Tavallisten ihmisten friikkisirkus

Konna.infon toinen tuotantokausi lokakuussa jatkoi edeltäjänsä hyväksi todetulla, ei niin kaidalla tiellä. Verkkosivujen sanoin: ”[P]elisarja sukeltaa jälleen pääkaupunkiseudun alamaailman syvimpään ja kurjimpaan päähän. Pääpaino tulee olemaan lain molemmin puolin vaikuttavien ihmisten arjen ongelmien ja henkilökohtaisen la dolce vitan tavoittelun tasapainottelussa, yhteiskunnan harmaalle alueelle muodostuneiden yhteisöjen sisäisessä dynamiikassa ja niiden välisissä vuorovaikutuksissa, unohtamatta ajoittaista toiminnallista kohellusta Helsingin sydämessä ja rajaseuduilla.”


Peli onnistui tavoitteissaan. Hahmokohtalot liikuskelivat tragedian, komedian, menestyksen ja sortumisen nelikentässä. Toimintakohtauksista huolimatta pääpaino pysyi kaiken taustalla vaikuttavissa ihmissuhteissa.
Kerron tässä tekstissä Konna.infosta omasta näkökulmastani. Nostan esiin muutaman erityisen hyvin toimineen asian, kerron vähän pelin teemoista hahmoni silmin ja sanon pari sanaa pelin raskaudesta. Olen jututtanut tekstiä varten myös Jukka Seppästä, Mikko Heimolaa ja erinäisiä Konna.infon pelaajia.
Toivottu kakkoskausi

 

Ensimmäinen Konna.info pelattiin viikonlopun mittaisena kaupunkipelinä elokuussa 2015. Heti sen jälkeen kuultiin paljon toiveita toisesta osasta. Toiveen toteutti pelinjohtotiimi Jukka Seppänen, Arttu A., Joni Falck, Mikko Heimola, Nino Hynninen, Konsta Nikkanen, Jukka Oksanen ja Maria von Hertzen. Suurin osa pelin hahmoista oli jatkohahmoja, niin myös omani. Stella ”Flinkka” Flinck oli bättre folk -taustaansa peittelevä räppäri, joka etsi lohtua kamasta ja sekoiluista, halusi kovasti tähdeksi, arvosti frendejään yli kaiken ja viharakasti salaa huumepoliisia. Jatkohahmona Konna.infon maailmaan oli erityisen helppo palata.

Viikonloppupelin sijaan toinen kausi koostui viidestä osapelistä, jotka oli sijoitettu tiettyihin lokaatioihin ja jaettu kahden viikon ajalle. Tämä takasi pitkän ja intensiivisen immersion pelaajille mutta paikoin väsyttävänkin urakan pelinjohdolle. Kaupunkipelin vapaata haahuilua ja tunnelmaa oli vähemmän, ellei sitä tieten tahtoen lähtenyt luomaan ja hakemaan. Toisaalta pelin käyttöön hankitut paikat keskittivät hahmot kätevästi lähemmäs toisiaan ja sallivat arempienkin aiheiden näkyvämmän pelaamisen. Jokaisella pelillä oli oma selkeä teema: kokoonnuttiin esimerkiksi levynjulkkareihin, vankilaan, yhtiökokoukseen tai hääjuhlaan.

tt_aa_vj

Pienissä häissä. Kuvaaja Nino Hynninen

Peli toimi yhdessä luomalla

 

Minulle tärkein vaikuttavan pelikokemuksen mahdollistaja oli kontaktipelaajien yhdessä luomisen henki sekä pelinjohdon tuki. Flinkka oli alusta asti kirjoitettu osaksi huumekauppaa pyörittävää eriasteisten sosiaalitapausten jengiä, jolla oli vakiintunut asemansa Helsingin alamaailmassa. Nelikkomme tuli peliin suoraan lentokentältä eeppisen Pattayan-matkan jälkeen.

Peli toimi vahvasti edellisen pelin pohjalta, ja tämä oli hyvä alusta rakentaa lisää ihmissuhdedraamaa ja toimintaa. Tunneside muihin hahmoihin oli voimakas, eikä sitä haitannut, että pelasimme jengin sisällä varsin erilaista peliä. Yksi mietti prätkäjengin täysjäseneksi liittymistä, toinen oli istutettu bulvaaniksi rahanpesuyhtiöön, kolmas pakeni ahdistustaan uskonnolliseen lahkoon ja neljäs suri kuollutta rakastettuaan räppikeikkaa vetäessään.

