Seitsemän tapaa, joilla pelaaja voi auttaa pelinjohtajaa
Roolipelihahmolla voi olla monia erilaisia taitoja ja vahvuuksia, mutta sama koskee myös pelaajia. Roolipelaaminen kun ei itsessään ole mikään yksittäinen taito, vaan pelaaja voi hallita monia sellaisia taitoja tai ominaisuuksia, jotka parantavat koko porukan peliä ja viihtyvyyttä. On hyvin tavallista kiinnittää huomiota siihen, kuinka taitava joku yksittäinen pelaaja on pelinjohtajan roolissa. Pelaajataidot ovat kuitenkin niin monipuolinen paketti, että ainakin muutamat niistä on helppo ottaa hallintaan ja parantaa samalla yleistä viihtyvyyttä roolipelin parissa.
Kun ajattelee hyvää pelaajaa, niin helposti tulee mieleen juuri se tyyppi, joka keksii neuvokkaita ratkaisuja, ravistaa mieleenpainuvia lentäviä lauseita ja pelaa muiden hahmoja ylöspäin antamalla näille tilaa ja vetämällä heitä valokeilaan. Kaikkien pelaajien ei tarvitse kuitenkaan pelata samalla tavalla ollakseen hyviä roolipelaajia ja tässä tekstissä esittelen seitsemän keinoa tulla paremmaksi roolipelaajaksi. Nämä ovat vielä sikäli helppoja kikkoja, että näillä ohjeilla ei tarvitse kehittää sosiaalista pelisilmää, rakentaa empatiaa tai parantaa sanavalmiuttaan ja improvisaatiokykyään. Suurin osa pelaajataidoista kehittyy kokemuksella ja se taas karttuu pelaamalla. Osa näistä voi tuntua täysin oman luonteen ja lahjojen vastaisilta, mutta uskon, että useampikin näistä neuvoista tuntuu sellaiselta, että sitä voisi soveltaa käytäntöön.
Monet näistä myös helpottavat pelinjohtajan raskasta taakkaa ja tukevat pelinjohtajaa omassa roolissaan. Kaikkea ei pelipöydässä tarvitse jättää pelinjohtajan vastuulle, vaan tässä on seitsemän sellaista asiaa, joihin pelaajat voivat yllättävänkin helposti osallistua.
1. Eväitä seikkailuihin
Vakaa uskoni on siinä, että jos roolipeli kestää yli kolme tuntia, ovat kaikki pöydässä onnellisempia, mikäli jossakin välissä peliä saa edes pientä purtavaa. Tässä suhteessa peliporukat ja kulttuurit ovat erilaisia, mutta useimmiten ihmiset ilahtuvat yllättävästä välipalasta. Jos ajatus ruoan jakamisesta ja muiden syömisten maksamisesta tuntuu nololta tai tungettelevalta, teetä ruokalista pelin genren mukaan ja tuo se mukaan pienenä mausteena luomaan tunnelmaa. Tämä toimii melkein aina ja sen teho on kolminkertainen: nälkä ei haittaa pelaamista, ihmiset ilahtuvat ja temaattinen ruoka voimistaa pelin tehoa ja vaikutusta.
Eväspuolella voi hifistellä vaikka miten pitkälle. Jos hiukopalan ja pelitapahtumien välille on rakennettu jonkinlainen aasinsilta, niin tarjoilut toimivat energianlähteen lisäksi tunnelmantuojana.

2. Hahmojen kuvat
Kuvataiteellisesti orientoituneet pelaajat piirtävät aina hahmonsa kuvan hahmolomakkeelle tai johonkin muuhun sopivaan pintaan, mutta voisitko piirtää vielä enemmän? Koko hahmoporukan piirtäminen tai heidän seikkailuistaan fanikuvan tekeminen voi tarjota koko porukalle tunnelmaa ja tuoda hahmot helpommin lähestyttäviksi.
Piirroksista voi toki laajentaa muihinkin taiteisiin kunkin pelaajan lahjojen mukaan. Runot, kustomoidut tai maalatut miniatyyrit, kampanjan trailerit ja maalaukset voivat nostaa kampanjan entistäkin muistettavammaksi.

3. Aikataulutus
Usein toistuva ongelma peliporukoilla tuntuu olevan vaikeus löytää yhteistä peliaikaa. Ota koppi ja pyydä, voitaisiinko ottaa kalenterit esiin ja sopia seuraava pelikerta. Aina ei kannata jäädä odottamaan, että pelinjohtaja ehdottaa seuraavaa pelipäivää. Tämä on pieni asia toteuttaa, mutta ilman uusien pelien sopimista tauot saattavat venyä pitkiksi.
