Maplegroven mysteeri – Agatha Christie live-roolipeli

Helmikuussa 2013 järjestämme Espoossa live-roolipelin nimeltä Maplegroven mysteeri. Kyseessä on 1930-luvun lopun Britanniaan, pieneen Maple Grove -nimiseen maalaiskylään, sijoittuva peli, joka on samalla murhamysteeri Agatha Christien hengessä. Varsinaisia pelaajahahmoja peliin mahtuu vain viitisentoista, mutta järjestämme pelistä kaksi ottoa, toisen 23.2. ja toisen 24.2. Varsinaisten pelaajahahmojen lisäksi pelissä on mukana joukko avustajahahmoja.

village

Englantilainen pikkukylä. Aluperäinen kuva ”Howarth home” © Jenny Rollo

Live-roolipelin kirjoittajatiimiin kuuluvat Minna Heimola (projektinjohto, hahmonkirjoitus), Olli Hakkarainen (ideointi), Juha Hurme (ideointi, hahmonkirjoitus), Hannu Niemi (ideointi, musiikki), Kristel Nyberg (ideointi, hahmonkirjoitus), Hanna Ristisuo (ideointi, hahmonkirjoitus), Jenni Sahramaa (ideointi, taustamateriaali) ja Nina Talvela (ideointi, avustaminen).

Dekkarigenren pelejä on Suomessa järjestetty verraten vähän. Yleisenä ongelmana on usein se, että genrelle tyypillistä selkeää draaman kaarta sopivissa kohdissa tapahtuvine rikoksineen sekä siistiä, kaikki palapelin osaset kokoavaa loppuratkaisua on vaikea saada koherentisti luotua, kun pelaajien tulkinnat hahmoistaan ja satunnaistekijät vaikuttavat hahmoille annettujen tavoitteiden toteuttamiseen, ja pelinjohtajien on käytännössä hyvin vaikea hallita pelin tapahtumia pelin alettua. Pelinjohtajien – sekä pöytäpeleissä että larpeissa – yleinen valituksenaihe tuntuu myös olevan se, että pelaajat eivät lainkaan tajua suoriakaan vihjeitä erilaisten mysteerien ratkomisessa.

Näiden ongelmien välttämiseksi tässä pelissä hyödynnetään hieman tavallisuudesta poikkeavaa mekaniikkaa – aikanaan tulemme näkemään, toimiiko se… Pelaajat saavat hahmon taustakuvauksen ja kontaktilistan ohella kuvauksen myös hahmon ”tähtihetkistä”: pelin draaman kaaren kannalta merkittävistä tiettyyn hahmoon liittyvistä kohtauksista. Nämä kohtaukset on tavallisia hahmon tavoitteita tarkemmin speksattu, usein myös ajallisesti: ”mahdollisimman pian päivällisen jälkeen aiot purkaa kihlauksesi uskottomaksi osoittautuneen sulhasesi kanssa” tai ”kun muut ovat vetäytyneet kirjastoon portviinilasillisille, aiot mennä salaa tutkimaan rouvan makuuhuonetta”. Näiden kohtausten kautta pelin tapahtumat on tavanomaista suomalaista larppia tarkemmin ennakkoon käsikirjoitettu. Kohtausten yksityiskohdat toki pelaajat saavat päättää itse. Pelaajia kannustetaan myös reagoimaan ja osallistumaan toisten hahmojen ”tähtikohtauksiin” omalle hahmolleen sopivalla tavalla, ei suinkaan seuraamaan draamaa passiivisesti. Rikosta/rikoksia tutkivien hahmojen tehtävää helpotetaan erilaisilla pitkin matkaa saatavilla vihjeillä, johtolangoilla ja peliohjeilla.

tea

Brittiläinen teesetti

Mekaniikka syntyi ennen kaikkea genren vaatimuksista – kuten edellä on todettu, murhien tapahtumista ei voi jättää täysin pelaajien aloitteellisuuden varaan ja pelin on nyt vain kertakaikkiaan pakko päättyä kohtaukseen, jossa etsivähahmo kokoaa kaikki kirjastoon ja ilmoittaa ratkaisseensa rikoksen, ja kuvaa, kuka teki mitäkin ja miksi. Osin pelin tavallista tarkemmin käsikirjoitettua tyyliä selittää myös genren elokuvien ja tv-sarjojen, etenkin Agatha Christie’s Poirot -sarjan, vaikutus inspiraation lähteenä.

Monet larpin kirjoittajista ovat olleet aiemmin järjestämässä Harmaasusien historiallisia pelejä. Myös tässä pelissä sotien välisen ajan historiallisen tilanteen elävöittäminen tuo peliin oma mausteensa, ja useiden hahmojen tarinat ovat kietoutuneet tavalla tai toisella historialliseen tilanteeseen, jossa uusi maailmansota jo uhkaa. Dekkarille tyypillisen monipuolisen ja värikkään hahmojoukon kautta on myös tarkoitus elävöittää aikakauden aatehistoriaa sekä sotien aikana ja niiden välissä tapahtuneita yhteiskunnallisia murroksia, esimerkiksi naisten asemassa ja yhteiskuntaluokkien välisissä suhteissa. Pelissä ei ole käytössä erityisiä sääntöjä tai konfliktinmallinnusta, vaan pelaajien oletetaan käyttävän tervettä järkeä ja noudattavan genren vaatimuksia sekä tarvittaessa ns. suuremman draaman sääntöä tilanteiden ratkaisemisessa.

Kiinnostuitko? Peliin voi vielä ilmoittautua joulukuun 15. päivään asti, jonka jälkeen teemme hahmojaon. Sen jälkeenkin voi halutessaan ilmoittaa vielä olevansa käytettävissä jonotuslistalle tai avustajaksi.

Tarkempia tietoja pelistä löytyy kotisivuilta osoitteesta http://maplegrovenmysteeri.wordpress.com/
Pelinjohto on tavoitettavissa sähköpostiosoitteessa maplegrove-gm (at) lists.rubiini.org

– Minna Heimola