Huomioi helposti – Inklusiivisempaa larppausta

Arvostelussa Ropeconissa julkistettava materiaalipaketti

Ropeconissa 2017 Vuoden peliteoksi valittu Turvallisempaa larppausta – Materiaalipaketti häirinnän torjuntaan ja ehkäisyyn saa tänä vuonna rinnalleen oppaan, joka keskittyy larppaajien moninaisten lähtökohtien huomiontiin ja siten peleihin osallistumisen helpottamiseen kaikille. Huomioi helposti – Inklusiivisempaa larppausta -materiaalipaketissa tarkastellaan mukaan ottamisen ja mukaan pääsemisen kysymyksiä viideltä eri kantilta. Käsiteltävänä ovat pelaajien terveys, vähemmistöidentiteetit, nuori ikä ja taloudellis-yhteiskunnallinen asema sekä lisäksi erilaiset pelaajayhteisön ryhmädynamiikkaan vaikuttavat tekijät. Jokaisessa osiossa avataan ensin käsiteltävää ilmiötä ja annetaan sen jälkeen vinkkejä yhdenvertaisuutta edistävään toimintaan sekä pelinjohtajille että pelaajille.

Kuvassa Huomioi helposti - Inklusiivisempaa larppausta -materiaalipaketin kansi, jossa on valokuva erilaisten käsineiden muodostamasta kehästä.

Materiaali sopii inklusiivisuuteen pyrkivien pelinjärjestäjien muistilistaksi koko pelinjärjestämisprosessin ajaksi, sillä vinkit on jaoteltu pelin järjestämisen vaiheiden mukaan: ennen peliä, pelin aikana ja pelin jälkeen. Täydellisen kattavia toimintaohjeita tilanteeseen kuin tilanteeseen materiaalilta ei kuitenkaan kannata odottaa, sillä käsiteltävät aihepiirit ovat laajoja ja pelaajien tarpeet joka tapauksessa yksilöllisiä.
Materiaalin perustana on ajatus siitä, etteivät kaikki pelit voi aina sopia kaikille – pelinjohtajalla on valta tehdä omat linjauksensa. Tekstissä painotetaan pelin realiteettien kommunikoimisen tärkeyttä sekä kysymistä ja kuuntelemista. Lisäksi teoksessa muistutetaan monien useampien pelaajien osallistumista mahdollistavien ratkaisujen olevan paitsi helppoja toteuttaa, myös synnyttävän yhteisössä hyvää mieltä ja mainetta. Materiaalissa annetaan myös koko joukko ideoita käytännöiksi, joilla työn alkuun pääsee.

Yhtä lailla tärkeä avaus harrastuskulttuurimme kehittämiseksi ovat pelaajille suunnatut vinkit toistensa huomioimiseen. Yksi materiaalin perusteeseistä on, että etuoikeudet vaikuttavat larppaajayhteisön sisällä siinä missä muuallakin yhteiskunnassa, ja niiden vaikutuksesta ihmisille kasaantuu eri tavoin mukaan pääsemisen ja osallistumisen mahdollisuuksia. Etuoikeuksia tai niiden puuttumista ei pitäisi kuitenkaan tulkita merkiksi ihmisen arvosta yhteisössä, ja vaikka ajatus tuntuisikin (toivottavasti!) itsestään selvältä, päädymme helposti toistamaan etuoikeutettuja suosivia toimintatapoja, mikäli emme asiaa erikseen huomioi. Ja juuri tässä materiaalista on apua. Esimerkiksi itselleni nousi lukiessani mieleen monia tilanteita, joissa toimintani pelinjärjestäjänä tai kanssapelaajana on jättänyt toivomisen varaa avuliaisuuden ja huomaavaisuuden suhteen. Toivottavasti näiden tilanteiden läpikäyminen ja vinkkeihin perehtyminen edesauttaa sitä, että jatkossa osaan pelin tuoksinassakin olla reilumpi pelitoveri kaikille.

Materiaalin kehollisia rajoitteita ja mielenterveyttä käsittelevän osion ovat kirjoittaneet Melina Cunelius ja Riikka Hänninen. Identiteettikysymyksiä käsittelevästä luvusta vastasi Jori-Minna Hiltula, sosioekonomisesta asemasta on kirjoittanut Minna Heimola ja nuorisoa käsittelee Toni Toivonen. Turvallisempaa larppausta – materiaalipaketin kirjoittanut Niina Niskanen on kirjoittanut teoksen johdannon sekä sosiaalisia rakenteita käsittelevän luvun. Lukujen aiheet levittäytyvät moniin eri suuntiin, eikä kaikkiin kysymyksiin ole tarjolla vinkkejä aivan tasapuolisesti. Toisaalta esimerkiksi pelaajien kielitaidosta ja eroavista luku- ja kirjoitustottumuksista olisi helposti saanut kokonaan omankin lukunsa, eli ymmärrettävästi kaikkia asioita ei ole voitu käsitellä samalla syvyydellä. Materiaalipaketin lopussa on sanasto, jossa on selvennetty sekä larppaamiseen että inklusiivisuuteen liittyviä erikoistermejä sekä ohjattu lukijaa myös ulkopuolisten lähteiden pariin. Materiaalia kuvittavista hauskoista valokuvista vastaa Tuomas Puikkonen, taiton on tehnyt Sara Kananen. Tekijöistä on syytä mainita vielä projektin koordinoija Simo Järvelä, oikolukija Elli Leppä ja kääntäjä Emilia Hahl.

Materiaalin lukeminen voi olla oivalluksia herättävä kokemus myös silloin, jos itse käy näkymätöntä taistelua jonkin materiaalissa mainitun asian kanssa – kaiketi monet ihmiset jossakin vaiheessa elämäänsä käyvät. Itselleni ajoittain vähävaraisuudesta ja sosiaalisista peloista kärsivänä larppaajana erityisesti taloudellisia tilanteita ja mielenterveyttä käsittelevät jaksot tuntuivat mukavilta ja rohkaisevilta lukea. Toivon muillekin samanlaisia kokemuksia!

Huomioi helposti – inklusiivisempaa larppausta -materiaalipaketti julkistetaan Ropeconissa. Tekijät kertovat materiaalista paneelikeskustelussa lauantaina 28.7.2018 klo 21-22.45 salissa 201.


Artikkelin kirjoitti Maija Korhonen, toimitti Heidi Säynevirta.


Roolipeliblogi LOKI on suomalaisen roolipelaamisen oma kanava.
Julkaisemme suomalaisten roolipelaajien ja liveroolipelaajien peliesittelyjä, kolumneja, pakinoita, arvosteluja ja tapahtumakuvauksia tiistaisin.
Tue LOKIa Patreonin kautta: https://www.patreon.com/roolipeliloki

2 kommenttia artikkeliin ”Huomioi helposti – Inklusiivisempaa larppausta

  1. Paluuviite: Huomioi helposti – Turvallisempaa larppausta

  2. Paluuviite: LOKI 6v! | Loki

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s