4. Pelinjohtajan kierrätys
Osa pelinjohtajista rakastaa pelinjohtamista ja näkee sen osana identiteettiään. Osa pelinjohtajista tekee valtavasti työtä pelien eteen ja kaipaa joskus vaihtelua. Molemmat ryhmät voivat kuitenkin hyötyä vaihtelusta ja istumisesta välillä pelaajan tuolilla. Mitä jos tarjoutuisit vetämään yhden pelikerran sen vakituisen pelinjohtajan sijaan? Tämä toimii hyvin erityisesti silloin, kun pelaajilla on intoa pelata enemmän kuin mitä pelinjohtaja ehtii valmistelamaan.
Yksittäinen pelikerta voi tarjota pelinjohtajalle kaivattua levähdystaukoa ja lisäksi se muokkaa heti peliporukan dynamiikkaa. Vieraileva pelinjohtaja ja ehkä vaihtuva pelikin voi tarjota koko porukalle näkökulmaa, joka luo uutta tuoreutta ja intoa siihen vanhaankin kampanjaan.
5. Pelipäiväkirja
Jaettujen dokumenttien maailmassa on helppoa luoda kaikille pelaajille avoin tekstitiedosto, jonne kirjoittaa muistiinpanoja tai hahmon päiväkirjaa pelin tapahtumista. Tämä on niitä aikaa vieviä tapoja osallistua peliin varsinaisen pelitapahtuman ulkopuolella, mutta se voi olla myös hyvin palkitsevaa koko porukan kannalta. Muistiinpanot, joihin on helppo pääsy ja jotka valottavat pelimaailman fiktiota myös pelaajien näkökulmasta voivat olla ihan kultaa pelinjohtajallekin: niiden avulla hän näkee, mihin pelaaja on kiinnittänyt huomiota ja mitä kohtia kannattaa tuoda pelissä vahvemmin esiin, puhumattakaan siitä, kuinka paljon dokumentti auttaa pelaajia pääsemään takaisin kartalle, jos pelikertojen välillä vierähtää useampi viikko tai kuukausi.
6. Sääntöjen opettelemisesta
Nettikeskusteluissa usein toistuva huoli tuntuu olevan pelaajat, jotka eivät ole opetelleet pelattavan pelin sääntöjä. Toisaalta roolipelaajissa on myös paljon pelaajia, joita sääntöjen opetteleminen ahdistaa. Joskus pelaajana voi huomata, ettei pelikaveri ole kartalla säännöistä. Silloin voi kysyä, haluaako hän apua tai haluaako hän kuulla, miten joku sääntö toimii. Monella peliporukalla saattaa olla vakiintunut käytäntö, että pelinjohtaja tuntee kirjat tai opettaa säännöt, mutta erityisesti silloin, kun pelataan tiukasti sääntöjen mukaan ja niukemmalla pelinjohtajavetoisella sääntöimprovisaatiolla, voi olla hyvä auttaa kaveria sääntöjen kanssa. Mikäli säännöt ovat kovin viitteelliset tai peli etenee pitkälti pelinjohtajan päätöksin, on tilanne tietysti toinen.
7. Kertaaminen viime kerralta
Mikäli pelaatte pidempää kampanjaa ja pelikerrat eivät osu ihan peräkkäisille viikoille, vaan niiden välillä voi vierähtää pidempi aika, voi koko porukkaa palvella ses, mikäli pelin alussa vietetään muutama minuutti aikaa niin, että pelaajat kertaavat mitä viimeksi tapahtui. Tämä voi auttaa pelinjohtajaa valtavasti, sillä hänen on helpompi huomata, mikäli pelaajilta on unohtunut tai jäänyt huomaamatta jotakin oleellista. “Tapahtui viime numerossa” – tyyppinen lyhyt kertaushetki voi palvella sekä pelaajia että pelinjohtajaa. Jos pelaajat tekevät kertaamisen ääneen keskenään, on pelinjohtajankin helpompi huomata, mitä keskeistä pelaajat ehkä ovat viime kerralta unohtaneet. Tätä kertaamista ei ole mikään pakko jättää yksin pelinjohtajan hartioille, vaan sitä voi lähteä itsekin vetämään pelikerran alkuun.
Pelinjohtaja on monessa pelissä ja kampanjassa vastuuhenkilö, mutta kaikki varmasti tunnustavat sen, miten peli rakentuu kaikista osallistujista. Moni moderni peli on antanut säännöissä ja suunnittelussa pelaajille lisää mahdollisuuksia osallistumiseen, mutta kuten huomaatte tuo pelaajien osallistuminen on mahdollista myös sääntökirjan ulkopuolisilla keinoilla.
Artikkelin kirjoitti Wille Ruotsalainen ja toimitti Mixu Lauronen
Roolipeliblogi LOKI on suomalaisen roolipelaamisen oma kanava.
Julkaisemme suomalaisten roolipelaajien ja liveroolipelaajien peliesittelyjä, kolumneja, pakinoita, arvosteluja ja tapahtumakuvauksia tiistaisin.
Tue LOKIa Patreonin kautta: https://www.patreon.com/roolipeliloki