Arkistojen kätköistä, osa 1: johdanto

Viimeinen veto on myös eroottisen runokokoelmani nimi.

Olimme viettämässä joululomia vanhempieni luona pohjoisessa (miksi tämä alkaa kuin ala-asteen äidinkielen aine?), kun äitini lykkäsi mukaani ison pahvilaatikon, jossa oli jotain tavaroitani. Avasin laatikon lopulta parin viikon päästä vaimoni kyllästyttyä nurkassa lojuvaan pahvilaatikkoon. Marvel- ja Morgan Kane –sarjakuvien alta paljastui parinkymmenen sentin paksuinen kasa vihkoja, joiden kannessa luki nimeni ja maantieto, matematiikka, biologia, LaRP… Hetkinen, mikä hiton larp? Larppasin ensimmäisen kerran vasta 26-vuotiaana. Eikä koulussa tainnut hatarien muistikuvieni mukaan olla tuollaista ainetta.

Meinasin jo heittää vihkot paperinkeräykseen laatikossa olleiden vanhojen koulukirjojen kanssa, kunnes aloin tutkia niitä tarkemmin. Niissä saattoi olla muutama sivu vanhoja koulumuistiinpanoja tai sitten ensimmäiset sivut oli revitty pois, jonka jälkeen alkoi lukemattomien taulukoiden, viikinkinimien, örkkien, kyborgien ja peikkojen virta. Jumalauta, vanhat roolipelimuistiinpanoni!

Fingerpori – HS.fi

Koska olen kykenemätön häpeään ja TIEDÄN olleeni nero ja oikeassa jo tuolloin (ehkä jopa enemmän kuin nykyään), aion nyt seuraavien kuukausien aikana paljastaa tämän blogin lukijoille noiden arvokkaiden vihkojen sisällön. Rukoilen samalla Massin ja ukkojen puolesta, että tämä artikkelisarja ei tule syöksemään Lokia tuhoon. Jos niin käy, voin ainakin hymyillä savuavien raunioiden keskellä pidellessäni käsissäni näitä sinikantisia taideteoksia (oikeassa yläkulmassa valkoinen suorakulmio).

...

 

Itselleni näiden vihkojen tutkiminen on tärkeää, koska haluan selvittää millaista pelisuunnittelua olen tehnyt aikoinaan ja mikä on ollut sen arvoista, että siitä on kannattanut tehdä muistiinpanoja. En ole koskaan ollut hirvittävän innokas pelinjohtaja, joten näiden vanhojen vihkojenkin muistiinpanot liittyvät enemmän pelisuunnitteluun kuin pelin vetämiseen. Tottakai mukana on karttakuvia luolastoista ja pelimaailmoista, mutta nekin on tehty enemmän omaksi iloksi tai esimerkiksi, kuin jotain tiettyä peliä varten. Mukana näytti olevan myös suoraan toisista peleistä kopioituja käsinkirjoitettuja listoja ja taulukoita.

Olen myös kiinnostunut vanhoista sääntökehitelmistä ja sääntömuutoksistani. Vaikka muistan hämärästi mihin peleihin ne on tehty, ei minulla ole tarkkaa muistikuvaa mitä ne ovat tai miksi ja millä logiikalla ne on tehty. Jos hyvin käy, voi näistä vihkoista löytyä jopa vanhojen itse tekemieni pelien runkoja. Mukana näytti olevan myös lyhyitä yhden sivun seikkailu- ja kampanjaideoita sekä ideoita kokonaiseen peliin. Osa oli sen verran kryptisiä, että niistä ei saanut mitään selkoa yhdellä vilkaisulla. Saa nähdä auttaako tämä artikkelisarja saamaan niihin selvyyttä.