Astraterra –  Löytöretki roolipelaamiseen lasten kanssa

at-wpCover1

Kun vuosi sitten vapun aikaan kokeilimme ensimmäisen kerran Astraterraa kolmen vanhimman lapseni kanssa, minulla oli aavistus siitä, että jotain ainutlaatuista ja hienoa oli saanut alkunsa. Astraterran konsepti ei ole mikään uusi. Se oli itseasiassa jo vuodelta 2007. Alkuperäinen idea oli tarkoitettu toimintaseikkailupeliksi yliampuvaan animetyyliin, mutta idea ei oikein kantanut ja se jäi persoonattomaksi. Siitä puuttui jotain. Aluksi muokkasin konseptia vain hieman niin,  että se sopisi paremmin lapsille. Käytännössä riisuin tekstistä turhat pois,  muutin joitain termejä helpommiksi ja muokkasin sitä tunnelmaltaan hieman  ”kevyemmäksi”.

Ropecon 2013

Lasten innostuttua Astraterrasta sain nopeasti kirjoitettua noin 30 sivua ydinasioista ja harkitsin pientä julkaisua jo viime vuoden Ropeconissa. Monista syistä johtuen Astraterran julkaisua päätettiin kuitenkin lykätä seuraavaan vuoteen.

Julkaisun lykkääminen oli mielestäni jälkikäteen tarkasteltuna aivan oikea ratkaisu. Vuoden aikana meillä oli mahdollisuus kokeilla vaihtoehtoisia sääntöjä sekä hioa yksityiskohtia pelimaailmassa, hahmonluonnissa, kirjoitustyylissä,  kuvituksessa ja muussa. Nyt käsissämme on peli, joka on viimeistellympi kuin yksikään aikaisemmin julkaistu Ironspinen roolipeli. Astraterraa on pelitestattu vuoden aikana runsaasti lasten, nuorten ja aikuisten kanssa. Se on oikoluettu useamman henkilön toimesta ja erilaisia yksityiskohtia, kuten hahmonluontia ja hahmolomakkeita on hiottu kerta toisensa jälkeen.

 

hahmarinvuosi

 

Myös kuvitus on Astraterrassa omaa luokkaansa. Kuvituksissa Astraterran maailma herää eloon ja siitä kunnia kuuluu lahjakkaalle kuvittajakaartillemme. Astraterran upean kansikuvituksen on tehnyt Olli Juutilainen, joka on tehnyt kuvituksia muihinkin Ironspinen roolipeleihin –  esimerkiksi Heimojen kuvitus on kokonaan Ollin käsialaa. Muita Astraterran kuvittajia ovat mm.  Olli Hietala,  Simo Latvanen,  Jouni Nummela ja Hans Zenjuga.

 

Lasten roolipelistä kokoperheen roolipeliksi

Alunperin lähdimme tekemään lasten roolipeliä, mutta aika pian huomasin useimmiten pelaavani ja nauravani yhdessä lasten kanssa –  samalla tavalla kuin vaikkapa Urheaa, Ihmeperhettä tai Itse ilkimystä katsoessa. Tajusin, että käsissämme olikin kokoperheen roolipeli, eikä vain lasten roolipeli. Tästä syystä päätimme vaihtaa pelin nimen alaotsikkoa ja nettiosoitetta, joka viittasi vahvasti lasten peliin, josta syntyi helposti mielikuva ylihelposta teletappiroolipelistä.  Koimme, että tämä antoi väärän viestin pelin luonteesta ja tyylilajista, joten ”lasten roolipeli”  muuttuikin ”kokoperheen seikkailuroolipeliksi” ja ”www.lastenroolipeli.com”  muuttui ”www.astraterraroolipeli.com:iksi”.

Tänään Astraterran kotisivut siirtyivät omalle palvelimelle joustavampien sisältöratkaisujen mahdollistamiseksi. Lähiaikoina sivustolta tulee löytymään muun muassa lisämateriaalia ja ladattavia hahmolomakkeita Astraterraan.

