Ropecon XX – lyhyt katsaus

Sieltä se tuli, aivan liian kovalla vauhdilla, ja taakseen se jätti. Nimittäin Ropecon. Näin coniitin näkökulmastahan Coni tulee aina liian nopeasti, on ohi ennen kuin huomaatkaan ja sitten taas käydään palautekeskusteluja. Minne meni se kesä, missä oli se kaikki aika, jolloin oli suunntellut toeuttavansa tämän ja tämän siistin jutun Coniin – ja herra isä, minne katosi se kaikki aika jolla luuli osallistuvansa ohjemaan?

Tässä siis lyhyt yhteenvetoni Ropeconista perustuen niihin havaintoihin, joita tiedottajana pystyin tekemään.

Kultainen Lohikäärme

Kultainen Lohikäärme jaettiin tänä vuonna Taru Sormusten Herrasta –trilogian kääntäjälle, Kersti Juvalle. Palkinnon jaon jälkeiset keskustelut ovat osoittaneet, että palkinto nostattaa tunteita pintaan ja sitä pidetään tärkeänä suomalaisessa skenessä, mistä olen iloinen. Itse en ollut mukana valitsijaraadissa, mutta jälkeenpäin käynyt keskustelu saa toivottavasti aikaan sen, että myös KL palkintona aikuistuu ja sen jakoperusteet selventyvät.

Olisin itse mielelläni nähnyt kasvon enemminkin suomalaisesta roolipeliskenestä saavan palkinnon Ropconin juhlavuonna, mutta en voi sanoa, etteikö mielestäni Kersti Juva ole tehnyt huipputyötä tietämättään suomalisen skenen etten. En itse olisi harrastuksen parissa ilman mukaansatempaavaa suomennosta – mutta silti meillä on skenessä itsessään myös paljon palkinnon ansaitsevia ihmisiä ja tahoja. Ei siis aivan väärä valinta, mutta olisi se voinut mennä toisinkin.

Ohjelma

IMGP1805-300x198

Kuva: Larson Kasper

KPS-turnauksen voitto meni tyylikkäästi Väinö Wyrm Harald Multamäelle, 7-v. Hurjassa ottelussa peitottiin niin coniitteeja kuin muitakin hirviöitä, ja Väinö kävi itse pokkaamassa palkintonsa sunnuntain päättäjäisissä.

Korpinklaanin sunnuntaiaamun 20-vuotis ohjelmanumero oli kerta kaikkiaan loistava. Vastoin monia mielensä pahoittaneiden toteamuksia, se ei ollut pistetty sunnuntaiaamulle ilkeyttään, tai siksi että Korpinklaanista tai Stenrosin Jaakosta ei pidettäisi. Joskus ohjelma-tiimin on tehtävä kompromisseja, ja ohjelmaa oli tänä vuonna niin paljon, että niitä jouduttiin tekemään enemmän kuin viime vuosina. Henk. koht. olin iloinen aamuisesta ohjelmapaikasta, sillä sinne pääsin tunniksi jopa mukaankin kuuntelemaan. Oli mielenkiintoista kuulla minkälaista skenen sillä puolella oli 90-luvulla – ja miten hommaa tehtiin niin vakavissaan kiuin kieliposkellakin – aivan kuin nykyään. Odotan innolla tämän taltionnin tuloa Ropeconin YouTube-kanavalle.

IMGP2003-300x198

Kuva: Larson Kasper

Gaala, avajaiset ja päättäjäiset sujuivat tänä vuonna paljon sujuvammin. Pidin Johanna MacDonaldin yhteistyöstä Olli-Kalle Kauppisen kanssa, ja nyt ymmärsivät niin suomalaiset kuin ulkomaalaisetkin kävijämme mistä oikein on kysymys. Gaalassa taas pukunäytös oli upea, siihen ovat Janina Kahela ja Nonna Laeslehto saaneet aivan uudenlaisen draivin ja homma näyttää harjoitellummalta ja suunnitellummalta kuin aikoihin. Joku antoi vähän liikaa aikaa boffaajille lavalla, saman olisi voinut tehdä puolet vähemmässä ajassa, mutta toisaalta – onhan boffaus yksi suurimmista oheisohjelmista Roepconissa – ja Sotahuuto tapahtumana iso juttu monelle conikävijällekin.

