HelMetin pelihaaste 2022 roolipelaajan silmin

HelMet-kirjastot julkaisevat vuosittain setin luku-, elokuva- ja nykyään myös pelihaasteita, joiden avulla voi hakeutua uusien kokemusten ääreen ja vaikkapa ulos mukavuusalueeltaan. Vaikka pelihaaste näyttääkin olevan kovasti kasattu videopelit mielessä, Lokin asiantuntijat ovat koonneet ehdotuksia perinteisille analogisille roolipeleille jokaiseen haastekohtaan. Suosituksia on pyritty keräämään useampia, sekä erityisesti ilmaisia pelejä ja skenaarioita. Pelit ovat perinteisiä roolipelejä sekä freeform-skenaarioita, Suomesta ja ulkomailta.

Ready to conquer the world!
Oliver Schwarz
Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0

1. Peli, jossa pääsee tekemään arkista työtä

Useimmissa roolipeleissä on mahdollista tehdä arkista työtä, vaikka peli itsessään olisi räätälöity johonkin muuhun kuin arjen työtehtäviin. Lisäksi se mikä on toiselle pelaajalle arkista työtä on toiselle samassa porukassa pelaavalle eksoottista ja jännittävää. Warhammer Fantasy Role-Play ja Burning Wheel sisältävät vahvan ohjeistuksen hahmojen arkisesta ammatista ja sääntöjä työelämässä toimimiseen. Toisaalta jos haluat pelata skenaarion, joka keskittyy pelkästään työtehtäviin, niin Pelilabra-pelissä kaikki hahmot työskentelevät samassa projektissa ja tässä pääsee myös heittämään lopuksi miljoonatahoista noppaa nähdäkseen, onko hahmojen projekti se yksi miljoonasta, joka menestyy.

2. Peli, jonka ehtii pelata alusta loppuun kahvitauolla

Roolipelit tapaavat olla pidempiä rupeamia, mutta on olemassa minipelejä ja tiiviitä skenaarioita, jotka saa mahtumaan parinkymmenen minuutin tauolle. Epidiah Ravacholin pohtiva pankkiryöstöpeli What Is a Role-Playing Game? mahtuu myös tekstinä käyntikortille. Myös Pyöreän pöydän ritarit sekä Tilsaworld ovat pelattavissa lyhyessä ajassa.

3. Peli, jonka olisit toivonut loppuvan toisin

Tätä ei tietenkään osaa sanoa ennen kuin peli on päättynyt, mutta Ropeconissa ja Traconissa usein peluutettu Puoli tuntia avaruusmurmelina on erittäin uudelleenpelattava, suurelta osin tämän ominaisuutensa vuoksi. Kesän conikautta odotellessa! Tähän saattaa sopia myös Kuka on petturi?

4. Peli, jonka löysit vasta, kun joku suositteli sitä sinulle

Tähän menee esimerkiksi mikä hyvänsä peli tästä artikkelista, josta et ole jo kuullut. Lisäksi voimme suositella mm. Palavaa pyörää, Wickiesia, tai Kagematsua.

5. Peli, jossa aallot laivaa keinuttaa

7th Sea on roolipeli seitsemän meren seikkailijoista: tässä pelissä kalpa viuhuu, muskettisoturit käyvät kaksintaisteluja ja valtiot juonittelevat toisiaan vastaan maalla ja merellä. Tähän haastekohtaan sopii mainiosti myös Myrrysmiesten korteilla pelattava merirosvopeli Hounds of the Sea, Vincent Bakerin suunnittelema, lapsille täysin sopimaton Poison’d, Forge & Illusionista ladattava Pulassa Beringinsalmella tai journaalipeli God Damn Them All

6. Peli, jonka palvelimet ovat olleet toiminnassa yli 10 vuotta

Rajakatse-roolipelejä on järjestetty livenä 90-luvun puolivälistä alkaen. Livepelejä jatkumossa on pelattu yli 90 ja pelimaailmaan on julkaistu sekä pöytäroolipeli että lautapeli Kasvoton vihollinen. Rajakatseen pelimaailmalla on laajat wikisivustot, joiden kautta on mahdollista sukeltaa pelimaailman paikkoihin ja henkilöihin. Peli antaa enemmän niille, jotka ovat käyneet edes yhdessä Rajakatseen livepelissä. Rajakatse on leimallisesti matalaa fantasiaa, jossa tavalliset kynttilänvalajat, paimenet ja torpparit elävät arkeaan taikuuden ja harvinaisten hirviöiden sävyttämässä keskiaikaisessa maailmassa.  

