Ork!

Artikkeli on julkaistu alunperin Roolipelit.net-sivustolla.

Ork! on ikävän vähälle huomiolle jäänyt humoristinen roolipeli örkeistä, jotka ovat käsitteenä monelle useimmista fantasiaroolipeleistä jo ennestään tuttuja. Pelin 64-sivuista sääntökirjaa ei ole pituudella pilattu, mutta luettavaa on silti selkeästi enemmän kuin yleensä huumoripitoisissa julkaisuissa. Teksti on poikkeuksellisen helposti luettavaa ja hyvin kirjoitettua. Kuvitus on peliin sopivaa, huolellisesti piirrettyä ja verta & suolenpätkiä säästelemätöntä.krom

Krom by Toren ”MacBin” Atkinson, Green Ronin Publishing.

Örkkien ja muiden vastaavien olentojen roolia fantasiakirjallisuudessa ja roolipeleissä on pohdittu tarkkaan, erilaisia teorioita on heitelty ilmaan että örkit ym. vastaavat olisivat allegorioita vähemmistöistä, vieraista maista tai yhteiskuntaluokista. Kun joissain peleissä örkki on kymmenen kokemuspisteen arvoinen pelinappula jossain toisessa örkit taas ovat väärinymmärrettyjä raukkoja joita julmat sivistyneet seikkailijat vainoavat, niin Ork!:issa moista pohdiskelua lyödään päähän, tallataan maahan ja syljetään päälle.

Ork! tarttuu siis yhteen eniten kierrätetyistä vaihtoehtoisista teemoista ja onnistuu sittenkin puristamaan jotain uutta kuluneesta ”pelataan hirviöillä” aiheesta. Örkit eivät tässä pelissä ole väärinymmärrettyjä ”jaloja villejä” tai kasvottomia vastustajia, örkeillä on kasvot ja ne ovat ruman hirviön. Ork! tuulettaa parodian keinoin roolipeleissä vakiintuneita käsitteitä ihan sillä yksinkertaisella lähestymisellä että örkit ovat kerrankin rehellisesti brutaaleja verenhimoisia hirviöitä, ja vieläpä sopivan yliampuvasti.

Eli Ork!:issa pelaajat heittäytyvät riitaisten, vihaisten ja raakojen hirviöiden rooliin kylvämään tuhoa ja kuolemaa maailmaan. Kaikki kaunis ja sopuisa tulee hävittää ja opportunismi heikompien kustannuksella on örkin elämän ohjenuora. 
Oikeastaan pelin tyyli on kieli poskella suoritettujen hillittömyyksien ja koheltamisen ohella myös selkäänpuukottamisella väritettyä juonittelua.

Örkkien elämä ja maailma esitellään yksityiskohtia säästämättä, ja varsinkin lisääntymistä käsittelevä osio oli melko omaperäinen,, voin vakuuttaa että kyseessä ei ole mikään rimanalitus vaan itse asiassa aika mielenkiintoinen ja järkyttävä yllätys joka pysyttelee pelin sekopäisessä hengessä.
Elämä örkkien yhteisöissä on esitelty kohtuullisen yksityiskohtaisesti, mutta kaikkein mielenkiintoisin osuus on uskonto. Örkkien julma ja pikkumainen jumala ei valittua kansaansa sääli, ja tuo yksityiskohta onkin myös olennainen osa peliä.

goblin

A musically inclined Goblin. Goblin Bagpiper by Toren ”MacBin” Atkinson, Green Ronin Publishing.

Ork!:in säännöt ovat kevyet, omintakeiset ja helpot omaksua. Mielenkiintoisin konsepti pelin säännöissä on kenties erinäisissä koitoksissa vaikeusasteen määritteliminen sen mukaan kuinka paljon jumala vihaa kyseistä örkkiä, toinen omalaatuinen piirre on kuolleen hahmon kuolemanjälkeisen viimeisen tuomion puiminen.
Pelin yksi hienoimmista osista eli kattava ohjeistus örkkien puhetapaan ei ihan sellaisenaan käänny, mutta perusajatus sanajärjestyksen runtelusta toimii Suomen kielelläkin, kunhan pelaajat puhuvat kuin örkit kaikki on hyvin, eli ei muuta kuin;

”Olen minä örkki, murskaan minä heikot!”

Pisteet: 4/5

Valmistajan sivut & sekalaista lisuketta peliin:
http://www.greenronin.com/cgi-bin/product.cgi?prodid=1001


Artikkelin on kirjoittanut Jonas Mustonen, ja se on julkaistu alunperin Roolipelit.net-sivustolla

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s