Ropeconissa tänä vuonna – ohjelmanostot

Ropeconin alkuun on aikaa enää muutama päivä – ja ainakin järjestäjät käyvät kuumana ja ylikierroksilla kuin siilit humalassa. Sen verran on kuitenkin aikaa, että roolipelifestarin ohjelmavastaavien ohjelmanostot on hyvä esitellä myös LOKIn yleisölle!

BQ0B7685.sized_

Ropecon 2012. Kuvaaja: Petra Takamäki Ropecon 2012. Photographer: Petra Takamäki

Magic: The Gathering – Poro Tour, korttipelit
Läpi tapahtuman, Poromagian PorotMaailman suosituimpiin turnauskorttipeleihin lukeutuva MtG viettää Ropeconin tavoin 20-vuotisjuhlavuottaan tänä vuonna. Sen kunniaksi Ropecon ja Poromagia luukuttavat korttipeliä sillä kaikella kunnioituksella, jonka ikätoveri ansaitsee, päätapahtumana Poro Tour -turnaussarjan osakilpailu.

Minusta on mielenkiinoista nähdä tänä vuonna saavuttaako MtG:n juhlavuosi näkyvyyttä myös muiden kuin korttipelaajien keskuudessa. Nyt on hyvä mahdollisuus.

KPS-turnaus, legendaarinen taisteluohjelma
La 12-14, Jukka Seppänen
Kivi-paperi-sakset -turnaus, kansainväliset kilpasäännöt. Asuja, taiteilijanimiä ja karnevaalimieltä toivotaan.

Lempiohjelmani  Ropeconissa aina. Pelaan ja kuuntelen luentoja mielelläni, Keltsussakin istuskelen, mutta kyllä se on KPS-turnaus joka minut saa hyvälle con-tuulelle 😉

Pitoja! Karnevaaleja! Turnajaisia! Esitelmä
La 09-11, Toni Korpijärvi
Fantasiakirjallisuudessa ja roolipeleissä erilaiset juhlat ja riemukkaat kokoontumiset tarjoavat kertomuksen päähenkilöille tilaisuuden rentoutua seikkailujen lomassa tai päättävät merkittävän tarinakaaren. Samalla ne tarjoavat raamit juonittelulle, romantiikalle ja eriasteisille konflikteille. Pidot, karnevaalit ja turnajaiset rikkovat arjen rutiineja ja houkuttelevat paikalle monenkirjavan joukon erilaisia hahmoja omine motiiveineen. Millaisia nämä juhlat omassa historiassamme olivat, kuinka niitä kuvataan kirjallisuudessa ja kuinka sinä voit käyttää juhlia pelissäsi?

Juhla-teema näkyy myös luennoissa – ei niin paljoin kuin itse odotin, mutta kuitenkin.

Korpin klaanin legenda ja perintö: Larppaamisen historiaa 90-luvun Suomesta
Su 09-11.00, Esitelmä, Jaakko Stenros
Millaista larppaaminen oli 90-luvulla? Kuinka larppiin ilmottauduttiin ennen internetiä? Milloin larppaamisesta puhuttiin ensimmäistä kertaa televisiossa? Mistä keskiaikaiset tanssit tulivat larppeihin? Kuinka suomalainen bofferi vakiintui? Missä larppaajat hengasivat Helsingissä 90-luvulla? Kuinka Korpinmaa syntyi?

Tänä vuonna on kulunut 20 vuotta Korpin klaanin synnystä. Sen kunniaksi pelitutkija Jaakko Stenros on kerännyt muisteluita, kuvia ja videoita Korppien historiasta. Esitelmä kertoo version suomalaisen larppaamisen historiasta yhden maan merkittävimmän larpjärjestön kautta.

Sunnuntain aamuvirkuille löytyy mielenkiintoista tarinaa. Ja kannattaa stä vähän vähemmän virkkujenkin kaivautua koloistaan kuuntelemaan Stenrosin Jaakkoa. Itse ajattelin myös olla nakkina paikalla – heti hotelliaamiaisen jälkeen.

Ropecon 2006 / Kuvaaja: Timo Halen Ropecon 2006 / Photographer: Timo Halen

Exile, Tanskalainen freeform roolipeli (larpin ja pöytäroolipelin välimuoto)
Pe 19-21 ja La 10-12, Englanniksi, Asbjørn Olsen
Exile is a short game about loneliness. The tone is gloom and poetic, but with a hint of hope. The playstyle switches between storytelling about A alone and confused in the city and character play in a future where the Sun went down and never came back up. Exile is your kind of game if you like a slow and strange vibe, and if you don’t mind playing a cat, a concept or a shadow. The game takes place around the table, or at least without too much moving around. It is for 4 people, where 1 of them have read the game beforehand. It takes around 1½ hour of play.

Asbjørn Olsen on tanskalainen roolipelisuunnittelija, jonka freeform roolipeliskenaario voitti tanskalaisen skenaariokilpailun ”Projekti Særminer” skenaariolla ”Exile”. Kilpailun palkintona oli voittajapelin kääntäminen englanniksi ja sen vetäminen Ropeconissa. Olsen on myös palkittu vuonna 2013 pohjoismaisen roolipelaamisen Oskarilla, tanskalaisella Otto-pystillä skenaariostaan Depedero (2013).

Olsenista puhuttiin Ropeconin blogissa aikaisemmin: http://www.ropecon.fi/pmwiki/index.php/Takahuone/AsbjornOlsen

Ropeconmusikaali Kirppusirkus
La 18-20 ja Su 16-17, musikaali, Aleksi Joensuu
Noin 45-minuuttinen Kirppusirkusmusikaali on tekijöidensä rakkaudella luoma kunnianosoitus 20-vuotiaan conin tekijöille! Värikäs ja vauhdikas teos tuo Ropeconin gaalan ja päättäjäisten yhteyteen 16-henkisen vaihtuvan näyttelijäkaartin ja orkesterin, joka soittaa alkuperäisiä sävellyksiä.

Taas nähdään musikaalia Ropeconissa. Musikaalista on ollut näytöksiä jo näin viikolla ennen conia ja palautteet ivta olleet mahtavia – eli tätä ei haittaa suositella.

Ropecon 2008. Kuvaaja: Tuomas Venhola Ropecon 2008. Photographer: Tuomas Venhola

**

Haluaisin syventyä ohjelmatarjontaan enemmän ja luotaavammin, mutta kyllä nuo con-kiireet menevät tapahtuman tiedottajalla nyt LOKIn yli maantiejyrällä.

ConText puolestaan esittelee omat ohjelmanostonsa täällä: http://context.ilmatar.net/?p=1178

Mitä sinä nostaisit paalupaikalle tänä vuonna? Mitä ajattelit mennä katsomaan, kokemaan, tekemään, ohjaamaan, pelaamaan, suunnittelemaan ja toteuttamaan?