Konna.info tarjosi pelaajille raameja, kontakteja ja juonia mutta myös hiekkalaatikon, jonka sisällä ihmissuhteita ja toimintaa saattoi kehittää melko vapaasti. Pelinjohtajamme osallistui jengin kuvioiden suunnitteluun tukemalla ja mahdollistamalla ideoitamme. Kysymyksiin vastattiin, toiveita toteutettiin ja yllättäviin tilanteisiin reagoitiin ratkaisulähtöisesti, pelaajan paras edellä. Suurenkin vaivan näkeminen pelin eteen tuntui mielekkäältä, koska pelaajien tuottamaa sisältöä arvostettiin. En edes tiedä, mitä kaikkea pelaajat peliä varten tekivät, mutta listalla lienevät ainakin yhtiökokouksen kokousmateriaalit, täyspitkä levy, hääjärjestelyt polttareista hääkarkkeihin sekä kakusta löytynyt ihmisen pää.

Pelin tunnelmaa, maailmaa ja hahmoja luotiin kekseliäästi ingame-foorumilla. Foorumi toimi ensimmäisellä kaudella myös hahmojen esittelypaikkana: kullakin hahmolla oli oma ketjunsa, jossa hänestä keskusteltiin juorujen ja yleisesti tiedettyjen faktojen perusteella. Kaikki vanhat materiaalit olivat foorumilla yhä tallessa, ja foorumipelaaminen käynnistyi jälleen hyvissä ajoin ennen pelin alkua. Hahmot sekä pelaajien ja pelinjohdon luomat nimimerkit keskustelivat pelin kannalta olennaisista tai epäolennaisista asioita, kuten uutisista, henkilöistä tai tapahtumista.

Ostettiin, myytiin, jaettiin meemejä, sekoiltiin, juoruiltiin ja myös päivitettiin livenä pelitilanteita. Foorumipelaaminen oli vapaaehtoista, mutta siihen osallistui aktiivisesti mukava joukko pelaajia. Foorumin rooli tunnelman luojana oli merkittävä. Osallistujat onnistuivat yhteistyöllä saamaan aikaan eräänlaisen Alibin, Metron tekstarisivun ja Vauva.fi:n Aihe vapaa -palstan sekamelskan.

konnafoorumi

Erilaiset aiheet puhututtavat konna.info–foorumilla. Kuvakaappaus foorumilta.

Kuolema ja huumori

Konna.infossa oli verraten paljon pelaajia. Hahmolistalta löytyy yli 70 hahmoa, avustajat ja pelinjohtohahmot mukaan lukien. Koko kirjo oli läsnä: keskenään kilpailevat rikollisryhmät, serbijengi, prätkäjengi HBL, valkokauluskriminaalit, poliisit, uskonnollinen lahko ja katupartiolaiset. Yksittäisistä peleistä kolme oli järjestetty siten, että niihin voivat osallistua lähes kaikki hahmot.

Toinen osapeli, ABP-Projektit Oy:n yhtiökokous Pernajassa, toi paikalle kaikki jollakin tavalla yhtiöön sidoksissa olevat henkilöt ja vielä heidän kaverinsakin. Ykköskaudella murhatun liikemies Loebin huvilaa asutti nyt Piimäpiiri-lahko. Juonet kietoutuivat edelleen Loebin ympärille. Paitsi että paikalla oli Loebin murhaaja, piti myös hänen hautansa käydä kaivamassa auki erään sirun löytämiseksi. Flinkan ystävien joutuminen vallakkaampien ja rahakkaampien käskytettäväksi vastoin tahtoaan oli pelin ydinmateriaalia: heikommat suorittavat likaisen työn ja kantavat mahdolliset seuraukset.

Yhtiökokouksen muuttuminen panttivankidraamaksi käänsi pelin asetelman kokonaan toisinpäin: nyt oltiin todellisessa väärän kuninkaan päivässä. Flinkka otti salakuvia parvelta ja tekstaili toimittajaystävälleen ulos. Poliisin rynnäkkö huvilaan oli näyttävä ja dramaattinen. Se loi myös kiinnostavan tilanteen, kun rikolliset olivatkin uhreja. Pelin surullisimpia kohtaloita oli kaikille tutun Pillu-Sipin kuolema poliisin luotiin. Kuoleman merkityksellisyys kuitenkin ilahdutti tätä pelaajaa: suru oli läsnä, se ei päässyt missään vaiheessa unohtumaan. Pelielementtinä menetys oli raskas muttei turha.

konna2

Salakuva panttivankitilanteesta. Kuvaaja Niina Niskanen

Neljännessä ja viidennessä osapelissä juhlittiin polttareita ja häitä. Polttaripeli oli kaikista kaupunkipelimäisin ja ehkä myös hajanaisin. Seurueet liikkuivat enemmän, odotukset keskittyivät seuraavaan päivään. Hääpeli sen sijaan kokosi taas kaikki yhteen: kaksi rikollispomoa aikoi avioon, ja vankilassa Jeesuksen löytänyt sulho halusi vihkijäksi Piimäpiirin karismaattisen johtajan. Flinkka oli ystävänsä kanssa buukattu hääbändiksi. Koska kyseessä oli myös kakkoskauden viimeinen peli, loppuja ja ratkaisuja kasautui tyypilliseen tapaan.