Myrskyn Sankarit julkaistiin Conissa ja kyllä siitä oltiinkin iloisia. Minkäin kävin pokkaamassa oman versioni – ja nyt odotan että joku summonoisi tänne Tanskaan lisää suomalaisia kanssani peliä kokeilemaan. Dramatiikkaa julkaisuun toi pelin lukitseminen autoon (avaimien kanssa) kymmenisen minuuttia ennen julkaisua. Peli on saanut mukavasti näkyvyyttä, ja sitä pelanneiden mukaan se on varsin viihdyttävä seikkailuroolipeli. Kuka kirjoittaisi pelistä arvostelun tänne LOKIin?

Itse vein muutaman roolipelialan konkarin auditorioon puhumaan virheitä, joita olemme tehneet roolipelejä järjestäessämme. Varastin kätevästi konseptin Knutepunkt-live-roolipeli konferenssista, ja aion jakaa tekemiämme virheitä tulevaisuudessakin. Sillä mikäs on hauskempaa kuin räkä poskella nauraa omille ja muiden mokille – samalla antaen ne anteeksi ja oppien niistä. Teitkö sinä virheitä, joita haluat jakaa kanssamme ensi vuonna? Mailaa Massille!

Kunniavieraista haluaisin puhua enemmänkin, mutta jaarittelusta alkaa tulla liian pitkä – säästettäköön se siis tulevaisuuteen, sinne missä se_joku_muu tekee niitä kirjoituksia LOKIin.

IMGP1749-678x1024

Kuva: Larson Kasper

Villin huhun mukaan Ropeconissa myös kosittiin tänä vuonna. Onnea vaan pariskunnalle!

Juhlavuosi näkyi Conissa niin ilmapalloina, juhlaa käsittelevänä ohjelmana, pienenä lisäpanostuksena, termosmukeina – ja tietysti historianäyttelynä. Sieltä löytyi niin vanhaa valokuvaa, videodokumentaaria, käsiohjelmia, conipaitoja ja proppeja aina pikkuhobiteista lähtien.

Media

Haluan myös kiittää niin kävijöitä kuin järjestäjiäkin kuluneista vuosista ja vetäytyä ainakin muutaman vuoden Ropecon tauolle. Tai siis, conitea-tauolle. Pois tapahtumastahan minua ei saa kirveelläkään, ja vedän aivan varmasti ohjelmaakin – mutta ajattelin kokeilla näin muutaman vuoden tauon jälkeen mitä se taas olikaan se mystinen ohjelmaan osallistuminen. Henkilökohtaisesti olen ihan tyytyväinen tapahtuman saamaan medianäkyvyyteen ja myös sen laatuun. Olisihan se toki voinut olla parempaa, mutta vapaaehtoistyölle ei voi antaa elämänsä kaikkea aikaa tai resurssien puutteessa on jostain tingittävä.

Tässä muutama maistiainen Conin medianäkyvyydestä:

Suuret mediat kätevästi yhteistuumin lanseerasivat Pohjois-Euroopan suurimmasta roolipelifestarista Euroopan suurimman roolipelitapahtuman, välillä ei oltu ihan kartalla siitä mitä roolipelaaminen tarkoittaa ja välillä kiinnitettiin enemmän huomiota siihen mitä tapahtuu Juhana Petterssonin larpissa kuin Ropeconissa. Mikä sinänsä ei ole paha homma.

IMGP1714

Kuva: Larson Kasper

Ja sitten, kertokaas töitä Ropeconin tiedotuksen parissa painaneelle tiedottajalle, että mitäs muuta siellä Conissa itsessään tapahtuikaan?

Yksi kommentti artikkeliin ”Ropecon XX – lyhyt katsaus

  1. Paluuviite: Ropecon 2013 kokemuksia | Roolipelitiedotus

Kommentointi on suljettu.