Kartat ja Miska Fredman — haastattelu

Miska Fredman on näkyvä nimi suomalaisella roolipelikentällä. LOKI haastatteli Fredmania karttojen tekemisestä ammattina.

Olet yksi harvoista suomalaisista ammatikseen roolipelejä ja pelimateriaalia tekevistä ihmisistä. Mikä sai sinut hyppäämään täysipäiväiseksi karttojen ja pelimateriaalin tuottajaksi?

Pandemian myötä ihmiset selvästi joutuivat siirtymään virtuaalipelipöytien äärelle ja tarve muun muassa kartoille selvästi kasvoi. Olin jo useamman vuoden tehnyt karttoja roolipeleihin sivutoimisesti iltaisin ja viikonloppuisin, ja kun kartoista alkoi saamaan reilusti enemmän kuukausituloja kuin päivätyöstä, piti alkaa miettimään vaihtoehtoja vakavammin. 

Mistä Miska’s maps lähti liikkeelle, liittyikö Mapvember -tempauksesi tähän?

Vuonna 2015 olin missannut Inktober-piirtohaasteen ja ajattelin, että olisi kiva piirrellä jotain. Aloin sitten piirtelemään huvikseni karttaa post-it lapulla ja se oli mielestäni aika hauskaa. Seuraavaksi aloin piirtämään vähän isommille papereille ja hankin parempia välineitä. Ensin parempaa paperia ja tusseja, sitten isomman skannerin ja niin edelleen. 

Noille kartoille kertyi sitten kannatusta jonkin verran ja joku meni kysymään onko minulla Patreon. Ei ollut, mutta ei mennyt kauaa, kun sitten oli. Siitä se sitten lähti ja näin syntyi Miska’s Maps, joka edelleen palvelee osoiteessa www.miskasmaps ja löytyy Patreonista www.patreon.com/miskasmaps

Karttojasi on saatavilla ilmaiseksi, ja Patreon -tukitilauksen kautta – mutta löytyykö niitä myös kansainvälisistä pelijulkaisuista?

Löytyyhän niitä. Isoimpia näistä ovat varmaan Warhammer Fantasy Roleplayin Witch & Bait -seikkailu, Chaosiumin erinäiset Call of Cthulhu -lisäosat, Matt Collvillen Strongholds & Followers  sekä Arcadia-lehti. Karttani on myös näkynyt yhdessä Geek & Sundryn -kauhuseikkailussa.  

Kauanko sinulla menee aikaa karttojen tekemiseen? Onko se taloudellisesti kannattavaa?

Riippuu tosi paljon kartasta. Nopeimmillaan jonkun pienen kartan olen saanut kasaan parissa kolmessa tunnissa ja sitten on taas karttoja joihin on uponnut kymmeniä tunteja. Karttojen tekoon kuuluu myös paljon muuta työtä kuin pelkkää piirtämistä, mutta kyllä tällä tuntipalkoille jo pääsee. Alkuun tietenkään ei päässyt, ja karttoja tuli tehtyä enimmäkseen huvikseen, mutta ajan mittaan tuosta alkoi kasvamaan merkittävä sivutulo ja lopulta viime heinäkuussa oma päivätyö. 

Jos joku suomalainen roolipelaaja unelmoi ammatista pelien saralla, miten neuvoisit häntä? Mistä kannattaa aloittaa?

Tämä riippuu vähän siitä, minkälaisille markkinoille haluaa mennä, mutta ihan ensimmäisenä miettisin mitä tykkää itse tehdä. Seuraavaksi lähtisin relevantille kauppapaikalle ja katsoisin mitä siellä on. Toisaalta mitä sieltä jo löytyy paljon ja toisaalta mitkä ovat myydyimpiä tuotteita. Kolmanneksi näiden edellisten pohjalta miettisin, onko jotain yleisiä ongelmia tai puutteita jossa voisi auttaa muita pelaajia tai pelinjohtajia. Nämä neuvot oikeastaan pätee ihan kaikkeen aina roolipelien kirjoittamisesta Youtube-videoiden tekemiseen.

Ja: jos haluaisi lähteä liikkeelle Patreonin kautta, millaista materiaalia kannattaisi mielestäsi kokeilla?

Patreon ei ole ihan helppo alusta aloittaa. Roolipelipuolella siellä alkaa olla kilpailua aika paljon, varsinkin D&D-yhteensopivan materiaalin kanssa, mutta yllättäen muiden pelien materiaalia ei Patreonissa ole hirveästi tullut vastaan. Jopa Paizon Pathfinder ja Starfinder on aika niukasti edustettuina, vaikka näiden lisenssit ovat tosi avoimet. 

No, syyt näihin ei ole aina ihan yksioikoisia, joten kannattaa tutustua vähän siihen mitä muita mahdollisia tekijöitä löytyy. Esimerkiksi D&D:n ympärillä on yhteisö, joka on tosi avoin niin sanotulle “homebrew”-materiaalille ja sen myötä sille on helpompi löytää asiakkaita. Toki D&D:n markkinat on moninkertaiset jo pelkästään sen lähimpiin kilpailijoihin. Puhumattakaan joistain pienempien kustantajien peleistä. 

