Roolipelaamista ukrainalaisilla mausteilla

Pelkästään omasta roolipelihyllystäni löysin kaksi roolipeliä, jotka sijoittuvat Ukrainaan. Tšernobyl, rakastettuni sijoittuu tuhoutuneen ydinvoimalan suojavyöhykeelle, jossa yhteiskunnasta vapaaehtoisessa maanpaossa eristäytyneet yksilöt sinnittelevät rakkauden ja radioaktiivisuuden välimaastossa. Night Witches -roolipelissä puolestaan koulutusjakson jälkeen ensimmäinen varsinainen palveluasema Trud Gornyaka sijoittuu Ukrainaan. Kummalla tahansa pelillä voi saada näinä päivinä tavallista helpommin itkusilmäistä tragediaa aikaiseksi: joukko Venäjän federaation armeijasta loikanneita asevelvollispoikia hortoilemassa Pripyatin raunioissa, jossa porukka kohtaa ukrainalaisia pakolaisia. Tai kesäkuu 1943 ja epätoivoisia armeijaan värväytyneitä ukrainalaisia lentäjättäriä, jotka kipuilevat stalinistisen valvontakoneiston ja maailmansodan välissä.

Roolipelit ovat useimmille kevyttä ajanvietettä ja kärsimys tänään Ukrainassa todellista. Kirjoittajana ja roolipelaajana haluan kuitenkin tehdä Ukrainan kulttuurille kunniaa nostamalla sen valokeilaan. Edelliset esimerkit ovat luultavasti useimpien roolipelaajien makuun turhan synkkiä: katharsiksen etsiminen ei ehkä sovi kaikkiin peleihin, jos tavoitteena on enemmän toimintasankaroiminen tai vastusten voittaminen. Tässä kuitenkin tarjolla kahdeksan kevyempää ideaa kertapeliin tai kampanjaan ukrainalaisilla mausteilla. Kiitokset ideoiden heittelemisestä Roolipelaajien Suomen facebook-ryhmällä.

1. Kiovan valtakunta, viikinkiaika 950-luku: leskiruhtinatar Olga hallitsee Kiovaa alaikäisen poikansa Svjatoslavin sijasta. Olgan valtakautta värittävät poliittinen juonittelu, kristinuskon varhaiset vaikutteet ja itsenäisten kaupunkiruhtinaiden kamppailu toisiaan vastaan Kiovan noustessa niistä merkittävimmäksi. Pelaajahahmot ovat ruhtinaishovin merkittävimpiä paikallisia tukijoita ja lapsiruhtinaan kummeja: viikinkien kulttuuri ja ote ovat kahdessa sukupolvessa slaavilaistumassa tuhansien kilometrien päässä isoisien kotimaasta ja yhä enemmän vastuuta pitää jakaa paikallisille käsille, eli pelaajien hahmoille. Näillä onkin tekemistä drelvjaanien ja erilaisten henkiolentojen vaatimusten ristipaineessa.

2. Fantasianupit kaakkoon, mutta tehdään se avoimen taivaan alla silmänkantamattomiin leviävien vehnä- ja auringonkukkapeltojen alla. Pelaajahahmot ratsastavat kylästä kylään ja jokivarren kaupungista toiseen kohdaten myyttisiä hirviöitä: Somininjärven krokotilimainen peto, vesien vihaiset Vodianykit, lumoavat lampien rusalkat, metsien  ruohopartaiset lesovikit, majesteettinnen tulilintu ja kolmipänen tultasöksevä lohikäärme.

3. Zaporogien pilkkakirje: kansa joka on kiinni tasa-arvoisuudessa, vapaudessa ja veljeydessä. On vuosi 1676 ja kasakoiden iloinen laulu raikuu arolla. Kasakat elävät omassa vapaassa ja tasa-arvoisessa yhteisössään kahden suurvallan välissä. Pelaajahahmot tulee valita Ilja Repinin maalauksen “Zaporogit kirjoittamassa pilkkakirjettä Turkin sulttaanille” henkilöistä. Lähestymistapa on swashbuckling, teemana nauru ja taustamusiikkina soi balalaikan sijaan samantapainen domra.

4. Maysternis Mahiyi: Eletään suunnilleen vuotta 1200 ja risat Ars Magican maailmassa. Idän tuuli tuo kavioiden uhkaavan kuminan, kun maailman suurin valtakunta, Mongolien suurkaanin sotalipun alla lähestyy Kiovaa. Tuhon päivät eivät koita vielä, sillä pelaajahahmot elävät Kiovasta hyökkäystä edeltävällä vuosikymmenellä kaupungin merkittävimpinä velhoina. Onko edes taikuuden taidosta apua, kun vastassa tulee olemaan suurin sotavoima, mitä maailmanhistoria on kuunaan tuntenut?

