Tampereella tutkitaan larppaamisen eroottista puolta

Hanne Grasmo on norjalainen pitkän linjan larppaaja ja Tampereen Yliopiston väitöskirjatutkija, joka kirjoittaa pelitutkimuksen väitöskirjaansa larppaamisesta ja seksuaalisuudesta. 

Grasmon ensimmäinen väitöskirja-artikkeli on jo vertaisarvioinnissa ja julkaistaan vuoden 2022 aikana. Se on yleiskatsaus 25 Pohjoismaisesta eroottisesta larpista.

“Eroottisia larppeja ei oikeastaan ollut olemassa kymmenisen vuotta sitten. Nyt ne ovat kuitenkin varteenotettava trendi. Suunnilleen 50 larppisuunnittelijaa ja yli 500 larppaajaa ovat järjestäneet ja pelanneet eroottisia larppeja viimeisen kymmenen vuoden aikana”, Grasmo kertoo alustavista havainnoistaan.

Kimaltelevan taustan edessä kaksi larppihahmoa tai pelaajaa suutelee ja halaa toisiaan hellästi.
Kuva: Oliver Facey, JaLL 2019

Vertaisarvioinnissa jo oleva artikkeli käsitteli eroottisia larppeja suunnittelijan näkökulmasta, mutta uusin projekti “Sexual emotions in Play” selvittää pelaajan kokemusta seksuaalisen sisällön osalta ja kiihottumisesta hahmoon eläytyessä. Tämä on alustusta Grasmon väitöskirjaprojektin punaiselle langalle,  joka on tehdä larppaamisesta oppimiskeino pohjoismaisille seksologian opiskelijoille Sexual Attitude Reassessment -koulutuksessa. Tavoitteena on selvittää, voisiko larppaaminen auttaa terveydenhuollon ammattilaisia kohtaamaan seksuaalivähemmistöjä empaattisemmin.

Miten Grasmo päätyi Tampereelle tekemään tutkimusta tästä aiheesta? “Minulla on kolme kiinnostuksen kohdetta, jotka ovat seuranneet minua jo vuosikymmenten ajan töissä ja vapaa-ajalla: larppaaminen, opettaminen ja seksologia. Ehdottaessani väitöskirja-aihettani Tampereen pelitutkimuksen laitokselle, halusin yhdistää nämä mielenkiintoni kohteet”, Grasmo kertoo.

Pelaajana ja suunnittelijana Grasmo on kokenut, kokeillut ja keskustellut paljon siitä, kuinka pelaaja ja hahmo ovat larpatessa yhdessä ja erillään. Hän on suunnitellut pelejä bleediä tehokeinona käyttäen jo ennen, kuin sille oli vakiintunutta termiä akateemisissa roolipelipiireissä. Hän uskoo, ettei mikään korosta hahmon ja pelaajan kytkeytymistä yhteen seksuaalista kiihottumista enemmän. Eroottisen larppaamisen trendi sai hänet kiinnostumaan siitä, kuinka suunnittelijat ja pelaajat käsittelevät aihetta peleissään ja pelaamisessaan.

“Toivon, että voin tutkia, opettaa ja kirjoittaa larpeista ja seksuaalisuudesta lopun elämääni”.

Grasmo kutsuukin kaikki mukaan kirjoittamaan tarinoita eroottissävytteisestä liveroolipelaamisesta. Oletko kokenut kiihottumista eläytyessäsi hahmoksesi? Jakaisitko anonyymin kertomuksen larpin kohtauksesta, joka sisälsi BDSM-roolipeliä?

Voit jakaa tarinasi nimettömänä osans Grasmon akateemista tutkimusta tämän lomakkeen kautta: https://forms.office.com/r/Pa23ybzuNk

Grasmo on myös järjestämässä eroottisen pelaamisen työpajan sekä haastatteluja tulevaisuudessa. Työpajan arvioitu kesto on pitkän viikonlopun verran, osallistujille korvataan matkat ja ruokailut. Voit ilmoittautua työpajaan yllä olevalla lomakkeella jättämällä siihen yhteystietosi. Jos kerrot tarinasi ja jätät yhteystietosi, niitä ei yhdistetä toisiinsa lomakkeen ulkopuolella – tarinasi on tutkimuksessa mukana nimettömänä.


Haastattelun kirjoitti Massi Hannula ja sen toimitti Heidi Säynevirta.


Kuka on Keski-Maan suurin valheiden levittäjä? Sehän on propagandalf.

Viikon puujalka, Sami Nisonen


Roolipeliblogi LOKI on suomalaisen roolipelaamisen oma kanava.
Julkaisemme suomalaisten roolipelaajien ja liveroolipelaajien peliesittelyjä, kolumneja, pakinoita, arvosteluja ja tapahtumakuvauksia tiistaisin.
Tue LOKIa Patreonin kautta: https://www.patreon.com/roolipeliloki

Yksi kommentti artikkeliin ”Tampereella tutkitaan larppaamisen eroottista puolta

  1. Paluuviite: Teoriakatsaus #52 – ropeblogi

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s