Arvostelu: Fate Core

Juttelin muutaman päivää sitten toimistolla roolipelaavan työkaverini kanssa hänen tulevasta kampanjastaan ja pohdimme siinä samalla sitä vanhaa kysymystä: ”mitäköhän systeemiä sitä voisi tässä käyttää, kun niissä aikaisemmissa on nämä ja nämä ongelmat…”. Lopulta päädyin suosittelemaan hänelle Kickstarter -ennakkomyynnistä hankkimaani Fate Corea, joka nykypäivän Gurpsina teki kaiken hänen toivomansa ainakin siedettävän hyvin ja on ihan toimivan oloinen paketti.

FateCoreBookCover-200x300

Fate Core

Uusimman, uljaimman ja termeiltään yhtenäistetyn Faten version sisältävät Fate Core ja sen pikkusisko Fate Accelerated toteutettiin viimeisen vuoden aikana Kickstarter joukkorahoituksen ja ennakkomyynnin avulla ja ne molemmat on saatavissa ilmaiseksi tai lahjoitusta vastaan Faten takana olevan Evil Hat Productionsin verkkokaupasta. Vaikka tässä arvostelussa keskitynkin Fate Coreen, kannattaa säännöstöstä kiinnostuneet tsekata ensin kevyempi Accelerated -versio säännöistä.

Fate ja sen edeltäjä Fudge ovat yleiskäyttöisiä roolipelisäännöstöjä, joita voi käyttää missä tahansa asetelmassa. Pelisuunnittelullisesti ne edustavat enemmän hahmo- ja tarinakeskeistä mallia, jossa pelimekaniikka pyrkii tarjoamaan yksinkertaiset mutta riittävät työkalut haasteiden ja selkkausten ratkaisuun. Tarinakeskeisyydellä tarkoitan tässä sitä, että säännöt pyrkivät antamaan hahmoille etua sen perusteella mitä nämä pelissä yleisesti ovat, hahmojen tilanteiden tarkan erottelun sijaan.

Fate ja Fudge jakavat mielipiteitä monella tavoin. Haastetilanteissa molemmissa systeemeissä heitetään neljää erityistä Fate (tai Fudge) -noppaa, joissa tavallisen kuusisivuisen nopan sivuista kaksi on plussia, kaksi miinuksia ja kaksi tyhjiä. Erikoisnoppien tarpeesta ylipäästyään pelaajien on lisäksi hyväksyttävä järjestelmän yleisluontoisuus, pelinjohtajalta hyvää tilannetajua vaativa säännöstö ja melko paljon vapauksia antava tapa määrittää hahmojen ominaisuudet.

Yksi Faten kantavista ajatuksista minulle on sen pyrkimys korjata edellämainitut varsinkin Fudgeen liitetyt epäkohdat ja ennakkoluulot. Ja ainakin Fate Coren osalta voisin sanoa Evil Hatin tiimin onnistuneen tässä pyrkimyksessä niitä hassuja noppia lukuun ottamatta. Ja kai sitä voisi olettaa roolipelaajien olevan valmiita kokeilemaan muitakin noppia kuin niitä monopolin mukana tulleita kuusisivuisia tai sitä vanhaa kunnon d4…d20 setti. Pelinjohtajan ohjeet, mallit ominaisuuslistojen tekemiseksi ja parannettu termistö antavat mielestäni nyt hyvän ja kattavan työkalupakin sekä pelaajalle että pelinjohtajalle.

Systeemin perusteet

Fate on pohjimmiltaan hyvin tavanomainen White Wolfin Storyteller -sukupolven jälkeinen peli. Yksi pelaajista on pelinjohtaja, muut pelaavat hahmojaan, haastetilanteissa heitetään noppia jne…

Pelin perusmekaniikka on yksinkertainen. Heitetään neljää noppaa, ja lasketaan niiden plussat ja miinukset yhteen hahmon sopivan taidon (Skill) kanssa. Vastustajaa tai haasteen vaikeutta suurempi lopputulos tarkoittaa hahmon onnistuvan pyrkimyksissään. Tyypillisesti asiat tapahtuvat juuri kuten ne kuvattiin, vaikkakin vaara ja taistelutilanteiden seurauksia voi jonkin verran torjua erittäin rajoitettuja stressilaatikoita ruksaamalla ja keksimällä hahmolle pidempään kestäviä seuraamuksia (Consequence).

