Café Boardgamen uudet vaatteet

Helsinkiläinen Café Boardgame vaihtoi omistajia. Sen myötä kahvilaan tulee myös roolipelaamista. Haastattelimme Cafén uusia yrittäjiä.

Kuvassa ovat Boardgame Cafén uudet omistajat.
Kuvassa Café Boardgamen uudet omistajat Mika Matti Pekonen, Marju Grönholm ja Petri Grönholm

Helsinkiläinen Café Boardgame vaihtoi omistajia. Sen myötä kahvilaan tulee myös roolipelaamista. Haastattelimme Cafén uusia yrittäjiä.

Onko arvioita aikataulusta, milloin roolipelien ottaminen mukaan toimintaan tapahtuu?

Roolipelit lähtivät käyntiin Caféessa heti, kun selvisimme alun haasteista. Kyselimme aktiivisesti PJ:tä Heprosta (Helsingin Pöytäroolipelaajat toim. huom.), ja yksi lähti vetämään Cyberpunk RED:iä, johon PJ on itse kirjoittanut suomilorea. Aluksi pelattiin oneshotteina, ja nyt sinne on muodostumassa kamppis Suomi CP RED. Petri on myös vetänyt Hepron pelejä Caféessa hybridimallilla, eli live- ja etäpelinä. Itse etsin tällä hetkellä joko Runequest Roleplaying in Glorantha tai vanhaa Keski-Maa -porukkaa jompaan kumpaan kampanjaan, ja se pelataan livenä Caféessa arkisin joka toinen viikko, tai jos löytyy porukkaa molempiin, näitä on mahdollista pelauttaa vuoroviikoin. Petri on myös aloittanut cthulhu-oneshottien vetämisen. Tarkoituksena on laajentaa ropetarjontaa aktiivisesti ja saada PJ:tä pelauttamaan kampanjoita ja oneshotteja Caféessa säännöllisesti. Käytämme rekrytoimiskanavana somea, sekä Hepron, että Caféen omaa.


Onko tälle ollut minkälaista kysyntää ennakkoon? Oletettavasti jonkinlaista, jos suunnitelmissa on tehdä roolipeleistä iso osa toimintaa.

Ropeporukoissa on ollut pöhinää Caféen roolipelikuvioista, varsinkin Heprossa, ja mielenkiintoa löytyy myös Caféen kanta-asiakkailla. Heistä juuri lähti pari mukaan tohon CP RED -kamppikseen aika noviisiropettajina. Kysyntää on paljon, pysyvä struktuuri pitää vielä istuttaa.

Mitkä asiat koette CB:n suurimmiksi haasteiksi lähitulevaisuudessa?

Luomme ihan uutta ropesceneen, koska olemme kaupallistamassa pelaamisen. Tämä on uutta ja vierasta Suomessa, ja tässä on paljon vastarintaa ja hämmennystä. Samoin yhteisön luominen tähän Caféen ropen ympärille on haastavaa, koska aloitamme kaiken aika alusta. Yleisesti idea ropesta Caféessa pelimaksulla on otettu kiinnostuneena vastaan, mutta on ollut myös soraääniä.

Jos suosio kasvaa, tila on rajallinen. Tiedotus on aina haastavaa, varsinkin suuren yleisön mukaan saaminen.

Onko teillä suunnitteilla kanta-asiakasohjelmaa tai vastaavaa, jolla palkita ahkeria kävijöitä?

Meillä on vuosipassi ja kymmenen kerran kortti, joilla sitoutamme asiakkaita.

Onko olemassa pelejä, joita erityisesti toivoisitte tai ette toivoisi pelattavan kahvilassa?

Ei ole vielä tullut vastaan. Dunkkuhan on aika lailla eniten haluttu, mutta kaikkia mahdollisia pyritään tarjoamaan.

Millaisia tapahtumia tulevaisuudessa on suunnitteilla?

Meillä oli jo Ville Vuorelan Praedor-esittely ja peli, ja tämä tapahtuma toistuu kolmen kuukauden välein. Meillä oli myös ensimmäinen Hepron VIP-päivä, jossa esiteltiin tekijöiden toimesta Grim Noir -peli esitelmänä, ja sitä pääsi pelaamaan. Heprolla on VIP-päivä joka kuun ensimmäinen sunnuntai. Se on tarkoitettu vain Hepron jäsenille.

Lisäksi on Uuden maailman ruhtinaiden vetäjän pelit, walk in -ropepäivä, erilaiset conit sekä pelintekijöiden vierailut.

