Harri Pelinjohtaja ja Pelimaksurumban Kilta

Tämä kirjoitus jatkaa Veemeli Miettisen mutinat sarjaa.

Me larppaajat olemme välillä kitiseviä asiakkaanplanttuja ja pelinjohtaja on asiakaspalvelija. Paitsi että pelinjohtaja ei saa palkkaa (eikä muuten pidäkään saada tai tulee Gestapo ja pamputtaa. Ks. edellinen asiaan liittyvä riipustukseni: Budjetoinnin sietämätön keveys)

Meme: yeah if you could just pay up, that'd be great

 

Mitäs tällä tarkoitetaan?

No, olen huomannut tiettyjä sviddumaisia epäkohtia harrastuksessamme ajat sitten (vuosikymmen sitten), joita on vaikeaa muuttaa. Juu, te muinaismuistot larppasitte niin, että hahmot tulivat postilla, peliin mentiin vossikalla ja pelimaksu maksettiin kivitaalereilla tai oravannahoilla. Propit olivat tehty kepeistä ja niin edelleen. Asia vilpitön, mennään eteenpäin.

Tarkoitan sitä, kuinka rakkaassa harrastuksessamme olemme aika usein etuoikeutetun mölkeröpölkerön oloisia. Me maksamme rahaa ja varaamme aikaa, joten olemme…tättärää… oikeutettu tietynlaisiin juttuihin! Mutta meillä ei ole velvollisuuksia. Tai no. On, pari, jotka teemme usein paskasti.

Listataanpas, pelinjohtaja tiimeineen:

 • Suunittelee pelin
 • Hankkii tiimin
 • Kokoustaa
 • Kirjoittaa
 • Aikatauluttaa
 • Rakentaa lavastuksen
 • Hoitaa budjetoinnin, rahankeruun, budjetin allokoinnin
 • Ostot
 • Proppauksen pelipaikalle
 • Käyttää aikaa peliviikolla ja sen jälkeen, ja usein siivoaa Koko Roskasta 90%

Pelaaja puolestaan:

 • Ilmoaa peliin
 • Raahaa persiinsä paikalle
 • Maksaa pelimaksun
 • Hankkii propit

Näistä yllä listatuista pelaajina teemme noista melkein kaikki paitsi proppien hankkimisen liian usein puolivillaisesti. Emme aina kaikkia kohtia, emme joka kerta, mutta liian moni meistä LIIAN USEIN.

Ai kui vai? No; selaillessani peli-ilmoittautumisia huomaan liian usein että peleihin ilmoittaudutaan kiireessä, jotta niihin päästäisiin. Tai jotain?

Kenen kanssa et halua pelata?
“Voin pelata kaikkien kanssa”. Pelin jälkeen on rutistu että “ton kanssa en kyl yhtään tykänny pelata ja vaikka tiesin tän en laittanu sitä ilmoon koska nönnönnöö.”

Millaista hahmoa haluat/et halua pelata?
“Ihan sama, kaikki käy.” Kerpele kun tekisikin mieli vetää koko kööri jojonderiin pelipaikan lipputankoon Varustelekan Särmä-jojoköydellä™ jotka noin kirjoittavat ilmoittautumiseensa. Tehkää se itse, säästäkää minulta se vaiva.

Sitten se peliin paikalle pääseminen
Ilmosit Sademetsien Tanssi – Turhapuron Kuninkaan Kastajaiset IV-larppiin kesäkuussa. Peli on lokakuussa. Sait tietää pääseväsi peliin syyskuussa. Ja sitten on se joku, joka kyselee kyytiä keskiviikkona ennen peliä.
Joka – Pelissä. Aina on joku.

Kuinka perkuleen vaikeaa se on HOITAA SE KYYTI AJOISSA. Tai hei lol sit vois vaa peruu ku ei toi kyytikää hoida itteään eikä mulla ole…kyllä…te arvaatte….
Oikein on raha-asiat kunnossa enkä ole pelimaksuukaan vielä maksanu!

