Knutepunkt 2013 – Pohjoismainen akateeminen live-roolipelikonferenssi huhtikuussa

Vuonna 2013 Knutepunkt pidetään Norjassa, Haraldvangenissa, Huhtikuun 18. – 21. Margo Knutepunkt-tiimistä kirjoittaa tapahtumasta.

Pian on taas aika vuoden annokselle LARP-inspiraatiota: KNUTEPUNKT! Niille, joille Knutepunkt/Solmukohta ei ole ennestään tuttu, yritän maalailla tapahtumasta todenmukaisen kuvan.

Knutepunkt aikojen alussa

Knutepunkt (Suomessa Solmukohta) aloitettiin Oslossa vuonna 1997. Nettisivujen, blogien ja kännyköiden puutteesta huolimatta tapahtuma veti puoleensa paljon live-roolipelaajia ympäri Pohjoismaita, jotka olivat innokkaita näkemään, miten hommaa tehtiin muualla kuin kotimaassa. Me kaikki sullouduimme yliopistolle, ja pukeuduimme proppeihimme. Järjestimme työpajoja rituaaleista live-roolipeliskenaarioiden luomiseen ja lateksinaamioiden tekoon. Nukuimme lähikoulun luokkahuoneissa, söimme pelkkiä voileipiä. Ja pidimme hauskaa. Mutta eivätpä järjestäjät silloin tienneet, että tämä muodostuikin perinteeksi, tapahtumaksi, jota odotetaan ja järjestetään innokkaina vuoden ympäri. Eikä tapahtuma kiinnosta vain pohjoismaalaisia, vaan kanssalarppaajamme ympäri Eurooppaa, Venäjältä, USA:sta ja Brasiliasta ovat löytäneet tiensä Knutepunktiin, saamaan annoksensa inspiraatiota.

Kakkuja Knutpunktissa Ruotsissa 2010. Kuva: Heidi Westerlund

Kakkuja Knutpunktissa Ruotsissa 2010. Kuva: Heidi Westerlund

Tapahtuma kehittyy

Suomalaiset potkaisivat tapahtumaa askeleen korkeammalle asteelle järjestämällä vuoden 2004 Solmukohdan hotellissa – ensimmäistä kertaa tapahtuman historiassa. Tämä on helpotus monille meistä, jotka epäilemättä olemme tulossa vanhoiksi, eikä lattialla yöpyminen enää maita. Ymmärrättehän sen, nuoret ystäväni, että selkäranka vähitellen muuttuu hyppynarusta rautakangeksi, kun vuosia karttuu lisää. Ruoka ja majoitusstandardit ovat siis parantuneet huomattavasti, kun tapahtuma on kehittynyt vuosien varrella.

Ohjelman laatu ei ole heikentynyt iän myötä, vaan ennemminkin päinvastoin. Tarjolla on luentoja, työpajoja, mini-larppeja, järjestämme rituaaleja, pieniä ja isoja juhlia, tanssia, naurua ja keskustelua – kosketamme niin ajatuksia kuin sieluakin. Luvassa on vuoden kiihkein ja komein sosiaalinen tapahtuma.

Tapahtuman nuoruudessa larppaajat etsivät yhteistä foorumia, sanastoa ja teorian tukipylväitä. Vanhentuessaan tapahtuma on kokenut mullistavan vallankumouksen, ja Knutepunkt on muodostunut paikaksi verkoston ja sosiaalisten suhteiden luomiselle, yhteisten standardien luomiselle, teorioiden kehittämiselle ja keskustelulle, jonka loppua ei horisontissa näy.

Jaakko Stenroos ja Markus Montola luennoimassa Knudepunktissa, Tanskassa 2011. Kuva Dominika Kovacova.

Jaakko Stenros ja Markus Montola luennoimassa Knudepunktissa, Tanskassa 2011. Kuva Dominika Kovacova.

“The Week In”

Knutepunkt/Solmukohta-viikko sai aikanaan alkunsa jo ensimmäisenä vuonna, kun suomalainen pariskunta päätti yöpyä norjalaisten roolipelaajatuttaviensa luona jo muutamaa päivää ennen tapahtumaa. Nyt siitä on tullut perinne. Tarjoamme kaikille mahdollisuuden tulla Norjaan muutamaa päivää ennen tapahtumaa ja yöpymismahdollisuuden paikallisten roolipelaajien nurkissa. Tämä mahdollistaa kaupungin kiertämistä, baarikierroksia, paikallisiin tutustumista, mini-larppeja ja on upea tapa aloittaa tapahtuma. Jokainen kuljetetaan Oslosta Knutepunktiin torstaina, henkisestä tai fyysisestä tilasta riippumatta ☺

Ensimmäistä kertaa

Yritämme tehdä kaiken mahdollisimman helpoksi ensikertalaisille, mutta jos matkustat tapahtumaan yksin, kerro siitä meille! Lähetä sähköpostia jollekulle tiimistämme, ja varmistamme, ettet joudu viettämään tapahtumaasi yksinomaan vanhojen pierujen kanssa. Aiomme myös tehdä yhteenvedon tunnetuista KP-faktoista ja muusta jargonista, kuten “vanhoista pieruista”.

Ruotsissa tanssittiin yöhön asti vuonna 2010. Kuva Heidi Westerlund

Ruotsissa tanssittiin yöhön asti vuonna 2010. Kuvassa suomalaista edustusta, Aarne Saarinen, Ella-Lotta Kuusisto ja Massi Hannula. Kuva Heidi Westerlund

Crossing Borders

Tämän vuoden tapahtuman teema on “Crossing Borders” – ja me tarkoitamme kaikkien rajojen ylittämistä ja rikkomista. Tutkimme niin kansakuntien kuin kulttuurienkin rajojen ylittämistä, rajojen rikkomista live-roolipelien sisällä, roolipeligenren ja taidemuotojen välillä (ooppera larp, anyone?)

Tapahtumapaikkana Knutepunkt 2013 – Crossing Borders-konferenssille on Haraldvangen, kaunis hotelli ympäristöineen, Gardermoenista, Oslon lentokentästä, pohjoiseen. Ja siitä huolimatta, että olemme tänä vuonna Norjassa, pidämme tapahtuman hintatason kohtuullisena. Alkoholin hintoja lukuun ottamatta, sillä juomien hinta harvoin on kohtuullinen. Yhdessä löydämme kuitenkin tien tyydyttäviin ratkaisuihin.

Solmukohta 2012, Avatar töpaja. Kuva Jakob la Cour, www.jakoblacour.com

Solmukohta 2012, Avatar töpaja. Kuva Jakob la Cour, http://www.jakoblacour.com

Kysymyksiä? Haluatko lisää informaatiota tapahtumasta? Löydät meidät Facebookista ja laivforum.net:istä, mutta repertuaaristamme löytyy myös uutiskirje. Lähetä meille sähköposti, jos haluat uutiskirjeen suoraan sähköpostiisi.

Love and LARP from Margo, Knutepunkt komitean puolesta

KP-info@extern.uio.no, http://www.knutepunkt.org