5. Conan ja kozakit. Hyborialaisen ajan maailman arojen kozakit näyttäytyvät pseudohistoriallisena versiona Ukrainan arojen kasakoista. Entä jos hahmot ovat niitä reippaita kozakeja, jotka ryöstelevät taikaesineitä vanhoista hautakummuista ja päätyvät vastakkain arkkicimmerialisen kanssa?

6. Kyrilloksen ja Metodiuksen seura: tämä on kamarilarp, joka sijoittuu 1840-luvulle, aikaan, jolloin kansallinen herääminen levisi Ukrainan kansan pariin. Kyrilloksen ja Metodiuksen seura on vastine suomalaisten lauantaiseuralle. Pelaajien hahmot ovat nuorta ukrainalaista älymystöä, joka keksii yhteisessä illanvietossa Ukrainan kulttuurin olevaksi. Minkälainen kansallisesta heräämisestä olisi tullut, jos teidän hahmonne olisivat olleet sen arkkitehteina ja kätilöinä?

7. Tähti-roolipelin Ukrainaversio: pelaajahahmot ovat ukrainalaisia emigranttiteinityttöjä, jotka tuotantoyhtiö on rekrytoinut pitämään yllä kulttuurista vastarintaa ja toimimaan kansansa eturivin musiikillisina lähettiläinä. Samaan aikaan pelaajahahmot ovat tavallsiia teinejä, joiden elämään on kuulunut melkoisesti menetystä ja he joutuvat operoimaan areenalla, joka on jokaiselle vieras. Alkuperäisessä Tähdessä pelimekniikka perustuu onnenkeksien ennustuksiin: tässä versiossa pelaaja valitsee jonkun satunnaisen rivin jostakin ukrainankielisestä biisistä, se täräytetään google-kääntäjään ja pelinjohtaja tulkitsee syntyneen lauseen mukaan kuinka hommassa käy. 

8. Maantieteelle emme mahda mitään, paitsi jätettyämme maan. Sukupolvialus Orel on asettunut Marsia kiertävälle radalle, josta laskeutumissukkula purkaa tarvikkeita ja tavaroita planeetan pinnalle. Muutaman tutkimusaseman sijaan Marsissa on kolme kaupunkia, joiden asukkaat koostuvat ukrainalaisista uudisraivaajista. Terramuodostus on alussa eikä ulkona kasva kuin jäkälä, elämä keskittyy suljettuihin ja kasvaviin asemiin.

9. Ukrainan supersankarit. Maailmassa, jossa keskimäärin yksi kymmenestä miljoonasta on supervoimainen, olisi Ukraina juuri sopivan kokoinen valtio tarjoamaan väestöpohjan keskimääräisen peliporukan supersankareille. Pelaajahahmot ovat supersankaritiimi operoimassa valtiossa, jonka suuria haasteita ovat korruptio ja koronavirus, joita vastaan on vaikea taistella supervoimin. Jos tähän haluaa lisätä maailmanpolitiikkaa, niin venyttää kampanjan aikajanaa viime vuodelta tämän talven puolelle. Elämäni supersankarina -minipeli toimii valmishahmoja lukuunottamatta tässä loistavasti. https://www.roolipelikirjasto.fi/gamelibrary/elamani_supersankari

10. Noitahovi -roolipelin maailma on karttojaan lukuunottamatta kuin kirjoitettu muinaiseen Ukrainaan. Siinä slaavilainen taikuus on kohdannut ratsastavan valloittajakansan ja pelaajahahmot ovat noitia, jotka hallitsevat sekä seuraajiensa muodostamaa hovia että mytologisia olentoja. Noitahovista ei tarvitse kuin päivittää kartta suuremmaksi, laajemmaksi ja kullankeltaisemmaksi, niin aron tunnelma tulee esiin avarampana.


Artikkelin kirjoitti Wille Ruotsalainen.


Viikon puujalka, Sami Nisonen:

Hienoista vaatteista tunnettu haltia kertoi: ”En tykkää koista – lepakoista enkä peikoista.”


Roolipeliblogi LOKI on suomalaisen roolipelaamisen oma kanava.
Julkaisemme suomalaisten roolipelaajien ja liveroolipelaajien peliesittelyjä, kolumneja, pakinoita, arvosteluja ja tapahtumakuvauksia tiistaisin.
Tue LOKIa Patreonin kautta: https://www.patreon.com/roolipeliloki

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s