Graphtreon.com on myös tosi kätevä työkalu, jolla voi vähän nuuskia että ketkä ovat menestyneimpiä tekijöitä Patreonissa ja miten he ovat omat patreoninsa toteuttaneet. Mutta pelkkiin patreoneihin ei kannata jumittaa. Kannattaa myös katsoa näiden tekijöiden muita myyntikanavia ja some-viestintää. Sieltä löytyy kaavoja, joista voi päätellä kokonaiskuvaa näiden tekijöiden suosion pohjalla. 

Paljonko aikaa sinulla menee karttojen ja muiden tuotteiden markkinointiin?

Liian vähän. Minulla on Facebookissa ja Instagramissa pyörimässä mainoksia, mutta oikeasti tuohon pitäisi nähdä enemmän vaivaa. Samaten enemmän voisin olla näkyvillä eri ryhmissä ja sosiaalisen median kanavissa, mutta koen sen tällaisena suomalaisena introverttinörttinä välillä vaivaannuttavaksi mennä vääntämään juttua omista kartoista jonnekin ryhmään. Välillä sitäkin on tehtävä!

Mistä saat ajatuksia karttoihin, ja selvitätkö etukäteen jotenkin millaisia karttoja ihmiset haluavat?

Ajatuksia tulee vähän milloin mistäkin. Usein elokuvista tai peleistä, joskus muista roolipeleistä tai niiden seikkailuista. Listaan näitä ideoita ylös ja teen Patreonissa kerran pari kuukaudessa äänestyksen jonne poimin kiinnostavimpia vaihtoehtoja. Seuraan kyllä eri kauppapaikkojen myyntejäkin ja koitan vähän keskittyä sellaisiin karttoihin, jotka myyvät hyvin.

Toimitko yksin, vai onko sinulla yhteistyökumppaneita?

Karttoja teen yksin, mutta välillä on tullut tehtyä jotain yhteistyökuvioita ja ajoittain on ollut apukäsiä. Viime syksystä saakka minulla on ollut pari henkilöä auttelemassa kaiken muun, kuten kauppapaikkojen ja verkkosivujen kanssa. Toivon, että toiminta kasvaisi ajanmittaa sille tasolle, että olisi mahdollista työllistää alkuun yksikin muu henkilö ja myöhemmin toivottavasti lisää. Toistaiseksi tässä vielä yrittää opetella tätä yrittäjyyttä ja saada perusasiat sille mallille, että voi keskittyä muuhun kuin kilometrin mittaisen rästilistan lyhentämiseen 🙂 

Mutta, jos on kiinnostunut tekemään karttoja tai piirtämään niiden assetteja – eli kaikenlaisia huonekaluja, esineitä, jne – niin varsinkin osa-aikainen apu ja työharjoittelijat, esimerkiksi, kiinnostavat tässä vaiheessa. Myös animaatio ja Roll20 osaamiselle olisi kysyntää. Minulla olisi läjä karttoja, joihin pitäisi tehdä dynaaminen valaistus Roll20:een ja karttoja joihin voisi lisätä animoituja elementtejä.

Mitä suunnitelmia sinulla on karttojen ja pelien suhteen lähivuosille?

Tällä hetkellä työn alla on vanhojen Foundry VTT karttojen sekä Dungeondraft assettien päivitystyö. Toivottavasti saisin piakkoin tuon Dungeondraft paketin sille mallille, että se toimisi ihan omavaraisesti tarjoten mahdollisuuden karttojen tekoon alusta loppuun. Tällä hetkellä tuossa on hiukan puutteita. 

Lisäksi olen tässä valmistellut “come backiä” fantasiakarttojen pariin, mutta vähän eri kulmasta kuin aiemmin. Minun vanhassa Patreon-osoitteessa (www.patreon.com/miska) löytyy tästä lisää. Ensi kuussa olisi tarkoitus polkaista tuo käyntiin varovaisin askelin nyt alkuun. 

Ja jos katsoo vielä kauemmaksi, toivottavasti toimintaa pystyisi fantasia- ja scifi-karttojen lisäksi laajentamaan myös muuhun materiaaliin, kuten muuhun kuvitukseen, seikkailuihin ja sen sellaiseen.


Entiltä haettiin apua: ”Hei puututtava vihollisen toimiin on puututtava.”

Aikoinaan suomalainen rakennusalan yritys käytti työntekijöinä tiettyjä olentoja. Yritys tunnettiin nimellä Golemminkäinen.

Viikon puujalka, Sami NisonenRoolipeliblogi LOKI on suomalaisen roolipelaamisen oma kanava.
Julkaisemme suomalaisten roolipelaajien ja liveroolipelaajien peliesittelyjä, kolumneja, pakinoita, arvosteluja ja tapahtumakuvauksia tiistaisin.
Tue LOKIa Patreonin kautta: https://www.patreon.com/roolipeliloki

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s