Crypt of Doom

Tänään minun piti arvostella Lokiin roolipeli nimeltä Syöksykierre-Nick, mutta peliin tutustuessani törmäsin random encounterina kotimaiseen julkaisuun, joka oli lymyillyt siihen asti tutkan katveessa. Hyvä kun törmäsin, sillä pelimateriaalikirja Crypt of Doom on kiehtova lisä luolastoluuttauksesta ja heksaryöminnästä hupinsa saavien seikkailijoiden roolipelitarjontaan. Jätetään Nick siis vielä hetkeksi lentämään.

Vanhan polven luolia ja lohikäärmeitä uudelleenlämmittävä ja kierrättävä koulukunta sai toissa vuonna uutta materiaalia kotimaasta. D-oom Products toi tuolloin tarjolle Thaumiel Nerubin luomaa lisäsettiä fantastisiin vanhan koulukunnan seikkailupeleihin. Kirjan hinta on laskettu joka pelaajan varallisuuteen sopivaksi, joten pdf lähtee rpg.nowista maksa mitä jaksat -hinnoittelulla ja printtiversion hinta on 15 €.

cryptofdoom

Tuomion kryptissa saattaa tavata myös silmäpäisiä kyklooppeja kuusta.

Pikainen selailu tarjoaa 48 sivua hämmästyttävän vaihtelevaa pelimateriaalia – energian imemisen logiikasta avaruushaltioiden varusteisiin ja övereiden hevariaseiden kautta leijuviin iilimatoihin. Lähin vertailukohta on Fight On! -roolipelilehti. Seikkailupelaamista lähestytään Crypt of Doomissa niin sanotusta vanhan koulukunnan renessanssin näkövinkkelistä: se, mikä roolipeleissä oli muinoin hyvää, on pyritty nostamaan jalustalle. Vihkossa on minulle paljon nostalgiaa, sillä yhdeksänkymmenluvulla kirjoitin samantapaisia kollaaseja ruutuvihkoihin: seikkailunpätkiä, maagisia aarteita, hirviöitä ja uusia hahmoluokkia. Tämä julkaisu tosin hakkaa omat vastaavani kuin pöllökarhu kolmijalkaisen kuormamuulin. Mukana on runsaasti sanaleikkeihin perustuvaa huumoria: on ”stabomination” ja karhuja syöviä marjoja.

Kun yksittäiset jutut ovat vain parin sivun mittaisia, on tulos kaikista ansioistaan huolimatta aika alastalonsalimaista tajunnanvirtaa. Selvää yhdistävää teemaa jää hakemaan, mutta mielikuvituksen lentoa ja gonzoa seikkailemisen meininkiä on sitäkin enemmän: sateenkaaripölyä ja erikoisia esineitä, basaarin kummajaisia ja arpomalla tuotettuja sieniä.

Kiinnostavimmasta päästä on d%-ennustustaulukko, koska siinä enteet ovat niin eeppisiä, että tietää varmasti pelaavansa merkittäviä henkilöitä. Vielä parempi on miniseikkailu kaupungin alla sijaitsevasta luolastosta: sympaattinen erakko on rakentanut karvalakkiversion kauhujen dungeonista ja tulos on tunnelmallinen ja nokkela luolasto, joka sopii oikeasti ykköstason hahmojen haasteeksi. Kirjan kolme muutakin seikkailua tarjoavat pureskeltavaa pariksi tunniksi. Ne ovat kaikki seikkailupaikkoja, joissa on jokin massasta erottuva fantastinen elementti. Luolaholveina ne ovat siinä määrin suppeita, että kukin on varmasti pelattavissa yhdeltä istumalta läpi. Crypt of Doomilla on eniten annettavaa avoimille kampanjoille, joissa hahmot ryömivät heksakartalla kohtaamassa erilaisia maailman ihmeitä ja haasteita.

Kuvituksen taso vaihtelee rajusti, mutta sisäkuvitus tarjoaa enemmän kuin kannet antavat odottaa. Kartat ovat havainnollisia, ja muutama otus nousee kuvien myötä eri tavalla esille kuin pelkässä tekstissä. Hakemistot ovat hyvät ja kappaleet on ladottu aakkosjärjestykseen, mikä helpottaa teoksen käyttöä. Eniten kirjasta saavat irti ne pelinjohtajat, joiden avoimiin maailmoihin voi pultata kaikkea mahdollista pohjoisen leijonatoteemiheimosta arvottuihin taikapataonnettomuuksiin ja joiden peleissä tarvitaan aina satunnaisia harhapolkuja lyhyisiin miniseikkailuihin. Tiukasti teeman mukaisissa maailmoissa pelaaville ja satunnaisvaikutuksia kartteleville visionääreille kirja antaa vähemmän. Esimerkiksi muutamat jumalten mystiset kivet voivat rikkoa kampanjan tai pelihahmon suoralta kädeltä. Valmisseikkailut menevät minulla kuitenkin heti roolipelikerhon pelautusjonoon.

Crypt of Doom on saatavilla holvista:
https://holvi.com/shop/d-oomproducts/product/8864f7fc4545d3e16f90078434509539/

ja pdf-version tarjoilualusta on rpg.now:
http://www.rpgnow.com/product/175132/Crypt-Of-Doom–A-Compilation-of-Patreon-Supported-2015-Material


Artikkelin on kirjoittanut Wille Ruotsalainen, toimittanut Seppo Raudaskoski

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s