Oodin oneshot-roolipelikerho täyttää kaksi vuotta!

Jos olet lueskellut suomalaiseen roolipelaamiseen liittyviä uutisia tai postauksia viimeisen kahden vuoden aikana, on melko todennäköistä, että olet vähintään sivulauseessa törmännyt sanahirviöön ”Oodin oneshot-roolipelikerho”. Kyseessä on tammikuussa 2019 (eli noin kuukausi itse Helsingin keskustakirjasto Oodin avaamisen jälkeen) käynnistynyt kirjaston roolipelikerho, jota ylläpitää ja moderoi pitkän roolipelikokemuksen omaava porukka osaavia vapaaehtoisia roolipeliharrastajia. Kerhon käynnistäjänä ja sen kummisetänä kirjaston puolelta toimin minä, Heikki Marjomaa.

Oodin roolipelikerhossa on viimeisen kahden vuoden aikana pelattu lukuisia yhden illan roolipelitarinoita ja järjestetty myös muutamia teemoitettuja tapahtumia. Roolipelaamiseen on tutustutettu kymmeniä tai jopa satoja uusia harrastajia. Jäseniä onkin reilun kahden vuoden aikana kerhoon kertynyt lähes 600 henkeä, ja luku kasvaa edelleen. 

Kuvassa vanhan kirjan sivujen välistä lentää d6 noppia. Kirja lepää tasaisella kivellä, ja kivellä on myös lyijykyniä ja pyyhekumi.
Kuvituskuva, roolipelikerho

Mistä on kyse?

Kantavana ideana Oodin oneshot-roolipelikerhossa aloittelijakin pääsee kokeilemaan roolipelaamista ilman minkäänlaista varustepussia tai aiempaa pelikokemusta. Riittää, että on kiinnostunut yhdessä kerrotuista roolipelimuotoisista tarinoista tai roolipelaamisen kokeilemisesta. 

Erotuksena pitkäjänteisempään roolipelien harrastamiseen, kerhossa pelataan vain kertaluonteisia yhden illan tarinoita, joilla ei ole juonellista jatkumoa pelikertojen välillä. Tarkoituksena on madaltaa kynnystä kokeilla tätä verratonta sanataideharrastusta ja siten mahdollistaa osallisen tarinankerronnan kokeminen monipuolisesti kaikille halukkaille. Näin mahdollistuu tilanne, jossa roolipeliharrastuksen aloittaminen ei enää vaadikaan valmista peliporukkaa tai pitkää paneutumista kirjalliseen materiaaliin, vaan riittää että ilmoittautuu peliin ja saapuu paikalle. 

Kerhon pelit ilmoitetaan ja niihin ilmoittaudutaan kerhon omassa Facebook-ryhmässä. Kuka vain voi ilmoittautua pelaamaan tai vetämään pelejä kerhossa. Sisältöjensä puolesta kerho soveltuu yläkouluikäisille ja sitä vanhemmille roolipeleistä kiinnostuneille henkilöille, joilla on tai ei ole aiempaa roolipelikokemusta. Jos yksittäisissä peleissä käsitellään aikuisille tarkoitettuja teemoja, niin siitä mainitaan aina erikseen.

Kuinka pääsen mukaan? 

Oodin oneshotkerhon roolipeleihin ilmoittaudutaan etsimällä kerhon Facebook-ryhmään postattu kuva, jonka kuvaustekstissä on tagi [ILMOITTAUDU PELIIN] ja kommentoimalla siihen halukkuutesi tulla mukaan. Niin helppoa se on! Kerhon ylläpito rohkaisee myös kaikkia tuomaan kerhoon myös ystäviään pelaamaan ja tutustumaan vuorovaikutteisten tarinoiden maailmaan. 