Tähän haastekohtaan menee myös klassinen kolmoslaitoksen D&D tai sen johdannaiset, sillä d20 System Reference Documentin uudetkin palvelimet ovat hyrränneet jo yli vuosikymmenen.

7. Peli, jossa on pankkiiri

Pankkiirilla voidaan tarkoittaa pelaajan roolia, joka jakaa rahoja tai resursseja yhteisestä varastosta, kuten joissakin resurssilautapeleissä on tapana. Pankkiirit pelihahmoina taitavat olla harvinaisempia. Tales of Entropy -pelissä on skenaario, joka täyttää yhtä aikaa molemmat ehdot. Skenaariossa To be rich is to seek yksi pelaajista on “jyvänlukija”, siis eräänlainen pankkiiri, joka pitää kirjaa pelimaailmassa vaikuttavista mekaanisista muuttujista, jotka voivat vaikuttaa pelin nopanheittoihin. Toisaalta skenaarion keskustapahtuma on pankkiiri Ankan perinnönjako: Roope Ankka on viimein heittänyt veivinsä ja sukulaiset kokoontuvat pankkiirin testamentin äärelle. 

8. Peli, joka on toiselta vuosikymmeneltä

Ei tarvitse mennä merta edemmäs kalaan löytääkseen toiselta vuosikymmeneltä peräisin olevan pelin. Suurin osa peleistä on kuitenkin sieltä. Kiinnostavana vaihtoehtona voisi suositella Dada-pelien julkaisemia skenaarioita Velhon vanki ja Granag, Ikuinen voima. Nämä kun edustavat paitsi varhaista suomenkielistä pelijulkaisemista, ovat edelleen pelattavia ja tarjoavat monella tavalla paitsi mielenkiintoisen siivun varhaiseen roolipelihistoriaan, myös kiinnostavan ja monipuolisen seikkailun.

9. Peli, josta löytyy peleille ominaisia kliseitä

Näitähän riittää, kuten nyt esimerkiksi Dungeons & Dragonsin mikä tahansa laitos. Kotimaista tuotantoa edustaa ihan ensimmäinen suomalainen roolipeli The Secret Treasure of Raguoc in the Acirema Dungeons, joka ammentaa varhaisten tietokoneroolipelien kliseistä. Kliseille voi myös irvailla, mitä tekevät mm. FRUP, Aseistetut machonaiset, Hackmaster, Kill puppies for Satan sekä Violence.

10. Peli, jossa saa pelata iäkkäällä hahmolla

Suurin osa roolipeleistä sisältää mahdollisuuden pelata iäkkäällä hahmolla, mutta Mikäpä pahan tappaisi keskittyy vanhainkotiin. Eikä mihin tahansa vanhainkotiin, sillä Ikilevon vanhainkodissa eläkepäiviään viettävät esimerkiksi Dracula, Sauron, Cthulhu ja henkilöstöjohtaja Möttönen. Toinen vanhainkotiin sijoittuva peli on koskettava Fastaval-skenaario A Home for the Old.

11. Peli, jossa on aavikko

Aavikko voi olla keskeisessä asemassa monessa pelissä. D&D:n Dark Sun -pelimaailmaa dominoivat suuret aavikot. Ikuisuuden laakso sijoittuu osin jäiselle aavikolle. Achtung! Cthulhussa tutkimukset voi sijoittaa Afrikan rintamalle ja Praedorissa aarteidenmetsästysmatkat kulkevat Suden autiomaan lävitse. Praedoriin valmiita seikkailuja on netissä Seikkailujen kirjassa. Tähän haastekohtaan voi löytää inspiraatiota myös lähdekirjasta Punaiset hiekat ja meneehän tähän myös vaikka mikä länkkäriroolipeli, kuten kotimainen Wild West. 

.12. Peli, jossa sää vaihtelee

Satunnaiset säätaulukot ovat perinteisten fantasiaroolipelien perustavaraa, silloin kun pelinjohtaja jaksaa niitä käyttää. Taivaalta voi tulla kaikkea todella yllättävää mm. Stalkerissa tai Dark Heresyssa. Sään hirveys on keskeistä myös Dark•Matterin ilmaisessa introseikkailussa “Exit 23”

13. Peli, jossa kärsit rökäletappion

Tomb of Horrors on kuuluisin D&D-skenaario nimenomaan kuolettavuutensa takia. RuneQuestin Käärmepiipun syvänne on toinen surullisenkuuluisa seikkailu, jossa hahmot luultavasti päätyvät ennenaikaiseen hautaan tautien ja kaaoksen hirviöiden runnomina. Niin ikään, Deadlands-skenu Night Trainilla on kiskoilla kulkevan lihamyllyn maine. Sitten on skenaarioita, joissa lähtöoletus on murhenäytelmän kertominen. Lusikkajoen tragedia kertoo siitä, miten pelaajahahmot kuolivat. Peli ei voi päättyä muuhun kuin kaikkien kuolemaan.

