Helsingin roolipelitehdas valmistaa pelin kerran kuussa

Mikä Roolipelitehdas?

Helsingin roolipelitehdas on osa Oslossa vuonna 2009 alkanutta Larp Factory-liikettä. Oslon Larp Factory Laivfabrikken Oslo on verkosto pelinjohtajia ja pelaajia, joiden tavoitteena on tuottaa kerran kuussa vähintään yksi laadukas ja helposti lähestyttävä larppi.Oslosta Larp Factory-malli on ehtinyt levitä muiden muassa Tukholmaan, Minskiin ja Turkuun. Helsingissä innostuttiin tehtaasta kevään 2012 Solmukohdan jälkimainingeissa, ja ensimmäinen peli järjestettiin heinäkuun lopulla.

Yhdessä ja yksinkertaisesti

Helsingin roolipelitehtaan peleihin on helppo tulla mukaan: Hahmot ja peliohjeet ovat lyhyitä ja niihin tutustutaan vasta yhdessä paikan päällä. Myöskään erityistä puvustusta tai muuta proppausta ei edellytetä. Pelejä on järjestetty kaupungissa arki-iltaisin, niin että pelaajat suoriutuvat vielä seuraavana aamuna töihin tai kouluun. Maksu on kerätty yleensä vapaaehtoisena kolehtina.

Peleistä tiedotetaan ja niihin voi ilmoittautua Roolipelitehtaan Facebook-ryhmässä sekä sähköpostilistalla. Pelatut pelit ovat olleet keskimäärin kahdenkymmenen hengen skenaarioita. Toistaiseksi kaikki halukkaat ovat mahtuneet mukaan, ja pelaajia on toisaalta myös aina ollut tarpeeksi.

Helsingin roolipelitehdas suunnittelee ohjelmistonsa etukäteen puoleksi vuodeksi kerrallaan avoimissa kokouksissa. Tällöin itse kukin voi esitellä oman peli-ideansa tai toiveen jonkun vanhan skenaarion uudelleen pelaamisesta. Lopulta valitaan yhdessä, mitkä pelit järjestetään. Mukaan voi ilmoittautua myös auttamaan käytännön järjestelyissä kuten esimerkiksi tilojen hankinnassa. Tällä hetkellä pelejä on suunnitteilla kesäkuuhun 2013 asti, ja kesäkuussa järjestettäneen seuraava suunnittelutapaaminen.

Toistaiseksi kaikki toteutuneet ja suunnitteilla olevat pelit ovat olleet larppeja, mutta ohjelmistoon otetaan mieluusti myös pöytäpeliskenaarioita. Pelaamisen lisäksi esillä on ollut haaveita pelinkirjoitushaasteesta ja erilaisista työpajoista.

Roolipelitehdas toiminnassa. Kuva Suvi Korhonen

Roolipelitehdas toiminnassa. Kuva Suvi Korhonen

Tehtaan tuotantosuunnitelmat

Helsingin roolipelitehdas järjesti syksyn 2012 aikana neljä pelautusta: J. Tuomas Harviaisen Tribunalin, Trine Lise Lindahlin ja Elin Nilsenin pelin Screwing the Crew, Olli Lönnbergin larpin Elyria 28 sekä pikkujouluilotteluna Lauri Lukan baarisimulaation The Desperate. Roolipelitehdas myös kustansi turkulaisten Lönnbergin ja Lukan matkat Helsinkiin johtamaan pelejään.

Alkavan kevään ohjelmisto suunniteltiin joulukuussa. Tammikuussa on luvassa Panu ”Ego” Alun kotimainen peliklassikko Heroes – pelinjohtajana toimii Kristiina Prauda. Helmikuussa Juho Mattila ja Jukka Oksanen vetävät Ropeconista tutun skenaarionsa Kriisi 1968. Maaliskuussa pelataan Miika Hyvärisen työnimellä Salaliitto työstämä larppi, huhtikuussa viime Ropeconista tuttu Hannu Niemen ja kumppaneiden musikaalilarppi Lauluhovi, ja toukokuussa tutustutaan johonkin Helsingin kaupunginosaan Ellen Virmanin suunnitteilla olevassa pelissä. Kesäkuussa Roolipelitehdas järjestää pienimuotoisen conin, jossa on luvassa lisää helposti lähestyttäviä muutaman tunnin pelejä.

