapahtumaksi.

LOKI haastatteli Ropeconin järjestämisessä tänä vuonna mukana olevia Ira Nykästä ja Saana Kalliota. Nykänen toimii osana kuusihenkistä ohjelmatiimiä, joka koordinoi Ropeconiin tulevaa puheohjelmaa sekä muuta ohjelmaa. Kallio puolestaan toimii Ropeconin viestintäkoordinaattorina ja vastaa tapahtuman viestintätiimin ja viestinnän koordinoimisesta kokonaisuutena.

Etä-Ropeconin tekeminen viestinnän osalta poikkeaa paikan päällä järjestettävästä Ropeconista vain jonkin verran, sanoo monissa edellisissä Rope-coniteoissa mukana ollut Kallio. 

“Viestinnästä jää pois tiettyjä osa-alueita, minkä lisäksi joidenkin osa-alueiden sisältö saattaa muuttua. Itse tekeminen ei kuitenkaan muutu paljoa, tekemisen sisältö jonkin verran. Etätapahtumaa tehdessä on myös joutunut olemaan aivan eri tavalla luova ja monesti asioita saattaa tulla eteen yllättäen nopealla aikataululla. Tekemistä ei siis voi ennakoida samalla tavalla, joten kekseliäisyyttä on tarvittu aikaisempaa enemmän.”

Kuvassa Saanan 2020 Ropecon badge sekä energiajuoma ja itse askarreltu Ropecon etä-ranneke vuodelle 2020.
Kuva: Saana Kallio

Nykänen, kuten Kalliokin, oli mukana viime vuonna, tekemässä etätapahtumaa ja onkin järjestänyt vain etä-Ropeconeja coniitin roolissa.

“Tänä vuonna Ropeconia järjestettiin alusta alkaen kahden skenaarion näkökulmasta”, kertoo Nykänen. “Ensisijaisesti kaikki olivat tekemässä lähiconia, mutta etäcon pidettiin suunnitelmissa ja aikatauluissa koko ajan taustalla. Etäconiin valmistautumisessa nojattiin paljon edellisen vuoden kokemuksiin ja aikatuluihin. Vaikka etäcon on skaalaltaan epäilemättä Messukeskus-Ropeconia pienempi tapahtuma, pääjärjestäjien visio on alusta asti ollut se, että tapahtuman tunnelma ja luonne ei muuttuisi.”

“Viestintä kävi jo conitea-vuoden alussa yhdessä läpi edellisen vuoden testamentin (tiimin raportin) ja erityisesti etätapahtuman myötä tulleet muutokset”, sanoo Kallio. Viestintä-tiimi teki alustavan B-suunnitelman, johon he listasivat alustavia aikatauluja ja niitä osa-alueita, jotka jäisivät pois, mikäli tapahtuma siirtyisi etätapahtumaksi. 

“Keskustelimme myös yhdessä siitä, olisivatko kaikki viestinnän tekijät mukana myös etätapahtuman tekemisessä ja mitä mahdollisia muutoksia oman tekemisen sisältöön tulisi ja tarvitaanko johonkin osa-alueeseen esimerkiksi lisää resursseja.”

Vapaaehtoistyöhön kuuluu usein hauska tekemisen meininki, ja pandemia-aikaan sellaisen ylläpitäminen etänä saattaa olla haasteellista. Ropeconin viestintätiimillä oli kuitenkin jo ennestään vahva kokemus etäkokoustamisesta, sillä tiimin jäsenet asuvat ympäri Suomea. 

“Pois ovat jääneet toki ne harvat ja varsin arvokkaat kasvokkain tapaamiset uusien henkilöiden kanssa, mutta nyt olemme antaneet kokouksissa tilaa enemmän offtopicille, meemeille, hassuttelulle ja vastaavalle kevyemmälle keskustelulle. Haastavaa korona-aika on kyllä ollut, mutta ainakin palautteen perusteella olemme tiiminä onnistuneet pitämään yllä hyvää henkeä”, sanoo Kallio. 

Myös ohjelmatiimi sai muodostettua rennon ja armollisen työotteen etätyöskentelyyn, kertoo Nykänen: “On ollut sallittua olla pitämättä kameraa auki, avautua kuulumiskierroksilla juuri sen verran, kun on huvittanut, sekä hörppiä teetä ja silitellä kokouspehmoja keskustelun lomassa.”

“Puhe- ja muun ohjelman osalta ohjelmaehdotuksia on tullut tänä vuonna viimevuotista niukemmin,” jatkaa Nykänen. “Minulle jää vaikutelma, että viime vuonna koronashokki sai ihmiset tuottamaan ponnekkaasti sisältöä uudenlaista Ropecon-kokemusta varten, mutta tänä vuonna kiinnostusta on osoitettu vähemmän. Moni vaikuttaa suhtautuvan tapahtumaan peruuntuneena. Tämä on harmi, sillä tänä vuonna meillä on käytössä enemmän osaamista ja keinoja etäohjelman toteuttamiseen.”