Ja ainahan voi pelata Call of Cthulhua.

14. Peli, jossa voit hyödyntää visuaalista silmääsi

Paperinukkeja simuloimassa huippumalleja ja pelaajat pelaamassa muotisuunnittelijoita, jotka vaatettavat näitä paperinukkeja. Jos tämä ajatus herätti kiinnostuksen, niin Paninaro on loistava freeform-peli askartelunhaluisille pelaajille. Se edellyttää tavallista enemmän ennakkovalmisteluja, sillä peliä varten tarvitaan laatikollinen väripapereita ja kirjavia muotikuvia ja sakset joka pelaajalle. Kyse ei ole kuitenkaan pelkästään vapaamuotoisesta askartelusta, vaan Paninaroon on rakennettu hyvin voimakas kilpailullinen elementti ja säännöt, joiden mukaan tuomarit toimivat,

15. Peli, jonka päähenkilö on pelin alussa viaton sivullinen

Useimmat World of Darkness- ja Chronicles of Darkness -pelit, kuten Vampire, voivat alkaa ennen kuin hahmosta tulee yön hirviö tai jotain muuta yliluonnollista. Erityisesti Hunter: The Reckoningin asetelmassa nämä viattomat sivulliset ovat merkittävässä roolissa. Mökkireissu -pelissä hahmot ovat viattomia mökkeilijöitä zombimaailmanlopun kynnyksellä.

16. Peli, joka sai sinut arvostamaan luontoa uudella tavalla

Blue Planet on tieteisfiktiopeli, jolla on syystäkin vahvan luontopelin maine. Luontoa voi toki oppia arvostamaan hyvin monenlaisista pelikokemuksista käsin, mutta yksi vaihtoehto on osallistua joutsenten muuttomatkaan. Pelissä 2000 kilometriä pelataan joutsenparvea tutussa ympäristössä mutta joutsenen näkökulma pakottaa tarkastelemaan luontoa lintuperspektiivistä.

17. Peli, jossa pelataan lapsihahmolla

Jos käsillä ei ole Tales from the Loopia tai Little Fearsia,  niin Viisikko-henkiset pelit ovat jo astelmaltaan klassikkoja lapsipelien joukossa. Näistä helpoimmin saatavilla on Neljä lasta ja koira ja hieno vanha kunnon hauska pieni seikkailu. Se on nimensä mukainen ja pelattavissa tunnissa.

18. Peli, jossa voi huijata

Yleensä huijaamista pidetään roolipeleissä vähintään epäkypsänä aloittelijan kasvukokemuksena tai suorastaan epätoivottavana käytöksenä. Roolipelisäännöstöistä Paranoia kehottaa etenkin pelinjohtajaa suoraan huijaamiseen ja pelaajiakin ohjekirja neuvoo lukemaan sääntökirjasta kielletyt osiot ja sitten vaikenemaan teosta. Paranoia on huumoripeli vainoharhaisen tietokoneen hallitsemasta dystooppisesta yhteiskunnasta, jossa onnellisuus on velvollisuus ja pelaajahahmot jahtaavat pettureita kafkamaisissa olosuhteissa. Paranoiaan on mahdollista arpoa satunnaisia tehtävänantoja satunnaisgeneraattorilla.

19. Peli, jossa muodostuu toistuva rutiini

Osa pelimekaniikoista rakentaa pelistä rutiininomaisen. Night Witches -pelissä pelataan yöpommituslentäjiä, joiden jokainen yö alkaa pommituslennolla. Jokainen pommituslento alkaa ensin navigointiheitolla ja vastaavasti lennolta palattua annetaan rutiininomaisesti tehtäväraportti ja aamulla pitäisi mennä nukkumaan, jotta olisi virkeä seuraavalle lennolle. Pelin sota koostuu rutiineista ja pelimekaniikka tukee tätä.

Luolaston koluamiseen voi myös syntyä rutiini, kun tarkastetaan ansoja ja edetään varovaisesti sekä suunnitelmallisesti kunnes tulee viholliskosketus ja kaikki menee pieleen. Tämä on tyypillistä vanhan koulukunnan D&D-johdannaisissa, kuten Lamentations of the Flame Princess, Labyrinth Lord, Swords & Wizardry tai Old-School Essentials. Ja onhan varovainen eteneminen halki Vyöhykkeen, muttereita heitellen myös osa Stalkerin pelikokemusta.