 

”Haetaan pelitestaajia tosi tarkoituksella”

Kun pelin säännöt oli saatu sopivaan pisteeseen ja olimme niihin tyytyväisiä, annoi pelin testattavaksi muutamille halukkaille. Yksi pelitestaajista kirjoitti palautteessaan: ”Mahtava peli, sopivan simppelit mutta hyvin erilaisiin tilanteisiin taipuvat säännöt ja inspiroiva maailma sekä lapsille että aikuisille. Kiitos tästä.” Tämä oli jo aika selkeä osoitus siitä, olimme onnistuneet tavoitteessamme. Pelitestiin osallistui myös Tamperelainen roolipelikerho Rami Sihvon opastuksella. Myös tästä saatu palaute oli oikean suuntaista.

Varsin rohkaisevan ja painavasanaisen arvionsa pelistä antoi myös Ville ”Burger” Vuorela vastikään omassa blogissaan. Hän ei ole pelitestannut Astraterraa, mutta on seurannut projektin etenemistä mm. Astraterran blogin kautta.

Astraterra siis alkaa olla valmis ja kova työ alkaa kantaa hedelmää. Roolipelien kirjoittaminen ja suunnittelu ei ole leipätyöni, joten en puhu taloudellisista saavutuksista, vaan siitä, minkälaisen vastaanoton Astraterra on saanut sitä testanneilta, oikolukeneilta tai muuten projektia seuranneilta. Kaikesta päätellen olemme onnistuneet viimeisen vuoden aikana tehdyssä suunnittelutyössä. Nyt peli pitäisi vielä saada arvoiseensa pakkaukseen.

 

pelitestia

 

Ennakkomyyntiä joukkorahoituksen keinoin

Koska roolipelien suunnittelu ja kirjoittaminen on minulle ja Samulille lähinnä harrastus, painokustannukset voivat olla aikamoinen kynnyskysymys suunnitellun julkaisun lähestyessä. Muutaman sadan kappaleen painattaminen digipainossa pehmeisiin kansiin ei ole sinänsä mikään temppu. Mutta kovakantinen 160-sivuinen kirja, jossa olisi värisivut, saa jäädä haaveeksi ilman oljenkorsia. Joukkorahoitus ja jonkinlainen ennakkomyynti olivat olleet mielessä jo viime kesästä saakka, mutta koko asia tuntui lykkääntyvän kokoajan. Toukokuussa jo ehdittiin päättämään, että teemme maltillisen painoksen omakustanteena ja unohdamme värilliset sisäsivut. Kun painoista oli saatu tarjouksia ja olin tehnyt hieman laskelmia ja samaan aikaan kuvittajilta pukkasi järkyttävän hienoja kuvia, löysin itseni pohtimassa värisivujen ja painokustannusten ristipaineessa. Ei tuntunut olevan muuta vaihtoehtoa saada Astraterraa koviin kansiin ja värisivuilla, kuin kokeilla ennakkomyyntiä. Tärkeintä olisi, että saataisi pelistä hieno ja kuvittajat saisivat asiallisen korvauksen erinomaisesta työstään.

Vaihtoehtojen tarkastelun jälkeen päädyimme järjestämään Astraterran ennakkomyynnin Indiegogo-joukkorahoituspalvelun kautta, jonka kautta Mike Pohjolan Myrskyn Sankarit rahoitettiin pari vuotta aiemmin. Vaikka Astraterran tapauksessa kyseessä on enemmän ennakkomyynti kuin joukkorahoitus, Indiegogo tarjoaa siihen erinomaiset välineet. Tankkasin muutaman illan joukkorahoituksesta tietoa ja keräsin materiaaleja kasaan. Videon kyhäsin vanhalla digijärkkärillä sekä Windownsin ja Youtuben videoeditoreilla. En ollut kovin tyytyväinen, mutta sai luvan riittää. Aikaa ei ollut hukattavaksi. Kun sain kaiken lopulta kasaan ja laitoin kampanjan liveksi, jäin jännityksellä odottamaan kuinka kävisi.