Fate-Core-Character-Sheet-Draft-300x193

Fate -hahmolomake

 

Perusmekaniikkaa täydentävät oivasti hahmoa auttavat ja haittaavat ”aspektit” (Aspect), joiden perusteella voi erillisillä Fate -pisteillä muuttaa heittojen lopputuloksia. Aspektit toimivat myös uusien Fate -pisteiden lähteenä, aina niiden haitatessa hahmon elämää (esimerkkinä vaikkapa uhkarohkeus, joka auttaa vaaratilanteessa, mutta voi hahmon saada myös ryhtymään liian hurjiin tempauksiin).

Aspektien lisäksi pelissä käytetään myös taitoja tasapeleissä parantavia stuntteja (Stunt) ja erikoisempiin tilanteisiin varattuja ekstroja (Extra). Stuntit esitellään tarkemmin taitojen yhteydessä, ja extrat taas löytyvät lähinnä asetelmalisäosista ja Fateen perustuvista peleistä.

Faten mekaniikat ovat kokonaisuudessaan toimivan oloisia, ja jos melko suppean taitolistauksen tai asetelmakohtaisen lisäosan hankkiminen tai luominen ei tunnu mahdottomalta ajatukselta, voin suositella sitä yksinkertaista ja kattavaa systeemiä haluavalle peliporukalle. Toisaalta jos Fudgen aikaisemmat versiot ovat tuntuneet liian sohjoisilta, ei Fate Core ole sen tarkempi systeeminä.

Fate Core kirjana

Ostin Fate Coren kovakantisena kirjana kahdesta syystä. Ensinnäkin PDF:n käyttäminen pelitilanteessa on ainakin toistaiseksi osoittautunut liian työlääksi ja toiseksi huomaan lukevani ostamani paperikirjat paljon todennäköisemmin kuin sähköiset.

Itse kirja on laadukkaasti painettu, hyvännäköinen ja selkeästi taitettu. Siitä näkee että kirjaan ja sen ulkoasuun sekä toimivuuteen peliteoksena on käytetty paljon aikaa ja taitoa. Ei harmittaisi yhtään vaikka sama kirja olisi tullut ulos Myrrysmiehiltä.

Kirjan kuvitus koostuu mustavalkoisista fotaripiirroksista, jotka toimivat yleiseksi tarkoitetussa roolipelioppaassa mainiosti.

Fate Corea on Kickstarter -ennakoiden jälkeen saatavilla Evil Hatilta kovakantisena ja mustavalkoisena 25$ hintaan.

Lopuksi

Monien suunnittelemieni pelien (Alkaja, Alasajo, Sydäntuli, Harhapolku) peruslähtökohdat ovat hyvin lähellä Fate Coren suunnittelijoiden pyrkimyksiä. Siitä syystä olen ehkä hieman huono arvostelemaan systeemin toimivuutta, ja varsinkin OSR henkisestä pelaamisesta pitäville Faten karkeus tai yleisluontoisuus voi tuntua haastavalta.

Täytyy kuitenkin myöntää että pitkään Harhapolun särö-ominaisuuden kuvausta työstäneenä olen aidosti iloinen Faten selkeästä ja yksinkertaisesta tavasta kuvata konseptiltaan samankaltaiset aspektit. Ja jos tämä kirja olisi ollut Solar Systemin lisäksi oman suurfantasiaprojektini aikaan joskus 2000 -luvun alussa olemassa, olisin varmasti ollut vaikean valinnan edessä.

Fate Coren hankkimista miettivien kannattaa lisäksi pitää mielessä se että Gurpsin tavoin se on yleissäännöstö. Ja toimii paremmin asetelmalisäosan kanssa kuin ilman.

Toteutus: 5 / 5
+ Kaunis ja selkeä
+ Sähköinen ja kovakantinen
+ Saatavilla ilmaiseksi ja maksullisena

Sisältö: 4 / 5
+ Korjaa Fudgen ja Faten epäselvyyksiä ja sumeutta
+ Kirjoitettu selkeästi
+ Hyvät ohjeet sääntöjen viilaukselle ja asetelmien luonnille
– Erittäin yleisluontoinen ja sumea systeemi