20. Peli, jossa on lunta ja pakkasta

Joskus lumi ja pakkanen on osa pelin estetiikkaa ja sitä, miltä pelimaailma näyttää. Toisissa peleissä ne ovat keskeinen osa maailmaa ja pelisysteemiä. Roudan maassa pelataan kalevalaisessa fantasiamaailmassa esimerkiksi Korvatunturilla ja talvi hallitsee osan osan vuotta. Vielä kylmempää kyytiä tarjoilee Ikuisuuden laakso, jossa pelataan sankaripingviinejä etelämantereen hyytävissä olosuhteissa. Kaikkia paleltaa myös skenaariossa Kylmä maa.

21. Peli, joka oli pettymys

Pettymykset ovat niin yksilöllisiä, että on vaikea luvata etukäteen jonkun pelin olevan pettymys. Voimakkaita pettymyksen kokemuksia on saatu mm. Shadowrunin kuudennesta laitoksesta, Eclipse Phasen ensimmäisestä versiosta, Things from the Floodista sekä Star Wars D20 Revisedista. Pelaa vaan laajalti ja ennakkoluulottomasti, kyllä se tyhjä arpa ennen pitkää käteen osuu. Kohtuullisen varmasti pettymyksen tuottaa myös Bad Sex, jossa toiveet on ladattu korkealle, mutta tuloksena on vain huonoa seksiä. Ilmaista pettymystä etsivä voi sitten tahkota vaikka Hall of the Dwarven Kingiä.

22. Peli, jossa on korkea torni

Dread käyttää pelimakeniikkanaan Jengaa eli Huojuvaa tornia. Pelimekaniikka on niin yksinkertainen, että peliä voi pelata helposti ilman sääntökirjaakin: tarvitset vain palikoista koostuvan huojuvan tornin. Vahvimmin korkea torni tulee läsnäolevaksi, mikäli skenaarion sijoittaa esimerkiksi Keskimaan Mustaan torniin tai King Kongin ja Empire State Buildingin kohtaamiseen. Drowhaltiapeli Spire: The City Must Fall sijoittuu myös torneista korkeimpaan.

23. Peli, jossa on kurjat olot

Vihan lapset kertoo maailmasta, jossa muukalaiset hallitsevat ja ihmiskunta elää kurjuudessa. Actung Cthulhussa eletään toisen maailmansodan kärsimyksessä ja samaan aikaan käydään vielä salattua sotaa suuria muinaisia vastaan. Monipuolisesti kurjuutta ja surkeutta tarjoilee myös esimerkiksi Lumijoki 1714 pelataan Isonvihan aikaisia pakolaisia, joille käy pelissä huonosti ja kyse on vain siitä kuinka huonosti.

24. Peli, joka on abstrakti

Abstract Dungeon -pelissä kaikki nopanheitot heitetään ennen pelin alkua ja näitä heittoja käytetään resursseina pelin kulkiessa. Dungeons & Dragonsin vanha Immortal Rules set puolestaan vie seikkailut niin mahtavalle tasolle, että monet vastustajista muuttuvat abstrakteiksi käsitteiksi: siinä pelaajien puoljumalhahmot voivat kamppailla tunteita, ääniä tai aikaa vastaan. Roolipelaaja-lehden numerossa 22 on puolestaan seikkailu Taidetta…tavallaan, jossa hahmot ovat juuttuneet osaksi abstraktia taideteosta. Astetta abstraktimpaa settiä on myös The Original Flatland Role-Playing Gamessa. Abstraktia peliä etsivä voi hyödyntää pöytäroolipeliä Vuosaaren seurakunnan nuorisotyöhön, jossa on paitsi hyvä abstrakti eli tiivistelmä, myös abstraktia käsittelyä roolipeleistä ja useampikin valmis seikkailu Raamatun maisemissa.


Artikkelin kirjoittivat Wille Ruotsalainen & Jukka Särkijärvi.


”Warhammerin pelaajat ja opiskelijat tykkäävät nopista.”

Viikon puujalka, Sami Nisonen


Roolipeliblogi LOKI on suomalaisen roolipelaamisen oma kanava.
Julkaisemme suomalaisten roolipelaajien ja liveroolipelaajien peliesittelyjä, kolumneja, pakinoita, arvosteluja ja tapahtumakuvauksia tiistaisin.
Tue LOKIa Patreonin kautta: https://www.patreon.com/roolipeliloki

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s