Fastaval, Hyggecon, Viking-Con, LivCon… Tanskassa tuntuu olevan roolipelipainotteinen con vähintään joka kuukausi, ellei enemmänkin. Tosin jos tanskalaisilla roolipelaajilta kysytään, niitä on nykyään niin vähän. 2000-luvun alussa coneja oli miltei joka viikonloppu. Viime viikonlopun tapahtuma oli Forum 2012 (14.-16.09.2012).
Forum on live-roolipelipainotteinen con, jonka ohjelma koostui freeform-peleistä (jotka osallistuivat skenaariokilpailuun, siitä lisää alempana), työpajoista, peliesittelyistä koskien tulevia ja menneitä live-roolipelejä ja tulevia coneja, luennoista, larpeista, bileistä ja toki koko conin kohokohdasta: roolipelihuutokaupasta. Tapahtuman järjestää vuosittain tanskalainen live-roolipelaamisen kattojärjestö Bifrost. Tänä vuonna oli vuorossa seitsemäs Forum.

Trier-Knudsen ja Ebbehøj luennollaa ”Den Hvide Krig – how to? Kuva / picture by Allan Eising
Forum pidettiin Fynin saarella, Rignenin monitoimikeskuksessa, jonka yhteydessä toimii Danhostel. Osa noin 200:sta osallistujasta majoittui hostellia, mutta suurin osa monitoimihallin urheiluhallin lattialla. Lipun hintaan (400DKK, n 55EUR) kuului ohjelman ja majoituksen lisäksi (hostellimajoitus 100DKK lisää, n 15EUR) ruoka – ja tämän lisäksi Forumilla oli oma baari, josta olutta ja limua sai halvalla. Uimaan pääsi, jos muisti ottaa mukaan uimapuvun, ja saunakin oli jopa 60-asteinen (normaalin tanskalaisen 50 asteen sijasta). Pyyhettä tosin piti sääntöjen mukaan pitää yllä jopa naistensaunassa. Itse seurasin ohjelmaa minkä kielitaidoltani kykenin. Vajavaisella tanskalla pystyi seuraamaan live-rooliepeliesittelyjä niin menneistä kuin tulevistakin peleistä, pehmomiekkailua, huutokaupan ja medialle viestimisestä kertovan luennon.

Huutokaupassa sai huutaa NPC-hirviöporukan peliinsä. Kuva / picture by Allan Eising.
Tapahtuman kohokohta oli totta kai suuri roolipelihuutokauppa. Kuka tahansa saattoi lahjoittaa, periaatteessa mitä tahansa, huutokaupattavaksi ja kaikki Bifrostille tuleva tuotto käytetään live-roolipeliprojektien tukemiseen. Huutokaupattavana oli roolipelipaketteja, maskeerausvälineitä, puinen valtaistuin, eläinten taljoja, lippuja larppeihin ja coneihin sekä Roskilden festivaaleille, paketti, joka lupasi Fastavalin seuraavan pääjärjestäjän pitävän viittaa kokonaisen päivän, valosuunnittelu larppiisi ja niin edelleen. Huutokauppaa oli uskomattoman hauska seurata, siitä oli tehty hyvä show. Mitä pidemmälle myyntiartikkelien listalla päästiin, sitä hulvattomammiksi yleisön reaktiot ja huutojen määrä kasvoivat. Nelituntisen huutokaupan päävetäjä oli Ann Eriksen, mutta lavalla nähtiin myös mm. Klaus Meier, Claus Raasted sekä Søren Ebbehøj. Ehkä alkoholilla oli osuutta asiaan, mutta loppuillasta tunnelma oli harvinaisen yhteisöllinen. Tapahtuman nuorimmat ja vanhat parrat olivat yhdessä ylpeitä toistensa saavutuksista.
Huutokaupan välissä oli muutama ohjelmanumero, ikään kuin lisäämään ihmisten intoa harrastusta kohtaan. Tämä hieno idea sai yleisön tikahtumaan naurusta, hihkumaan innosta ja olemaan ylpeitä harrastuksestaan. Tämä toki edesauttoi rahankeruuta huutokaupan voimin. Ensimmäisenä väliohjelmanumerona oli stand up koomikko Niels Folsberg, joka ainakin pikkulintujen mukaan harrastaa itse roolipelausta myös Forumin ulkopuolella. Juttua tässä varta vasten Forumia varten kirjoitetussa show’ssa riitti niin teinimutanttininjakilpikonnista kuin Iron Skystakin. Seuraavassa välissä taas jaettiin vuoden live-roolipelitunnustus ”Årets bifald” ensimmäistä kertaa. Se on kuin Tanskan versio Ropeconin Kultaisesta Lohikäärmeestä, joskin elämäntyöpalkinnoksi sitä ei voitane kutsua. Parin viimeisen vuoden saavutukset live-roolipelaamisen edistämisestä vaikuttavat salaisen Bifrost -raadin valintaan. Ensimmäinen ”Årets bifald” palkinto jaettiin “Krigslive-triolle”; Allan Davidsenille, Kåre Murman Kjærille ja Thomas Aagaardille. He järjestävät tanskalaista vastinetta Suomen Sotahuudolle, Krigslive-pehmomiekkailu-liveroolipeliä, vuonna 2012 jo kahdeksatta kertaa, eikä loppua näy.

Årets bifald-palkinnon voittajan Krigsliv-trion, Thomas Aagaard. Kuva / picture by Allan Eising

Asbjørn Olsen, Projekt Særimner skenaariokilpailun voittaja. Kuva / picture Allan Eising

Kuva / picture by Allan Eising

Allekirjoittanut luovutti Særimnerin palkinnon lavalla näyttäen vähän tärähtäneeltä. Kuva / picture by Allan Eising