 

Vauhdikas aloitus

Ensimmäinen viikko, joka päättyi Juhannukseen, ylitti omat odotukset. Yli 60% saatiin kerättyä 3500 € tavoitteesta suunnilleen kolmen päivän aikana. Haave kovista kansista ja värillisistä sisäsivuista alkoi taas näyttää mahdolliselta. Siihen on matkaa, mutta se on mahdollista. Värillisiin sivuihin ja koviin kansiin tarvitaan 6000€ heinäkuun alkuun mennessä, jotta väripainoksen budjetti olisi varmistettu Ropecon-julkaisua varten. joka tulee kyllä vaatimaan ponnisteluja ja kaiken avun mitä itse kultakin liikenee.

Päivitys 28.6.2014: Pian tämän jutun julkaisun jälkeen, kuvittajat ilmoittivat, että eivät odota työstään mitään palkkiota, koska he haluavat nähdä Astraterran värillisenä. Tämän ansiosta pystyimme laskemaan budjettitavoitteita alkuperäisestä. Uudet tavoitteet on muokattu juttuun.

Astraterran tavoite täyttyi 28.6. ja Astraterra siis julkaistaan Ropeconissa 25.7.2014.

Voit tilata Astraterran ennakkoon 22.7.2014 saakka täältä.

Voit auttaa Astraterran ennakkomyyntiä onnistumaan tavoitteissaan myös muulla tavoin, kuten:

  • Levitä viestiä eteenpäin! Voit jakaa tietoa tästä ennakkomyyntikampanjasta esimerkiksi kertomalla siitä kavereillesi tai jakamalla tämän sivun linkkiä Facebookissa, Twitterissä, Google+:ssa tai muussa sosiaalisessa mediassa.
  • Käy tykkäämässä Astraterran Facebook-sivusta. Saat kätevästi Facebookin kautta viimeisimmät uutiset ja kuulumiset, sekä muuta kiinnostavaa ”oheistietoa ja -materiaalia”, kuten tietoa kanapossuista.
  • Tilaa Astraterran kotisivujen päivitykset sähköpostiisi täältä
  • Ropeconiin tarvitsemme halukkaita pelinjohtajia pelauttamaan Astraterraa tai vaikkapa teeman mukaisesti pukeutuneita ”cossaajia” jakamaan flyereitämme.
  • Kerro, jos sinulla on itselläsi ajatus siitä, miten voit auttaa. Voit ottaa yhteyttä meihin esimerkiksi yhteydenottolomakkeen kautta – tästä.

Sami Koponen muuten kirjoitti tapansa mukaan erinomaisen analyyttisen jutun syistä, miksi hänen mielestään Astraterra kannattaa ennakkotilata. Vastasin http://www.astraterraroolipeli.comissa Samin juttuun omallani, jossa tarkensin muuta hänelle hämäränpeittoon jäänyttä asiaa.

 

at-wpCover4b

 

Kultaa sateenkaaren päässä

Kun sain valmiiksi Heimot kahdeksan vuotta sitten, olin aivan puhki ja kuluttanut itseni loppuun hakemalle jonkinlaista roolipelisuunnittelun graalin maljaa. Täydellistä säännöstöä ja maailmaa. Mutta eihän sellaista ole. Näin arvelin vielä vuosi sitten. Nyt olen tajunnut, että minun Graalin maljani ei ole ollut pelimekaniikka tai maailma. Se on ollut idea siitä, että saa tehdä pelin yhdessä lasten kanssa kaikille muille vanhemmille ja lapsille. Jaettu ilo on suurin ilo, kuten sanonta kuuluu.

Odotan innolla, että pääsen käynnissä olevan loppurutistuksen jälkeen pelaamaan Astraterraa lasteni kanssa. Ja toivon, että mahdollisimman moni pääsee tekemään samoin. Ja tietysti kovakantisen kirjan kanssa, jossa on värilliset sisäsivut.

Jos kaikki menee suunnitellusti, Astraterra julkaistaan Ropeconissa 25.7. Tarkempi aika ja paikka ei ole vielä tiedossa, mutta tästä tullaan varmasti kuuluttamaan ajoissa.

 

– Miska Fredman

 

Tilaa Astraterra ennakkoon nyt ja hyödynnä ennakkotilaajan edut. Ennakomyynikamppanjan yhteydessä Astraterra-sääntökirjan voi tilata 25€ hintaan (svh 35-40€). Lue lisää ja tilaa täältä: https://www.indiegogo.com/projects/astraterra-koko-perheen-seikkailuroolipeli