Tule mukaan tehtaalle!

Helsingin roolipelitehdasta on toistaiseksi organisoitu pääasiassa neljän ihmisen (tarkemmin ottaen Maija Korhosen, Suvi Korhosen, Santeri Virtasen ja Heidi Westerlundin) voimin. Koska toiminta on lähtenyt hyvin liikkeelle, kaikki ovat jatkossa tervetulleita mukaan järjestelypuuhiin. Sähköpostilistan ja Facebook-ryhmän oheen perustetaan tulevaisuudessa keskustelufoorumi, jossa voi mm. etsiä ja tarjota apua tulevien pelien toteutuksessa.

Roolipelitehtaasta halutaan tehdä paikka, jonne uusien ja vanhojen pelaajien on helppo tulla kokeilemaan mitä erilaisimpia pelejä. Toivottavasti tehdasyhteisö myös innostaa ja auttaa sekä konkareita että tulevia pelinjohtajia tekemään roolipelejä.

Myös uudet pelaajat toivotetaan tervetulleiksi, ja tehdas pyrkii huomioimaan vasta-alkajien tarpeet. (Ja jos ei huomioi tarpeeksi, tästä saa muistuttaa.) Tällä hetkellä uudet pelaajat joutuvat olemaan itse hyvin aktiivisia päästäkseen kärryille alakulttuurimme toimintatavoista. Jo pelien löytäminen ja niihin mukaan pääseminen voi olla vaikeaa ja vaatii rohkeutta. On harmi, että hienoon pelikulttuurimme pääsee käsiksi vain tuttavaverkoston ja vannoutuneen harrastuneisuuden kautta. Tähän pulmaan Roolipelitehdas toivottavasti tuo helpotusta säännöllisellä toiminalla, johon saa sitoutua juuri sen verran kuin haluaa ja pystyy.

Tehtaantytön arvio

”Piirejä tuntemattomalle Roolipelitehdas kuulostaa länsinaapureiden ideoita maahantuovalta avantgarde-larppaajien kokoontumiselta, minne ei kannata tulla ellei ole käynyt pohjoismaisissa larppitapahtumissa vähintään parin vuoden ajan. Todellisuudessa joulukuun tapaamisessa pöydän ääreen istui taustoiltaan vaihtelevaa porukkaa, jota yhdisti halu larpata ja tehdä larppeja, kokeilla omia ideoitaan, etsiä uusia yhteistyökavereita ja/tai puhua larppaamisesta. Papereita tai aikaisempia saavutuksia ei vaadittu, ja kuka tahansa sai esittää omaa tuotostaan kevään ohjelmistoon. Tilanne larppikentällä tuntuu olevan se, että pelaajia kyllä riittää, pelejä saisi vain olla enemmän. Toivottavasti Roolipelitehdas ei ainoastaan tuota pelejä, vaan ottaisi roolin jonkinlaisena löyhänä pääkaupunkiseudun roolipeliharrastajien yhteentuojana. Roolipeliharrastuksen aloittamista heikentää paitsi pelien vähäisyys, myös harrastuksen sisäänpäinkääntynyt klikkiytyneisyys. Bar Fat Maman tiistaisia larppaajakokoontumisia on ollut kuulemma ikävä niilläkin, jotka eivät koskaan päässeet kyseiseen kapakkaan ikärajojen vuoksi.”

Jos haluat mukaan, liity Helsingin roolipelitehtaan Facebook-ryhmään tai lähetä sähköpostia osoitteeseen roolipelitehdas@gmail.com.

– Maija Korhonen ja Emi Maeda