Epiconista jäi käteen ARIS

Marraskuun lopulla osallistuin Otavan Opiston ja Opetushallituksen kansainväliseen pienseminaariin, Epiconiin, jossa pelialan ja oppimisen asiantuntijat tarkastelivat pelioppimista tulevaisuuden taitojen näkökulmasta. Seminaaria ei etukäteen sen kummemmin missään mainostettu, sain kuin vahingossa facebook-eventtiin kutsun. Muutenkin etukäteen urakalla lobbaaminen olisi saattanut tehdä seminaarista suositumman, vaikka se kätevästi torstaille osuikin.

Puolityhjässä luentosalissa puhuttiin kuitenkin asiaa – ja toki tapahtumaan osallistuttiin ympäri Eurooppaa Internetin ja Adobe Connectin välityksellä.

Jenkeistä seminaariin puhumaan oli saapunut David J Gagnon, Wisconsonin yliopistosta. Gagnon oli erinomainen puhuja, joka osasi halitte nörttiyleisöään välikysymyksillä kuten ”How many of you have been playing Civilzation? Ah, there we see, almost everybody!” ja hehkuttamalla RockBand-peliä. Hän toimii ARIS-projektin johtajana ja hänen erikoisalaansa on mm innovatiivinen opetus.

ariseditor-200x300

ARIS Games virtuaalihahmo, kuva ARIS games

ARIS on käyttäjäystävällinen, open-source alusta, jonka avulla voi luoda ja pelata mobiilipelejä. Peleistä voi luoda vaikkapa kävelykierroksia tai roolipelillisiä interaktiivisia tarinoita. GPS:ää ja QR-koodeja hyväksikäyttävän ohjelman pelaajat pääsevät kokemaan tapahtumia, jotka luodaan virtuaalisen maailman ja todellisuuden sekoittuessa.

arisprotester-200x300

ARIS games virtualihahamo, kuva ARIS games

Esimerkkinä Gagnon näytti tämän demovideon pelistä Dow Day, joka sijoittuu vuoden 1967 Wisconsonin yliopiston kampukselle. Vuonna 1967 yliopiston opiskelijat protestoivat Dow Chemical kemikaalivalmistajan napalminvalmistusta vastaan. Pelissä pelaaja toimii, tai roolipelaa, reportterina ja tutkii erilaisia näkökulmia kyseiseen asiaan liittyen. ARIS-tiimi kutsuu pelitapaa termillä ”Situated Documentaries” (vapaasti tämän voisi varmaan kääntää paikkaan sidottuna dokumentaationa), jossa uudelleen eletään todellisia historiallisia tapahtumia paikassa, jossa ne oikeasti tapahtuivat.

Katso demovideot tästä:

Demojen katsomisen jälkeen olin myyty. Silmissäni vilisivät mahdollisuudet, (myönnän, lähinnä Ropeconia ajatellen) tapahtumista ja paikoista, joissa ARIS:ta voisi hyödyntää. Coni-larppien uudet ulottuvuudet – virtuaaliset hahmot ja tapahtumat, seikkailullista interaktiivista roolipeli-toimintaa lapsille?

Valitettavasti ARIS on tällä hetkellä julkaistu vain iPhonelle. Seminaarissa Gagnonilta kysyttiin syytä tähän, ja hän sanoi, että alusta oli varmempi toteuttaa iPhonelle, sillä sille kysyntä oli suurempi. Android-versio ei tällä hetkellä ole tulossa, sillä rahoitukselle on parempaakin käyttöä. Jos rahaa ARIS:n kehittämiseen kuitenkin tulee satumaisesti lisää, sanoi Gagnon Android-version olevan yksi heidän tavoitteistaan.

Screen-Shot-2012-12-17-at-9.31.29.png

ARIS Games Dow Day, kuva: ARIS Games

http://arisgames.org/

Varsinaisesti roolipelaamisesta ei seminaarissa siis ollut kysymys, mutta mieleeni jäi kummittelemaan monta asiaa, joita edu-roolipelaaminen ja erityisesti conilarpit voisivat ottaa käyttöönsä. Ajatelkaa, jos coni-larppien käytössä olisi myös ARIS:n kaltainen alusta? Mitä sinä tekisit sillä? Kerro ideasi Pelilaudalla!

Jälkikommenttina voin sanoa, että ARIS:n jälkeen mieleenpainuvinta seminaarissa olivat kuitenkin keskustelut, joita käytiin virallisen ohjelman ulkopuolella. Kuten jo entuudestaan itselleni tuttu roolipelaaja totesi: ”Kahvitauot ovat näiden tapahtumien antoisinta aikaa.” Enkä voi kuin yhtyä tähän mielipiteeseen. Luentojen välissä opetushallituksen kahvilassa vertailtiin perinteisen pöytäroolipelaamisen ja live-roolipelaamisen tunne-elämysten eroja, kerrottiin jenkeille tanskalaisesta roolipeli-sisäoppilaitoksesta ja ihmeteltiin, kuinka tähänkin Blogiin kirjoittanut Vili Nissinen tekee taiteen maisterintutkintoaan vain taiteesta live-roolipelaamisen keinoin.

Kun seuraavalla kerralla tarjotaan ilmaista seminaaria, toivon, että sitä mainostetaan kunnolla – ja että kaikki kynnelle kykenevät tulevat mukaan kuuntelemaan – ja puhumaan kahvikupin äärellä. Antoisaa se on kuin mikä, vaikka Opetushallituksen kahvin laadusta voisi kyllä valittaa.