Beta 4 ja havaintoja Lokin ensimmäisistä viikoista

Kun lähdimme rakentamaan Lokia Miskan, Samulin, Tuomaksen ja Sopen ideoiden perusteella – pidin tärkeimpänä haasteina kiinnostavan sisällön tuottamista ja riittävän julkaisutahdin ylläpitämistä. Ulkoasu, käytettävyys ja muut vastaavat seikat taas vaikuttivat asioilta, joiden rakentaminen olisi järkevintä iteroimalla pienissä osissa sitä mukaa kun artikkelimäärä kasvaisi ja olisimme saaneet ainakin jotain kommentteja käyttäjiltä. Nyt kun olemme siirtymässä neljänteen betaversioon Lokista, on hyvä hetki katsoa taaksepäin menneisiin viikkoihin ja esitellä uuden version parannuksia Lokin toiminnassa.

Ensimmäisten viikkojen kokemuksia

Lokia suunnitellessa heiteltiin ajatuksia aina, eri blogaajien yhteisestä kanavasta, koko peliskeneä käsittelevään verkkolehteen asti. Päällimmäisenä käteen jäi kuitenkin selkeä tekemisen ja kokelemisen halu sekä tarve yhteiselle kanavalle jossa eri skenetoimijat voisivat kertoa projekteistaan. Artikkelien monimutoisuuden puolesta ainakin tämä alkupätkä muistuttaa minusta enemmän kadonneen Roolipelaaja -lehden kaltaista lifestyle -zineä kuin syndikaattiblogia, mutta aika näyttänee mihin muotoon projekti lopulta päätyy (jos ylipäätään päätyy mihinkään!).

Eräs Lokin syntyyn vaikuttaneista oletuksista oli ajatus siitä, että yksi yhteinen tai vähinään syndikoitu blogi voisi tavoittaa laajemman yleisön kuin kunkin blogaajan oma julkaisu. Suoranaisia tavoitteita kävijämäärille emme asettaneet mutta alkuvaiheessä uusiin julkaisuihin reagoivien kävijöiden määrä on tuntuvasti isompi kuin itse oletin.

käynnitvskävijät

Vierailut sivustolla ja yksilöidyt kävijät per päivä

Kävijämäärien lisäksi kiinostavaa on ollut nähdä – mikä sisältö Lokin lukijoita kiinnostaa eniten. Vaikka aineisto on tässä vaiheessa pieni, voinsanoa Sopen ideoiman VTP-I -konseptin yllättäneen ainakin minut suosiollaan (ja kiinnostavuudellaan – lisää just tälläistä matskua, tyypit!).

käynnit

Kävijämäärät artikkeleittain 17.10.2012

Aina hieman tulkinnanvaraisen verkkometriikan lisäksi olemme saaneet myös paljon palautetta sekä Pelilaudalla, sähköpostitse että kasvokkain. Villeyk:n pelilaudalla antamien erinomaisten käytettävyysajatusten lisäksi palautteesta nousee esiin helposti pohdinta Lokin suhteesta muihin sivustoihin, kuten  tiedotuskanavana toimivaan  Roolipelitiedotus -blogiin. Käytettävyysasioita olemme pyrkineen huomioimaan mahdollisimman paljon jo nyt julkaistussa Beta4 -versiossa sivustosta – ja mitä tulee mahdollisiin Lokin eroihin, yhteneväisyyksiin ta yhteistyökuvioihin muiden sivustojen ja blogien kanssa, uskon niiden kyllä selviävän tavalla tai toisella projektin edetessä.

BETA4 ulkoasu – mikä kaikki muuttui?

Lokin betaversioissa 1-3 sivuston ulkoasu on muuttunut melko rivakkaa tahtia. Versio 4 ei enää muuta niin paljoa, vaikka monet pienet parannukset tuntuvatkin selvästi.

Yläpalkin linkkirivi

linkkirivi1

Linkkirivi ennen linkkien aktivoimista

BETA 3:ssa toimme yläpalkkiin mukaan linkkipalkin, jonka linkeistä toimi vain ensimmäinen. Muut linkit otettiin kuitenkin mukaan niiden informaatioarvon vuoksi (esim. sana ”roolipelit” esiintyy niiden kautta ihan sivuston ylälaidassa). BETA 4:sessa muutama linkeistä on aktivoitu ja rivin tekstien järjestystä on vaihdettu siirtämällä kontekstuaalisesti toisiaan lähellä olevia aiheita lähemmäs toisiaan.

Etusivun ja arkistojen artikkelilistaukset

artikkelilistaus

Uudessa listauksessa artikkeleista näytetään vain otsikko ja aiheet.

Etusivu on varmasti merkittävin Lokin suunnittelun haasteista. Tarkoitus on näyttää hyvä otos Lokin artikkeleista, näyttämättä silti sekavalta. Olemme joka iteraatiolla ottaneet useita harppauksia etusivun ja uutisvirran suhteen – mutta matka on todennäköisesti vasta alullaan. Toisaalta se voi olla jo pitkälläkin sillä tämä on ensimmäinen etusivuversio, josta itse pidän.

Kaikki artikkelilistaukset uusittiin tässä versiossa siten, että artikkeleista näytetään vain otsikko ja olennaisimmat metatiedot. Poislukien se etusivu, jolle jätettiin näkyviin lyhennelmä kolmesta uusimmasta artikkelista.

Sivupalkin sisältö ja alatunniste

Harmaataustainen osuus sivupalkista syntyy WordPressin widgettien avulla, ja sen sisältöä on helppo muokata lennossa. Paljon kommentteja herättänyt ”haluatko kirjoituksesi lokiin” -osio on tässä betaversiossa siirretty useiden toivotusti sivupalkista alatunnisteeseen. Sivupalkki on vielä toistaiseksi ainoa helposti muokattava osa sivustoa, ja siten joudumme t käyttämään sitä yleisiin tiedotteisiin jne. jatkossakin.

Artikkelinäkymä

Saimme tähän betaan mukaan myös pieniä artikkelinäkymän muutoksia, vaikka ne on aikataulutettu betaversioihin 5 ja 6. Ulkoasun siistimisen lisäksi näkyviin on lisätty oletusasetuksilla toimiva facebook -tykkäystoiminto, jonka sijainti sivupalkissa hämäsi useampaa lukijaa.

Mitä seuraavaksi?

Beta4:sen tekeminen ja Lokin alkuajan seuraaminen on kieltämättä ollut erittäin hauskaa. Ja jos projekti jatkuu näin energisenä, uskon seuraavien sivuston iteraatioiden valmistuvan vielä tämän vuoden puolella. Mutta niitäkin enemmän odotan muutamaa juttulistaan varattua artikkelia, haastattelua ja kolumnia. Koska jos puoletkaan niistä toteutuu – nousee Loki kirjoissani yhdeksi parhaista projekteista, joissa olen saanut olla mukana

V

Ketju uudesta ulkoasusta pelilaudalla: http://pelilauta.fi/index.php/topic,924.0.html

 

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s