Ropeconin keittokirja

Hei, mitä yhteistä on keittokirjalla ja roolipelillä? Molempia julkaistaan Ropeconissa!

Ropecon yhdistää paljon erilaisia harrastuksen osa-alueita saman katon alle. Mutta mikä asia kulkee koko ajan kaiken tämän rinnalla? Se on tietenkin ruoka.

Ruoka toimi myös lähtölaukauksena tälle projektille, kun istuimme eräänä elokuisena iltana etäRopeconin jälkilöylyissä, pitkän koronakesän jälkeen. Usein kaadossa syntyvät parhaat ideat ja niin myös nyt: mitä jos tehtäisiin Ropeconille keittokirja? Erilaisia pelien keittokirjoja on julkaistu useita, mutta ei ainuttakaan tapahtuman ja yhteisen harrastuskentän omaa keittokirjaa, missä olisi erilaisiin pelitilanteisiin sopivia ruokia.

Kuvassa on erilaisia ruokia ylhäältä päin kuvattuina.
Ropeconin keittokirja on tulossa.

Miten peli-illat toimisivat ilman naposteltavia? Mitä olisi Ropecon ilman kaadon ruokaa ja takahuoneen kahvia? Olisiko larpissa hauskaa, jos kaikki söisivät vain makaronia? Hyvä ja ravitseva ruoka tukee peliharrastusta valtavan paljon. Halusimme tehdä kirjan, jossa olisi reseptien lisäksi myös ruokamuistoja peleistä sekä myös vinkkejä ruoanlaittoon ja esimerkiksi larppikeittiön järjestämiseen. Koska näitähän riittää – harrastuksessa on mukana ihmisiä, jotka vuodesta toiseen lähtevät suunnittelemaan isompien tapahtumien keittiöitä ja niitä, jotka suunnittelevat pöytäpelisessioon sopivat teemanmukaiset ruoat. Ruoanlaitto on toisinaan täynnä mutkia ja muuttujia, kuten tiukkoja aikatauluja ja raaka-aineisiin liittyviä yllätyksiä, mutta myös antoisia kokemuksia ja tarinoita ruokapöydän ääreltä. 

Meitä keittokirjan pääkokkeja yhdisti rakkaus ruokaan ja kiinnostus siihen, miten ruoka on osa skeneä, vaikka usein vain sivuroolissa. Meillä kaikilla oli kokemusta ruoanlaitosta harrastuksena ja työnä, ja erilaisista pelikeittiöistä larppien historiallisiin ruokiin ja peli-iltojen “jotain muuta kuin noutopizzaa ja sipsiä” -tarjoiluihin. 

Projekti käynnistettiin syksyllä 2020. Ajatuksena oli tuottaa keittokirja Ropecon ry:n suojissa yhdistyksen projektina ja rahoittaa kirja joukkorahoituksella. Ennen projektiin ryhtymistä tehtiin pieni kysely, jossa kartoitettiin kiinnostuneita – jos tällainen kirja olisi, ostaisiko joku sen ja tulisiko joku peräti mukaan kirjoittamaan reseptejä ja kertomaan omia peliruokamuistojaan. Kyselyn tulokset olivat valtavan positiiviset, mikä kannusti meitä aloittamaan kirjahankkeen ihan oikeasti. 

Tekijöitä kutsuttiin mukaan sosiaalisen median kanavissa ja mukaan lähti huikea porukka eri puolilta harrastuskenttää. Yhtäkkiä meillä oli yli 30 henkeä, jotka halusivat jakaa reseptejään ja mahtavia muistojaan. Söimme mielessämme jo kaikkia herkkuja lukiessamme ihmisten ideoita ja haaveillen yhteisestä kokkailupäivästä, jossa ruoat valmistettaisiin yhdessä ja kuvattaisiin samalla kertaa kirjaa varten. Ideana oli julkaista keittokirja seuraavan kesän Ropeconissa 2021. Valitettavasti universumi oli eri mieltä ja yhteistä kokkauspäivää ei saatu järjestymään vallitsevien koronarajoitusten vuoksi, jotka estivät esimerkiksi sopivan keittiötilan vuokraamisen. Iskimme veitset jäähän ja lupasimme ottaa projektin pakkasesta sulamaan seuraavana syksynä. 

Projekti otettiin sulamaan syksyllä 2021. Lähes kaikki alkuperäiset kirjaan mukaan lähteneet halusivat jatkaa projektissa ja palasimme suunniteltuun aikatauluun. Huhtikuussa 2022 saimme vihdoin muistot ja reseptit kasaan, kokkailtua ne läpi ja kuvattua ne kirjaa varten. 

Hanke on nyt loppusuoralla ja edessä on enää se viimeinen osuus: materiaalin taitto valmiiksi teokseksi ja kirjan rahoitus. Mesenaatti-kampanja on käynnissä 30.4.-31.5. osoitteessa https://mesenaatti.me/2465/ropeconin-keittokirja/

Parasta ja hienointa keittokirjassa on se, että se on harrastajilta harrastajille tehty teos, joka kuvastaa harrastusta ja tekijöitään. Keittokirjan julkaisutilaisuus pidetään Ropeconissa, joka järjestetään heinäkuun viimeisenä viikonloppuna  29.-31.7.2022 Helsingin Messukeskuksessa. Julkaisutilaisuudessa kerrotaan, miten projekti eteni ja millaista oli tehdä keittokirjaa.


Keittokirjan pääkokit Merli Juustila, Emi Maeda, Emma Uronen


Runequestin tekijät innostuivat todella paljon Dyyni-elokuvasta. He päättivät tehdä kyseiseen maailmaan sijoittuvan roolipelin. Nimeksi tuli Dunequest.

Viikon puujalka, Sami Nisonen


Roolipeliblogi LOKI on suomalaisen roolipelaamisen oma kanava.
Julkaisemme suomalaisten roolipelaajien ja liveroolipelaajien peliesittelyjä, kolumneja, pakinoita, arvosteluja ja tapahtumakuvauksia tiistaisin.
Tue LOKIa Patreonin kautta: https://www.patreon.com/roolipeliloki

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s