9.-15.11. vietetään kansainvälistä peliviikkoa. Peliviikko on osa International Games Weekiä, alunperin kirjastojen aloittamaa tapahtumaa joka on laajentunut Suomeenkin.
Peliviikko sai alkunsa 11 vuotta sitten, kun Yhdysvaltojen kirjastoliitto American Library Association järjesti ensimmäisen pelipäivän. Pelien ajateltiin olevan asia, jolla saisi houkuteltua ihmisiä kirjastojen asiakkaiksi. Pelipäivä oli menestys ja laajeni maailmalle. Ensimmäistä Pelipäivää vietettiin Suomessa vuonna 2009 ja vuonna 2011 Pelipäivä oli kasvanut kansalliseksi ja tämän jälkeen laajentunut kokonaiseksi Peliviikoksi.

Peliviikon ohjelmaan kuuluu erilaisia pelejä sekä peleihin ja pelikasvatukseen liittyviä tapahtumia, kuten luentoja, webinaareja ja keskusteluja. Aikaisempina vuosina Peliviikolla on ollut jopa 500 tapahtumapäivää ympäri maata. Peliviikon toimintaan liittyy myös tavoite avata pelikulttuuria sitä tuntemattomille, kasvattaa aikuisten pelitietoutta, ylläpitää positiivista pelikulttuuria sekä nostaa peleistä ja pelaamisesta esiin monipuolisia keskustelunaiheita.
Roolipelit ovat osa Peliviikkoa, toteaa Peliviikkoa koordinoivan Kansallisen audiovisuaalisen instituutin Tommi Tossavainen. Tossavaisen mukaan roolipelit ovat luonteva osa Peliviikkoa monesta syystä, eikä vähiten siksi, että roolipelit liittyvät keskeisesti kirjastoihin, jotka ovat olennainen osa Peliviikkoa ja sen toteutusta. Monet kirjastot pitävät valikoimissaan roolipelejä ja myös tarjoavat tilaa pelien vetämiseen. “Peliviikolla on joka vuonna ollut mukana vaihteleva määrä roolipeliaiheisia tapahtumia,” Tossavainen sanoo. Koronavirustilanteen vuoksi Peliviikolla on tänä vuonna todennäköisesti vähemmän tapahtumia kuin viime vuonna, mutta verkkotapahtumia ja verkkopelaamista on luvassa tänäkin vuonna.
Roolipelit liittyvät myös Peliviikon kasvatusteemaan. Tossavaisen mukaan roolipelit ovat erinomainen väline kasvatukselliseen toimintaan ja empatiakasvatukseen, sillä harrastuksessa asetutaan usein itsestä erilaisen henkilön rooliin. Roolipelit myös tarjoavat välineitä siihen, miten keskustella erilaisista asioista ja miten harjoitella konfliktitilanteiden käsittelyä.
Pelikulttuurista puhuminen liitetään melko usein digitaalisen pelaamisen kulttuurin ongelmiin, mutta hyvästä pelikulttuurista kannattaa puhua myös roolipelien ja muiden ei-digitaalisten pelien yhteydessä. Tossavaisen mukaan roolipeliharrastuksessa on käyty viime aikoina keskustelua, joka kehittää pelikulttuuria parempaan suuntaan. “On ollut keskustelua esimerkiksi representaatioista, rasismista ja siitä miten eri fantasiarotuja on esitetty. Lisäksi keskustelu seksuaalisesta häirinnästä pelikulttuurissa ja siitä millaisia epämiellyttäviä tilanteita peliporukoissa on voinut olla, on kasvattanut tietoisuutta siitä miten ehkäistä ja välttää tällaista.”

Mitä Peliviikolla sitten pitäisi käytännössä tehdä? Tossavaisella on tähän kysymykseen selkeä vastaus. “Pelaa pelejä, jaa pelitunnelmiasi sosiaalisessa mediassa tunnisteella #peliviikko, ilmoita tapahtumasi Peliviikon tapahtumakalenteriin ja tarjoa erityisesti aloittelijaystävällisiä ja matalan kynnyksen pelejä pelattavaksi,” Tossavainen kehottaa. “Roolipelaajilla saattaa usein olla sama peliporukka vuosien ajan. Mitä jos haastaisit itsesi Peliviikolla pelaamaan uusien ja erilaisten ihmisten kanssa, kuten eri taustoja, ikäryhmiä ja sukupuolia olevien pelaajien kanssa?”
LOKIn toimitus nostaa esiin muutaman valikoidun Peliviikon tapahtumavinkin:
Tracon HitPoint 14.-15.11.- etätapahtumana pidettävässä HitPointissa on pelejä ja puheohjelmaa.
Keravan kaupunginkirjaston roolipeli-ilta 13.11. – Pelaamisen lisäksi roolipelikirjailija Ville “Burger” Vuorela esitelmöi roolipelaamisesta ja omasta peliurastaan.
Maailmanlopun majatalo – EtäRopeconin Discordissa nähty Maailmanlopun majatalo avaa ovensa peliviikon viikonlopuksi 13.-15.11.
Kaikki Peliviikon tapahtumat löytyvät tapahtumakalenterista täältä
Artikkelin kirjoitti Emi Maeda, toimitti LOKIn toimitus.
Roolipeliblogi LOKI on suomalaisen roolipelaamisen oma kanava.
Julkaisemme suomalaisten roolipelaajien ja liveroolipelaajien peliesittelyjä, kolumneja, pakinoita, arvosteluja ja tapahtumakuvauksia tiistaisin.
Tue LOKIa Patreonin kautta: https://www.patreon.com/roolipeliloki
Hei,
Keravan kirjaston roolipeli-ilta on perjantaina 13.11. Torstaina 12.11 on lautapeli-ilta. 🙂
t. Lorena / Keravan kirjasto
Toimitus: huomioitu ja korjattu!
TykkääTykkää