Tanska, tuo conien maa – eli terveisiä Forumilta

Fastaval, Hyggecon, Viking-Con, LivCon… Tanskassa tuntuu olevan roolipelipainotteinen con vähintään joka kuukausi, ellei enemmänkin. Tosin jos tanskalaisilla roolipelaajilta kysytään, niitä on nykyään niin vähän. 2000-luvun alussa coneja oli miltei joka viikonloppu. Viime viikonlopun tapahtuma oli Forum 2012 (14.-16.09.2012).

 

Forum on live-roolipelipainotteinen con, jonka ohjelma koostui freeform-peleistä (jotka osallistuivat skenaariokilpailuun, siitä lisää alempana), työpajoista, peliesittelyistä koskien tulevia ja menneitä live-roolipelejä ja tulevia coneja, luennoista, larpeista, bileistä ja toki koko conin kohokohdasta: roolipelihuutokaupasta. Tapahtuman järjestää vuosittain tanskalainen live-roolipelaamisen kattojärjestö Bifrost. Tänä vuonna oli vuorossa seitsemäs Forum.

533781_10152117986305641_672596178_n

Trier-Knudsen ja Ebbehøj luennollaa ”Den Hvide Krig – how to? Kuva / picture by Allan Eising

Forum pidettiin Fynin saarella, Rignenin monitoimikeskuksessa, jonka yhteydessä toimii Danhostel. Osa noin 200:sta osallistujasta majoittui hostellia, mutta suurin osa monitoimihallin urheiluhallin lattialla. Lipun hintaan (400DKK, n 55EUR) kuului ohjelman ja majoituksen lisäksi (hostellimajoitus 100DKK lisää, n 15EUR) ruoka – ja tämän lisäksi Forumilla oli oma baari, josta olutta ja limua sai halvalla. Uimaan pääsi, jos muisti ottaa mukaan uimapuvun, ja saunakin oli jopa 60-asteinen (normaalin tanskalaisen 50 asteen sijasta). Pyyhettä tosin piti sääntöjen mukaan pitää yllä jopa naistensaunassa. Itse seurasin ohjelmaa minkä kielitaidoltani kykenin. Vajavaisella tanskalla pystyi seuraamaan live-rooliepeliesittelyjä niin menneistä kuin tulevistakin peleistä, pehmomiekkailua, huutokaupan ja medialle viestimisestä kertovan luennon.

156139_10152117986805641_140761421_n

Huutokaupassa sai huutaa NPC-hirviöporukan peliinsä. Kuva / picture by Allan Eising.

Tapahtuman kohokohta oli totta kai suuri roolipelihuutokauppa. Kuka tahansa saattoi lahjoittaa, periaatteessa mitä tahansa, huutokaupattavaksi ja kaikki Bifrostille tuleva tuotto käytetään live-roolipeliprojektien tukemiseen. Huutokaupattavana oli roolipelipaketteja, maskeerausvälineitä, puinen valtaistuin, eläinten taljoja, lippuja larppeihin ja coneihin sekä Roskilden festivaaleille, paketti, joka lupasi Fastavalin seuraavan pääjärjestäjän pitävän viittaa kokonaisen päivän, valosuunnittelu larppiisi ja niin edelleen. Huutokauppaa oli uskomattoman hauska seurata, siitä oli tehty hyvä show. Mitä pidemmälle myyntiartikkelien listalla päästiin, sitä hulvattomammiksi yleisön reaktiot ja huutojen määrä kasvoivat. Nelituntisen huutokaupan päävetäjä oli Ann Eriksen, mutta lavalla nähtiin myös mm. Klaus Meier, Claus Raasted sekä Søren Ebbehøj. Ehkä alkoholilla oli osuutta asiaan, mutta loppuillasta tunnelma oli harvinaisen yhteisöllinen. Tapahtuman nuorimmat ja vanhat parrat olivat yhdessä ylpeitä toistensa saavutuksista.

