Ropecon XX – suomalainen roolipeliskene juhlatuulella

Roolipelifestari Ropecon, Euroopan suurin epäkaupallinen roolipelitapahtuma pidetään tänä vuonna 26.-28.7.2013. Tänä vuonna Ropecon on erityistäkin erityisempi, sillä tapahtuma järjestetään kahdettakymmenettä kertaa ensi kesänä Espoon Otaniemessä.

Vuosi 2013 on Ropeconille yhtä juhlaa ja kahdennenkymmenennen tapahtuman teemaa värittääkin juhlahumu. Erityisesti suomalaisessa roolipeliskenessä on paljon juhlimisen aihetta, upeita saavutuksia on niin kansallisella kuin kansainväliselläkin tasolla. Juhlatuulen voi odottaa näkyvän Ropeconin ulkoasussa, peleissä ja ohjelmassa. Itse odotan innolla nostalgiaa ja tulevaisuuteen katsomista – sekä toki hassuja party-hattuja!

Roolipelifestari vetää vuosittain yli 3500 kävijää viikonlopuksi pelaamaan roolipelejä, keräilykorttipelejä, miniatyyripelejä ja lautapelejä, larppaamaan, seuraamaan puheohjelmaa ja osallistumaan työpajoihin.

Ropecon 2012. Kuvaaja: Petra Takamäki

Kunniavieraat

Ropeconin kunniavieraaksi ovat varmistuneet lautapelisuunnittelija Kevin Wilson (USA) ja indie-pelisuunnittelija D. Vincent Baker. Wilson on kasvo suosittujen lautapelien Arkham Horror ja A Game of Thrones takana. Bakerin repertuaariin kuuluvat puolestaan roolipelit Dogs in the Vineyard ja Apocalypse World.

Itse tapasin D. Vincent Bakerin Fastaval-tapahtumassa, ja voin sanoa innolla odottavani miehen reaktiota suomalaisiin pelaajiin, ja Ropeconin fiilikseen. Bakerin mini-haastis ilmestynee loppukeväästä/alkukesästä Ropeconin blogiin.

Tarkempaa tietoa kunniavieraista täällä.

Liput

Viikonloppurannekkeen hinta on 28€ ja päiväranneke 18€ (su 10€). Lippujen hintaan kuuluu ilmainen narikka ja isotavaranarikka, sekä kaikki ohjelma (ellei ohjelman kuvauksessa poikkeustapauksesta mainita erikseen). Lattiamajoittuminen lähellä tapahtumapaikkaa sisältyy myös lipun hintaan. Alle 12-vuotiaat kävijät pääsevät sisään ilmaiseksi, ja saavat osallistua ohjelmaan rannekkeen ostavan huoltajan seurassa.

Ropecon 2006 / Kuvaaja: Timo Halen

Töihin Ropeconiin?

Ropeconissa työskentelee vuosittain satoja vapaaehtoistyöntekijöitä, järjestetäänhän tapahtuma vapaaehtoisvoimin. Kaikki yli 15-vuotiaat auttavat käsiparit ovat tarpeen, kun tapahtumasta tehdään mahtavaa kokemusta koko skenelle. Työpisteitä on narikkavahdista ja lipunmyynnistä aina vartijanhommiin, ja hommien tekemisestä palkitaan rannekkeella työtuntimäärän mukaan. Ropeconin työvoirekry löytyy täältä.

Minulla on ohjelmaa! Minne sen voi ilmoittaa?

Ropecon on täynnä ohjelmaa, luentosalit ja Dipolin sekä lähiympäristön tilat ovat täynnä luentoja, larppeja, työpajoja, erilaisia pelisessioita ja turnauksia. Ohjelma kannattaa ilmoittaa ajoissa osa-aluevastaaville, ja ohjelmahuutelo löytyy täältä.

Juhlateemaista ohjelmaa kaivataan erityisesti, onhan kyseessä sentään suuri juhla.

20 kerta toden sanoo

On se kumma ajatella, että Ropecon on ollut olemassa yli puolet omasta elinajastani, ja vahvasti osana sitä yli kymmenen vuotta. Aikanaan haltiakorvat päässä (voi kyllä) tapahtumaan taapertanut nuori Massi ei tiennytkään, että kahdentoista vuoden kuluttua pakertaisi toista vuotta tapahtuman tiedottajana, olisi puhunut Dipolin edessä maikkarin uutiskameroille – ja noin muutenkin työntänyt kätensä syvälle siihen kuplivaan pataan, jota Ropeconiksi kutsutaan.

Järjestäjänä odotan juhlavuodelta niin paljon pitkän tulevaisuuden suunnittelemista ja toivomista, kuin vanhojen muistelua – ja vanhoista oppimista. Itselläni on pitkään ollut tunne, että suomalainen roolipeliskene on pitkään junnannut samoilla raiteillaan, noin tapahtumajärjestämisen ja organisaatioiden puitteissa. En sano, etteikö ennen tehty hyvin ja monissa asioissa on vanhat opit arvokasta kamaa. Uutta verta tuntuu vain näkyvän liian vähän ainakin Ropeconin järjestämisessä – ja monessa kohtaa tunnutaan menevän ”niin kuin on aina tehty” – vaikka uutta kokeilemalla saatettaisiin oppia jotain uutta. Vapaaehtoistyö ei tunnu houkuttavan nuorta saatikka vanhaa polvea samaan malliin, enkä osaa tähän tarjota vastausta. Ehkä teillä on ehdotuksia – tai jopa syitä kertoa, miksi näin tuntuu olevan?

Ropecon 2011. Kuvaaja: Marko Saari

Itselleni tämä on varmaankin viimeinen vuosi Ropeconia järjestämässä. Tanskasta käsin se on vaikeaa. Toivon kuitenkin Ropeconin tulevaisuudelle kukoistavaa jatkoa tapahtumana, joka kerää suomalaiset roolipelaajat yhteen uniikilla tavalla. Euroopasta ei tunnu samanlaista tapahtumaa löytyvän – ”meillä käyvät kaikki”.

Ja tämän vuoden Ropeconista? Onhan se jo järjestysnumeroltaan kauniisti XX – tehdään siitä paras ikinä!

Ropecon XX:n edistymistä ja uutisia voit seurata Ropeconin blogista, Facebookista, Twitteristä ja Google+:sta.
Lisätietoa löytyy myös tapahtuman kotisivuilta, sekä sähköpostiosoitteesta tiedotus@ropecon.fi