Peruutusmailitorstaina! #totallylegit #sorisiitä SEND. KLIK. “Mä en pääse ikinä peleihin.” No miksköhä et?

liftaaja makaa autotiellä peukku ojossa

Pelimaksun maksaminen ajallaan
Se on maailman helpoin asia. Siis maailman helpoin. Siitä tulee maili. Siitä tulee tilinumero. Siitä tulee muistutus. Tiedät usein pelimaksun suuruuden jo ilmoittautuessasi.
Se on pienempi kuin viime perjantain baarilaskusi. Ja silti joka pelissä on aina muutama Tötterström-Mörtlund joka ei ole maksanut sitä ajallaan. “Oho sori unohin.”

Joo mulla on aikaa tuijotella tilin saldoja joka toinen päivä samalla, kun teen tuota nälkävuoden pitusta listaa peliä varten. Mutta juuri sinä unohdit.

 

Hei mites sun kyyti? Kai sulla on se ees? Tai ees jotkut kuteet?

Pelimaksu maksetaan myöhässä tai vasta henkilökohtaisen KuritusKepukalla pieksännällä uhkailun jälkeen koska… Sen voi tehdä. Siitä ei ole usein MITÄÄN haittaa pelaajalle. Mitä ne muka voi tehdä? Heittää sut ulos? Hah, senkun sanot, että “Joo maksan mä” ja sit et vaan maksa koska sulla ei ole just nyt rahaa. Maksat sitte peliviikolla. Jos muistat. Ja jos sulla on se kyyti. Ja propit. Tai sit perut, eiköhä ne jonkun siihen saa tilalle.

koira pienen aarrearkun kanssa kantaa kylttiä "surrender thy treasure, thank you!"

Voit maksaa pelimaksusi huoletta myöhässä, koska harrastuskenttä on pieni, pelinjohtaja ei jaksa koko ajan muistutella, harvemmin “kehdataan” heittää porukkaa pelistä ulos sen takia (yleensä jengi maksaa sitten kun laitat niille viestiä että maksa tai Poltan Sun Mökin, mutta silloin pelinjohtaja on taas tehny lisäduunia, koska Makko Mötterström ei jaksanut vaan maksaa sitä maksua ajallaan koska Hitl…)

Pelinjohtajat ovat kilttejä, ne eivät viitsi muutaman kympin takia hirveästi patistella, harrastuskenttä on pieni, saa heti StandartenFuhrerin maineen kun on rahojen perässä, ja ennen kaikkea, niillä on muutakin duunia kuin patistella Just Sua. Tätä käytetään joidenkin marginaalisten ihmisten toimesta liian usein hyväksi, koska sanktiota ei ole. Sulla on huono muisti? Sun piti ostaa tässä kuussa kissalle uus avaruuspuku? No mulla oli lapsena koliikki, jatketaan näitä tekosyitä kunnes pää irtoaa. Maksat nyt vaan ne ajallasi. Jooko?

Talo on tulessa

Joten. Seuraavan kerran kun ilmoat peliin, toista itsellesi peilin edessä kolmesti:

Maksan pelimaksuni ajallaan ja hoidan kyytini ajoissa.

Koska muuten Epäonnen Stalinin Koira syö sun pyörän talvikumit. Ja et pääse jatkossakaan peleihin.

-Pelinjohtaja joka juhlii sitä että satunnaisten Möttösten pelimaksujen edelleen maksamatta olemisen voi tarkastaa nykyään verkkopankkimobiilisovelluksella entistä kätevämmin, että mahahaava on helpompi saada.

Jatko-osassa vuorossa Larp-kyytien Kammio


Mutinan on kirjoittanut Ville-Eemeli Miettinen, toimittanut Massi Hannula Thorhauge.

Yksi kommentti artikkeliin ”Harri Pelinjohtaja ja Pelimaksurumban Kilta

 1. Paluuviite: Viisi vuotta LOKIA | Loki

Kommentointi on suljettu.