Pelinjohtajaksi kerhoon pääsee , laittamalla jollekin ryhmän moderaattoreista viesti, jossa kerrot pelistäsi. Moderaattorit varmistavat vielä, että pelisi on sisältönsä puolesta soveltuva kirjaston kerhoon. Esimerkiksi rasismi tai syrjintä eivät kuulu kirjaston, kerhossa vedettäviin peleihin. Tämä kannattaa huomioida omaa peliäsi valmistellessa.

Korona ei hidastanut kerhon toimintaa, siirsi sen vain verkkoon

Vuosi 2020 oli katastrofaalinen monelle kirjastojen palvelulle, jossa ihmiset kohtaavat ja viettävät keskenään aikaa. Kerhot ja lukupiirit hiipuivat tai laitettiin jäihin yksi toisensa perään. Oodin oneshot-roolipelikerho on kuitenkin onnistunut pitämään kerhon toiminnan eloisana ja aktiivisena viemällä pelit jo hyvissä ajoin etätoteutukseen Discordin välityksellä. Kumppaniksi lähti suuri suomalainen Roolipeliaiheinen Discord-palvelin, josta kerholle varattiin nopeasti kaksi omaa pelihuonetta tekstikanavineen. Suurkiitokset tästä!   

Kynnys osallistua etätoteutettaviin roolipeleihin onkin varmasti monella varmasti matalampi kuin lähipeleihin tuleminen Oodissa. Tämä on aktivoinut myös sellaisia ihmisiä, jotka eivät muuten pääsisi paikalle osallistumaan kerhon peleihin, sillä digitaalinen läsnäolo mahdollistaa osallistumisen pitkienkin matkojen yli.
Oodin oneshotkerhossa ei muutenkaan ole koskaan rajattu peleihin osallistumista maantieteellisen sijainnin tai kotikunnan perusteella, vaan peleissä on nähty myös muutamia osallistujia muista Suomen kaupungeista. Heidät on aina toivotettu iloiten mukaan pelaamaan! Etäpeleissä tämä erityisesti toteutuu hienosti! 

Onnittelut kaksivuotiaalle Oodin oneshot-roolipelikerholle ja valoisaa tulevaisuutta roolipelitarinoiden ja peliharrastukseen opastamisen parissa!

P.S.

Kerhon kevätkauden pelipäivät ja niille kaavaillut etäpelit on julkaistu ja ne löytyvät kerhon FB-ryhmästä https://www.facebook.com/groups/oodin.oneshot.roolipelikerho. Mukana on myös vapaita slotteja joihin voit tarjota omaa peliäsi. Vaikka pelien tulee olla aloittelijoille sopivia, ei niiden tarvitse kuitenkaan olla ns. ”koko perheen pelejä”. Kerhossa onkin esimerkiksi vedetty useita varsin hyytäviäkin kauhupeliskenaarioita. Kerhon pelit ovat useimmiten aloittelijaystävällisiä myös kevyiden pelisysteemien osalta. Silti aina välillä ohjelmistossa on myös enemmän rakennetta ja säännöstöä sisältäviä pelejä kuten vaikkapa Call of Cthulhu, Vaesen tai DnD 5e. 

Tervetuloa mukaan! 

Heikki ”HeikkiKir” Marjomaa

Lisätietoja

Kerhon Helmet-sivu: http://helmet.fi/roolipelikerho 

Kerhon Facebookryhmä: https://www.facebook.com/groups/oodin.oneshot.roolipelikerho 

Infosivu facebookissa: https://www.facebook.com/oodinoneshotroolipelikerho 


Artikkelin kirjoitti Heikki Marjomaa ja sen toimitti LOKIn toimitus.


Roolipeliblogi LOKI on suomalaisen roolipelaamisen oma kanava.
Julkaisemme suomalaisten roolipelaajien ja liveroolipelaajien peliesittelyjä, kolumneja, pakinoita, arvosteluja ja tapahtumakuvauksia tiistaisin.
Tue LOKIa Patreonin kautta: https://www.patreon.com/roolipeliloki

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s