Minkälaisesta yhteistyöstä olisi kyse suomalaisten pelintekijöiden kanssa?

Ville Vuorelan kanssa ollaan jo aloitettu yhteistyö, ja olen alustavasti kysynyt Mike Pohjolaa ja Miska Fredmania tulemaan paikan päälle Caféeseen esittelemään pelejään ja pelauttamaan oneshotin. He ovat olleet kiinnostuneita.

Kuvassa on Pandemic-pelin pelilauta.
Tähän asti Boardgame Caféessa on pelattu lähinnä lautapelejä. Kuvassa Pandemic.

Tarkoittaako vähittäismyynti itse ropekirjoja vai muuta oheistuotteita esim. nopat, lelut, figut? Tai molempia? Voiko Cafén kautta ostaa ja tilata ropeja omalle porukalle, tai tuleeko sinne jonkinlainen lainakirjasta ropeista? Lähinnä, että meinaatteko ryhtyä kilpasille Fantasiapelien, Puolen Kuun ja Poromagian ym. kanssa?

Alamme yhteistyön Fantasiapelien kanssa ja meille on tulossa sitä kautta 4 kertaa vuodessa promopelejä, joita esittelemme ja myymme Caféessa. Lisäksi ostamme kaikki uudet pelit Fantasiapeleistä, ja mainostamme tätä liikettä Caféessa, ja Fantsun Helsingin liikkeeseen tulee meidän mainoksemme.

Jos olette yhteistyössä nuorten akatemian kanssa, ja tavoitteena on poikia uusia pelaajia, niin millaista yhteistyötä olette miettineet Avatar ry:n kanssa, vai oletteko?

Avatar ry:n yhteistyötä olemme miettineet. Mitään päätöksiä ei vielä ole. Mahdollisesti lasten pelejä tms. Nuorten Akatemian kanssa. Yhteistyö on jo alkanut.

Jos olisin nuori tai varhaisnuori, joka haluaisi päästä roolipelaamaan, niin mitä tämän pitäisi tietää tulevasta roolipelaamiseen liittyvästä yhteistyöstä Nuorten Akatemian kanssa?

Ohjeet tulevat jokaiseen peliin erikseen somen kautta, myös discord-yhteisö on käytössä. CB.n sivuilta pääsee discordiin. Ikärajoja ei ole lukuun ottamatta joitakin kauhuseikkailuja. Oneshotteja lähinnä aluksi, ja myöhemmin pitkiä kamppiksia.

Mitä asioita pidätte suomalaisessa roolipelikulttuurissa tärkeinä ja miten aiotte niitä tukea? (esim: diversiteetti, inklusiivisuus).

Meillä on tarkoituksena tuoda roolipelit kaikelle kansalle ja madaltaa kynnystä ropettamiseen. Nykyään tätä skeneä leimaa ehkä vähän akateemisuus. Näillä nuorten pelipäivillä (Nuorten Akatemian kautta) on tarkoitus levittää ropen ilosanomaa nuorille, ja meille Caféeseen tulee myös nuorten yhteisöä. Meillä on käynyt asiakkaana alle 18-vuotiaita. Heille ei tietenkään tarjoilla alkoholia, mutta meillä on myös laaja alkoholiton valikoima. Yritämme heidän lautapelaamisensa lomassa kertoa myös roolipelivaihtoehdosta. Tarkoitus on madaltaa roolipelaamisen kynnystä nuorilla.

Haluamme katutason näkyvyyttä roolipelikulttuurille, ja matalan kynnyksen osallistumista tarjoamalla paikan pelaamiselle. Olemme pelikulttuurin tarjoaja sekä edistäjä. Meidän intressimme on pelikulttuurin edistäminen ja roolipelien tuominen tavallisen kuluttajan tietoisuuteen.


Mika Mattia ja Petriä haastatteli Lokin toimitus. Jutun toimitti Mixu Lauronen.


Beholderin alaiset veivät näytille löytämänsä taikaesineen, johon beholder totesi: ”Olen pelkkänä silmänä.”

Viikon puujalka , Sami Nisonen


Roolipeliblogi LOKI on suomalaisen roolipelaamisen oma kanava.
Julkaisemme suomalaisten roolipelaajien ja liveroolipelaajien peliesittelyjä, kolumneja, pakinoita, arvosteluja ja tapahtumakuvauksia tiistaisin.
Tue LOKIa Patreonin kautta: https://www.patreon.com/roolipeliloki


Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s