KotiConin järjestäminen

Olen viime vuosiin asti tottunut, että Suomessa järjestettävät roolipelitapahtumat ovat suuria tuhansien ihmisten massatapahtumia, kuten Ropecon ja Tracon, tai vähintään muutaman kymmenen ihmisen pienempiä coneja, kuten Maracon. Päätin tänä vuonna kuitenkin järjestää itse pienen porukan conin eli Sopeconin, jonka nimi on väännös Ropeconin ja lempinimeni yhdistelmästä.

Kuva: Jukka Sorsa

Kuva: Jukka Sorsa

Isoihin tapahtumiin verrattuna pienen conin etuna voi olla se, että ohjelma on parhaimmillaan pelkästään itseä kiinnostavaa ja paikalla on itselle mieluisaa porukkaa. Huonona puolena toki on sitten se, että todennäköisyys mieluisille yllätyksille ohjelman tai uusien tuttavuuksien osalta on aika pieni. Sopecon on henkistä jatkoa Ironspinen tyyppien isännöimille edellisvuosien Nokia Game Nighteille, jotka ovat olleet peli-iltojen ja suunnitteluaivoriihien sekoituksia rennolla otteella.

Koska tapahtumaan nimeen tuli tuo con-liite, aloin miettiä miten Sopeconista saisi conimaisemman pienelle porukalle – niin ettei se olisi vain pelkkä peli-ilta kaveriporukalla. Ensimmäinen askel oli laajentaa kutsuvieraiden joukkoa hieman aikaisempien tapahtumien porukan lisäksi. Päädyin kutsumaan mukaan tyyppejä, jotka tunsin jollain lailla ja joiden tiesin olevan tekemässä jotain hienoja peliprojekteja.

Sopeconin osallistujia nauttimassa kauniista syysilmasta. Kuva: Jukka Sorsa

Sopeconin osallistujia nauttimassa kauniista syysilmasta. Kuva: Jukka Sorsa

Seuraavaksi mietin olisiko tapahtumalle jotain teemaa. Eräänä vuonna päädyimme ennen Nokia Game Nightia suunnittelemaan jokainen tahollaan jonkin tyyppistä peliä, jota emme olleet pelanneet paljon tai ainakaan suunnitelleet aikaisemmin sellaista. Vaihtoehtoina olivat eurotyyliset lautapelit, figupelit ja korttipelit. Itse päädyin miettimään figupeliä vain konseptitasolla, mutta Ville Takanen “hieman” innostui, ja teki jo tuohon tapahtumaan varsin korkeilla tuotantoarvoilla korttipeliprototyypin The War, joka myöhemmin muuttui peliksi nimeltä Veil.

Kuva: Jukka Sorsa

Kuva: Jukka Sorsa

 

Tänä vuonna ei ollut muuta teemaa kuin uusien pelin kokeilu ja peliprojekteista keskustelu. Vaihtoehtoisina teemoina voisivat olla vaikka ”pelit teemasta X” tai se, että vedetään pelejä uusien pelinjohtajien toimesta tai aihepiiristä, joka ei ole itselle se kaikkein tutuin.

Kaikille mukavan kokemuksen varmistamiseksi suosittelen, että tapahtumalle laaditaan ainakin karkea aikataulu (koska syödään, mihin kellonaikaan aloitetaan jne.) ja sopia osallistujien kanssa alustavasti aikataulurajoista ja käytännöistä. Päätimme rajoittaa yksittäisten pelin keston noin kahteen tuntiin, koska tulijoita oli paljon ja halusimme kuitenkin kaikki pelata jokaisessa pelissä. Pelien lyhyt maksimikesto mahdollisti yhdessä päivässä useaan peliin tutustumisen. Olen itse ollut pelitapahtumassa, jossa minut houkuteltiin korvaavaksi pelaajaksi peliin, jonka pitäisi kestää vain hetken. Lopulta tuo hetki tarkoitti vielä seitsemää tuntia. Peli oli hauska, mutta kyllä tuo silti harmitti, koska tuossa ajassa olisin ehtinyt pelata ainakin kahdessa tai kolmessa muussa pelissä. Tuossa samaisessa tapahtumassa oli myös pelinjohtaja, joka ei osannut sanoa kestääkö hänen pelinsä tunnin vai kuusi.

Kuva: Jukka Sorsa

Kuva: Jukka Sorsa

Pelien lisäksi halusimme tapahtumaan jotain pientä lisäkivaa. Päätimme järjestää palkintojenjaon, sillä jos Ropeconissa jaetaan Kultainen lohikäärme, pitää Sopeconissa jakaa useampi vastaavan tasoinen palkinto. Palkintojen valmistamisesta syntyi pientä kisailua, ja viimeiset valmistuneet pokaalit menivätkin ”pahasti yli”. Hauskaa se kuitenkin oli, eikä kustannuksetkaan olleet mitenkään liian suuria. Figuurit maalattiin kultaisiksi ja lyötiin kiinni jalustaan tai sitten niiden eteen nähtiin vähän enemmän vaivaa.

Kuva: Jukka Sorsa

Kuva: Jukka Sorsa

Sopeconissa pelattiin tänä vuonna:

+H, Scifikauhupeli, joka yhdistää mekaniikoiltaan PbtA:ta ja Fatea

What a gig! Nopea korttipeli bändin keikasta.

D&D Kultainen tikari. Willen eeppisen D&D-kampanjan yksi osa. Kampanjasta voi lukea lisää täältä.

Quick. Skandinaavista noiria ja kauhua sekoittava roolipeli.

Strike Force Viper. 80-luvun toimintaelokuvista ammentava roolipeli.

Veil. Korttipeli yliluonnollisen kanssa toimivasta salaliitoista.

Oletko sinä tai kaveriporukkasi järjestäneet pieniä coneja? Mitä pelasitte? Kisailitteko palkinnoista? Suunnittelitteko projekteja ja millä teemalla lähditte liikkeelle?


Artikkelin on kirjoittanut Jukka Sorsa, toimittanut Massi Hannula Thorhauge.