Lokin velhokaverit vastaavat: Miksi Elrondia kutsutaan puolihaltiaksi?

Kysymys: Miksi Elrondia kutsutaan “puolhaltiaksi”? Hänen lapsensa Arwen ja ne kaksospojat (Elladan ja Elrohir joita leffoissa ei muistettu) ovat kuitenkin haltioita? Mitä tästä pitäisi ajatella?

Vastaus: No niinpä. Myönnetään heti kärkeen tämä tökerö epätarkkuus, nimittäin Elrond Puolhaltia ei toden totta ole perinteinen “puolhaltia”, eli puoliksi ihminen ja puoliksi haltia.

A smiling elf.

Aivan aluksi on hyvä muistaa että Keskimaassa haltioiden ja ihmisten suorien jälkeläisten (peredhil) tulee valita kumman kansan kohtalon he valitsevat.

Elrondin veli, Elros (sittemmin kuningas Tar-Minyatur) valitsi ihmisten osan ja hänestä tuli auringin ensimmäisen ajan loputtua uuden Númenorin saarivaltakunnan ensimmäinen kuningas ja siten myös (dúnedainin, lännen ihmisten) kuninkaiden ja heidän perillisensä, samooja Konkarinakin tunnetun Aragorn II:n (se jota Viggo näytteli) kaukainen isoisoiso(jnejne)isä

Elrond sensijaan valitsi haltioiden (eldarin) kohtalon, varttui haltiakuningas Gil-galadin hovissa ja perusti Viimeisen Liiton sodan ja toisen ajan päätyttyä Imladrisin eli Rivendellin, haltialepokodin hiipuvalla kansalle. Hänen tyttärensä Arwen Iltatähti taasen valitsi lopulta ihmisen osan rakkautensa Aragorniin tähden.

Elrondin ja Elrosin isä, auringon ensimmäisellä ajalla elänyt ja sen päättymiseen ratkaisevasti vaikuttanut Eärendil Merenkävijä sensijaan oli merivesipesunkestävä puolhaltia, polveutuen Tuorista, Hadorin huoneen sankarista (eräänlainen vähemmän traaginen versio Turin Turambarista) ja Gondolinin salatun valtakunnan haltiakuninkaan Turgonin ja tämän traagisesti noldorin sukuriitojen takia jäihin pudonneen puolison Elenwen tyttärestä Idrilistä. Eärendilin puolelta puolhaltiuus on siis varsin selkeää.

Elrondin äitihän sensijaan on Elwing, jonka äiti oli Doriathilainen haltia Nimloth ja isä Dior

jonka vanhemmat olivat legendaariset Beren Yksikäsi ja Lúthien Tinúviel, Tolkienin alkuperäiset “ihminen ja haltia” rakastavaiset. Lúthien ja Beren mm. varastivat yhden Silmarilin itsensä Alkuperäisen Mustan Ruhtinaan Morgothin rautakruunusta ja lunastivat sillä avio-oikeuden Lúthienin isältä, Elu Thingolilta, Doriathin haltiakuninkaalta.  

Lúthienin äiti on tietysti Melian maia, eräänlainen vähäisempi jumaluus tai “enkeli” (myös kolmannen ajan velhot kuten Gandalf ja Saruman sekä itse Sauron ja Balrogit kuuluvat maiariin). 

Mutta missä tässä on se karmaiseva epätarkkuus? 

Kun laskemme ylläolevan tiedon perusteella, on Elrond tarkemmin ottaen 9/16 haltia, 6/16 ihminen ja 1/16 maia. Koska “Elrond 56,25% haltia” ei kuulosta kovinkaan nohevalta, voinemme kuitenkin huoletta jatkaa hänen helpomman lisänimensä käyttöä. 

Bonuskysymys: 

Mitä Elrondin isällä, aidolla puolhaltialla Eärendil Merenkävijällä oli jalassaan kun hän ylitti laivallaan Vingilotilla Suuren meren anoakseen Valarilta apua sodassa Morgothia vastaan?

Bonusvastaus:

Valtamerialushousut.

LOKIn päivystävänä Tolkien-dosenttina toimi Mestari Seppuli joka raapusti nämä riimut toista aamiaistaan mutustellen työhuoneensa hyllyissä pölyttyneiden vanhojen kirjoitusten ja hatarien muistikuviensa perusteella. 


LOKI ja velhokaverit vastaavat

10-vuotis juhlavuoden kunniaksi LOKIssa alkaa uusi kysymyspalsta “LOKI ja velhokaverit vastaavat”. Kysy mitä vain – LOKI ja velhokaverit tarjoavat vastauksen. Oletko aina miettinyt miksi on olemassa niin paljon erilaisia noppia, minkälaisella kynällä hahmolomaketta tulisi täyttää tai mitä ottaa mukaan ekaan larppiin?

Kysymykset voivat olla totisia tai humoristisia, tai kumpaakin! Vastaamme tosissamme.

Jos vastaus ei tyydytä, lähetä oma ehdotuksesi.

Voit lähettää kysymyksesi osoitteeseen loki.toimitus@sange.fi


Ryhmän tiedustelija onnistui hiiviskelemään kuuloetäisyydelle kahdesta luurangosta. Luurangoilla oli perheriita menossa: ”Petätkö sinä minua!? Tykkäätkö sinä siis muista – haamuista!?”

Viikon puujalka, Sami Nisonen


Roolipeliblogi LOKI on suomalaisen roolipelaamisen oma kanava.
Julkaisemme suomalaisten roolipelaajien ja liveroolipelaajien peliesittelyjä, kolumneja, pakinoita, arvosteluja ja tapahtumakuvauksia tiistaisin.
Tue LOKIa Patreonin kautta: https://www.patreon.com/roolipeliloki

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s