Kultainen lohikäärme 2021

kuvassa Hans Zenjuga
Kuva: Hans Zenjuga

Skenen oma tunnustuspalkinto Kultainen lohikäärme jaettiin kesän 2021 etä-Ropeconissa 19. kertaa. Tunnustuksen jakaa Ropecon-tapahtuma pitkäaikaisesta työstä roolipelien, miniatyyripelien, korttipelien tai lautapelien saralla tai ansiokkaasta työstä pelikulttuurin kehittymisessä tai kehittämisessä. Vuonna 2021 vuonna tunnustuksen sai Hans Zenjuga monipuolisesta ja pitkäaikaisesta työstä pelikuvituksen parissa. Zenjuga on ollut mukana nostamassa suomalaista roolipelikuvittamista kansainväliseen kärkeen. Ropeconin tiedotteen Ropenomiconissa löydät täältä.

Zenjugan roolipelikuvituksia kolmen vuosikymmenen ajalta löytyy mm. seuraavista peleistä: Stalker, Praedor, Astraterra ja Sotakarjut. Lukuisien muiden pelikuvitusten lisäksi Zenjuga on tehnyt kuvituksia myös lehtiin ja julkaisuihin.

LOKI haastatteli Zenjugaa lyhyesti elokuussa 2021:

Miten päädyit roolipelien pariin? Pelaajana ja kuvittajana?

Roolipelien pariin päädyin ala-asteella 11/12 -ikäisenä kun kaveripiirissä eräs vanhempi tyyppi oli Tudeerilta tilannut D&D:n Redboxin ja pääsin sitä pelaamaan – ihan tietämättä, mikä roolipeli edes oli. Tudeer oli kuulemma juuri saanut redboxia eli vuosi oli varmaankin 1984.

Roolipelikuvittajaksi päätyminen meni niin, että kiikutin ”portfolioni” Tampereen Fantasiapeleihin Risto J. Hiedalle, jonka tiesin tehneen Acireman sekä Miekan ja Magian. Ajattelin, että ehkä olisi joku sauma päästä kuvittamaan jotain. Rapier oli juuri valmistumassa/valmistunut, joten siihen ei tarvittu mitään. Risto piti kuvista kuitenkin sen verran, että sain tehdä pari Rapierin seikkailun kantta ja sitä kautta sitten päädyin kuvittamaan ensimmäisen koko pelin eli Astran joka ilmestyi pari vuotta myöhemmin. 

Siihen sai piirrellä kuvausten mukaan mitä ihmeellisimpiä otuksia – se oli hauskaa.

Mitä Ropecon ja Kultainen lohikäärme merkitsevät sinulle?

Ropecon on aina ollut se turvallinen mukava paikka, jossa käydään kesällä morjestamassa kaverit ja kuuntelemassa roolipelin uudet tuulet. Se on muodostunut alkuaikojen innostuksesta sellaiseksi lämpöisen mukavaksi traditioksi.

Kultainen lohikäärme on palkinto, joka pääsee paraatipaikalle ja tuntuu hyvältä saada tunnustusta työstä jolle on uhrannut aikaa ja ajatusta jo pidemmän aikaa. Jotain on tullut tehtyä oikein 🙂

Mitä erityisen hienoja asioita näet nyt suomalaisessa roolipeliskenessä ja roolipelien kuvitus-skenessä?

Hienoja asioita suomalaisessa roolipeliskenessä ja kuvituksessa on ehdottomasti sen monimuotoisuus ja jatkuva uuden keksiminen. On hieno nähdä isoja ja pienempiä julkaisuja ja sitä, että tehdään pelejä kaikille. Erityisesti itse pidän siitä, että kuvituksen puolella ei pitäydytä vanhoissa kliseissä ja tehdään inklusiivista kuvitusta.

Millaisia roolipelejä kuvittaisit, jos saisit aivan vapaasti päättää ”unelma-roolipelisi” kuvitusta varten?

Tää on paha. On toki pelejä joihin olisi hieno tehdä kuvitusta kuten Cthulhu, mutta jos saisin myös ihan itse päättää minkälainen se peli olisi kokonaisuudessaan niin joku Mörg Borg henkinen hieman anarkistinen peli olisi kiva tehdä joskus.

Minkälaisen neuvon antaisit uraansa aloittelevalle taiteilijalle, joka haluaisi päästä kuvittamaan roolipelejä?

Varmaankin kannattaa tehdä paljon kuvia ja julkaista somessa mieluummin enemmän kuin vähemmän ja käydä vaikka Ropeconissa livenä tutustumassa tekijöihin. Tärkeämpää on pystyä näyttämään kuvissaan se oma visio kuin se että ne olisivat teknisesti just viimeisen päälle vaikka se ihan perustaito toki tarvitaan. 


Löydät videon Ropeconin gaalasta ja Kultaisen lohikäärmeen jakotilaisuudesta (alkaen 22:35min) täältä.


Haastattelijana toimi Massi Hannula. Jutun toimitti Mixu Lauronen


Roolipeliblogi LOKI on suomalaisen roolipelaamisen oma kanava.
Julkaisemme suomalaisten roolipelaajien ja liveroolipelaajien peliesittelyjä, kolumneja, pakinoita, arvosteluja ja tapahtumakuvauksia tiistaisin.
Tue LOKIa Patreonin kautta: https://www.patreon.com/roolipeliloki

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s