Julisteessa muumien piisamirotta on ydinräjähdys taustanaan ja sanoo "pikkuleipiä tässä tilanteessa? No ehkä yksi" alla roikkuu sulkaapikkuleipä-pussi.
Etä-Ropecon 2020 conitean tukikohdan seinäkoriste. Kuva: Saana Kallio

Kun huhtikuussa tiedotettiin, että Ropecon 2021 järjestetään etätapahtumana, oli kävijäkunnan vastaanotto uutiselle ymmärtäväinen. “Viime vuonna uutinen tuli ehkä järkytyksenä, siinä missä tänä vuonna kävijät osasivat tätä uutista jo odottaakin. Kävijämme ovat olleet kuitenkin huippuymmärtäväisiä ja pääsääntöisesti kaikki ovat ottaneet uutisen vastaan hyvin, vaikka lähitapahtuman siirtäminen etätapahtumaksi luonnollisesti harmittaakin”, kertoo Kallio.

Viime vuonna Ropeconilla oli vapaaehtoinen kannatuslippu, jolla pystyi tukemaan tapahtumaa. Kallio kertoo, että vastaavanlaista kannatuslippua on mietitty myös tälle vuodelle, mutta se ei ole vielä täysin varmaa. Ropecon viestii mahdollisesta kannatuslipusta lähempänä tapahtumaa.

Ropeconin ohjelmahaku on käynnissä 31.5.2021 saakka osoitteessa https://2021.ropecon.fi/haut/ohjelmahaku/

Nykäsen vinkit etä-Ropeconiin osallistumiseen:

  1. Kerää yhteen oma coni-perhe viikonlopuksi, jonka kanssa voi nauttia ohjelmasta ja seurata hajautetusti Discord-keskusteluita. 
  2. Pitäkää taukoa koneella istumisesta ja pelatkaa jotain, mitä pelaisitte Ropeconissakin. Etäpuheohjelmaa voi myös kuunnella vaikkapa ulkoilun lomassa. 
  3. Aivan kaikkea ei ole pakko nähdä/kokea/seurata niin kuin ei lähi-conissakaan. Esim. suurin osa nauhoitetusta ohjelmasta on katsottavissa Ropeconin Youtube-kanavalla myös jälkikäteen. Toki jos nauttii Ropeconille tunnusomaisesta vilskeestä ja tarjonnanpaljoudesta, myös siihen fiilikseen pystyy virittäytymään lukuisten välilehtien ja näyttöjen voimalla.
  4. Valitse Discordiin sellainen nimi/nicki, josta sinut tunnistaa myös ne tutut, joihin törmäät vain coneissa. 

Kallion vinkit etä-Ropeconiin osallistumiseen:

  1. Suosittelen lataamaan Discord-sovelluksen myös puhelimeen, esimerkiksi siltä varalta, että joudut/haluat poistua koneelta hetkeksi, muttet halua missata mitään. On kullanarvoista esimerkiksi silloin, kun päättää ”ihan nopeasti vaan” käydä kaupassa ja kaupassa onkin jäätävä jono.
  2. Jos omistat Ropecon-paidan, niin suosittelen heittämään päälle. Se tuo kivasti Ropecon-fiilistä ja se päällä saa parhaimmat meiningissä mukana-selfiet ja saatatpa hyvinkin törmätä siellä kauppajonossa tuntemattomaan henkilöön, jolla niin ikään on Ropecon-paita päällä.
  3. Suosittelen kuitenkin käymään kaupassa jo etukäteen, mieluusti jo torstaina ja pelaamaan ruokahuollon kanssa varman päälle, ellei kotoa löydy kestittäjää tai et asu ruokalähettipalveluiden toimitusalueella.

Kumpikin vinkkilista on henkilökohtaisia vinkkejä kävijältä kävijälle eivätkä Ropecon-tapahtuman virallisia ohjeita osallistujille.

Ropecon 2021 30.7.–1.8.2021

Tapahtuman teemana Elementit.

ropecon.fi

Ropecon tapahtuma Facebookissa: https://www.facebook.com/events/378148536835472

Ropecon Instagramissa: https://www.instagram.com/ropecon.fi/

Ropecon Twitterissä: https://twitter.com/ropecon

Ropecon YouTubessa: https://www.youtube.com/user/RopeconRy


Roolipeliblogi LOKI on suomalaisen roolipelaamisen oma kanava.
Julkaisemme suomalaisten roolipelaajien ja liveroolipelaajien peliesittelyjä, kolumneja, pakinoita, arvosteluja ja tapahtumakuvauksia tiistaisin.
Tue LOKIa Patreonin kautta: https://www.patreon.com/roolipeliloki

Yksi kommentti artikkeliin ”Etä-Ropeconissa säilyy coni-tunnelma

  1. Paluuviite: LOKIn Ropecon 2021 tärpit | LOKI

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s