Hääkakusta löytynyt pää kiteytti eräällä tavalla Konna.infon huumorin. Peliä oli tehty pilke silmäkulmassa, mutta huumori sekoittui usein tragiikkaan ja sääliin, tai näkyi vain foorumikeskustelujen metatasolla. Erityisen mustaksi se muuttui viitatessaan nykymaailman vääryyksiin. Happy Dinosaur Park, palvelujen ulkoistaminen, ABL-Saneerauksen Länsimetro-urakka ja kadulla partioivat Warriors of Thorin jäsenet ovat kuvitteellisia, mutta samalla valitettavan totta.

 

Raskas peli vaatii purkua

Konna.info oli, la dolce vitan tavoittelusta johtuen, peli myös väkivallasta, huumeista, hyväksikäytöstä, kurkottelusta parempaan ja lopulta myös kuolemasta. Sen pelaaminen ei ollut kevyttä. Kahden viikon aikana aktiivinen pelaaja ei välttämättä päässyt irrottautumaan pelistä kovin hyvin: seuraavan osapelin valmistelujen ja itse pelien lisäksi foorumipelaaminen piti hahmoa ja pelitodellisuutta mielessä. Pelimaailmassa tapahtui kuukauden aikahyppy ennen viimeisen viikonlopun pelejä, ja pelinjohto pyysi pelaajilta väliraporttia. Tämä oli hyvä ratkaisu ja lisäsi hallinnan tunnetta, antoi mahdollisuuden ohjata hahmon kohtaloa toivomaansa suuntaan. Itse pyysin, että Flinkan paskatuuletin pysähtyisi hetkeksi, koska hahmo ja hänen pelaajansa olivat ajautuneet turhan liki pohjamutia.

Pelin purkua varten oli varattu viimeisenä sunnuntaina tilava paikka, vähän syötävää ja saunomista. Virallinen debrief-osuus pienryhmissä jäi kuitenkin suppeaksi. Rankkuuteensa ja kestoonsa nähden Konna.info ja sen pelaajat olisivat hyötyneet huomattavasti laajemmasta strukturoidusta purusta, erityisesti koska sitä varten oli järjestetty paikka ja monta tuntia aikaa. Itse olisin kaivannut purkua myös yksittäisten pelien välillä. Tässä kohtaa tuli kuitenkin pelaajien yhteishenki apuun: tapasimme parillakin kokoonpanolla ja kävimme läpi pelikokemuksia ja niiden herättämiä tunteita.

 

Tavallisia ihmisiä

Pelinjohto lähetti pelin jälkeen vastattavaksi peliturvallisuuskyselyn, jossa kartoitettiin esim. rankkoja teemoja, omaa suhtautumista niihin ja sitä, mistä kuormittavuus mahdollisesti johtui. Eräs rankkuutta lisäävistä elementeistä oli ainakin omalla kohdallani se, että muutamia suuriakin juonilinjoja jäi vaille päätöstä ja pelaaja siten vaille katharsista. Kyselyn tuloksia ei vielä tätä kirjoitettaessa ollut tarkemmin analysoitu, mutta niitä oli tullut runsaasti. Vastauksia toivottavasti nähdään joskus esitelmän tai muunlaisen koonnin muodossa.

Konna.infon vaikuttavuutta voi analysoida monesta näkökulmasta. Yksi keskeinen syy, aiemmin mainittujen lisäksi, lienee se, että hahmot ovat tämän todellisuuden ihmisiä. Sekoilun, menetysten, biletyksen ja yrittämisen takana on humaani ja myös poliittinen sanoma siitä, että kaikki, myös rikolliset ja addiktit, ovat tavallisia ihmisiä. Raja laillisen ja laittoman välillä on häilyvä, ja siihen voi kompastua kuka tahansa. Systeemi on mätä ja melkein jokainen on osa sitä. Loppujen lopuksi vain läheisillä ihmisillä on väliä.


Artikkelin on kirjoittanut Niina Niskanen, toimittanut Seppo Raudaskoski

Yksi kommentti artikkeliin ”Tavallisten ihmisten friikkisirkus

  1. Paluuviite: Joulukuun uutiskatsaus | Roolipelitiedotus

Kommentointi on suljettu.