Huutokaupan välissä oli muutama ohjelmanumero, ikään kuin lisäämään ihmisten intoa harrastusta kohtaan. Tämä hieno idea sai yleisön tikahtumaan naurusta, hihkumaan innosta ja olemaan ylpeitä harrastuksestaan. Tämä toki edesauttoi rahankeruuta huutokaupan voimin. Ensimmäisenä väliohjelmanumerona oli stand up koomikko Niels Folsberg, joka ainakin pikkulintujen mukaan harrastaa itse roolipelausta myös Forumin ulkopuolella. Juttua tässä varta vasten Forumia varten kirjoitetussa show’ssa riitti niin teinimutanttininjakilpikonnista kuin Iron Skystakin. Seuraavassa välissä taas jaettiin vuoden live-roolipelitunnustus ”Årets bifald” ensimmäistä kertaa. Se on kuin Tanskan versio Ropeconin Kultaisesta Lohikäärmeestä, joskin elämäntyöpalkinnoksi sitä ei voitane kutsua. Parin viimeisen vuoden saavutukset live-roolipelaamisen edistämisestä vaikuttavat salaisen Bifrost -raadin valintaan. Ensimmäinen ”Årets bifald” palkinto jaettiin “Krigslive-triolle”; Allan Davidsenille, Kåre Murman Kjærille ja Thomas Aagaardille. He järjestävät tanskalaista vastinetta Suomen Sotahuudolle, Krigslive-pehmomiekkailu-liveroolipeliä, vuonna 2012 jo kahdeksatta kertaa, eikä loppua näy.

384316_10152117987965641_1908239463_n

Årets bifald-palkinnon voittajan Krigsliv-trion, Thomas Aagaard. Kuva / picture by Allan Eising

60275_10152117987125641_1162018109_n

Asbjørn Olsen, Projekt Særimner skenaariokilpailun voittaja. Kuva / picture Allan Eising

Ennen viimeistä huutokauppasessiota jaettiin skenaariokilpailun ”Projekti Særminer” palkinnot. Skenaariokilpailun voittajalla oli oikeus valita kahden pääpalkinnon väliltä: pelinsä kääntäminen englanniksi ja sen vetäminen Ropeconissa (+ liput Ropeconiin) tai pelin kääntäminen norjaksi ja sen vetäminen norjalaisella Grenselandet larp-festivaalilla. Jäljellejäänyt vaihtoehto meni toisen sijan voittajalle. Kilpailun voitti Asbjørn Olsen freeform skenaariollaan ”Eksil”, melankolisen runollinen tarina ”A”:n tapaamisesta yksinäisyyden kanssa. Palkintoraadissa olivat tanskalaisen roolipelaamisen ”Grand old man” Kristoffer Apollo, tunnettu live- ja pöytäroolipelien kirjoittaja Nina Runa Essendrop ja live-roolipelien System Danmarc, Totem ja Delirium yksi järjestäjistä Kristoffer Thurøe. Suomalaisten riemuksi Olsen valitsi palkinnokseen Ropeconin ja hänen skenaarionsa tullaan pelaamaan tapahtumassa kesällä 2013.
523102_10152117986515641_2050005170_n

Kuva / picture by Allan Eising

Kaiken kaikkiaan Forum oli suomalaisellekin roolipeliaktiiville hyvä kokemus, mutta ilman skandinaaviskan taitoa en voi tapahtumaa suositella. Se näyttää kuitenkin olevan se paikka, jossa tanskalaiset liveroolipeliaktiivit tapaavat, juovat olutta ja vaihtavat aktiivisesti ideoita nuoremman sukupolven kanssa. Mainittakoon siis myös siitä, että Østerskov Efteskolin, tanskalaisen live-roolipeli-sisäoppilaitoksen (vain kymppiluokka, joka tTanskassa ei ole pakollinen, mutta usein käyty, merkitys on eri kuin Suomessa), 16-vuotiaat nuoret olivat aktiivisesti mukana tapahtumassa oppimassa, tuomassa tuoretta näkökulmaa keskusteluihin ja näyttämässä närhen munat vanhemmille roolipelaajasedille pehmomiekkojen kanssa heiluttaessa.
269136_10152117987235641_1299094673_n

Allekirjoittanut luovutti Særimnerin palkinnon lavalla näyttäen vähän tärähtäneeltä. Kuva / picture by Allan Eising

http://www.forum2012.dk

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s