Tähden tulevaisuus vuonna 2017

tahti_etukansi

Tähti roolipelin etukansi

Vuonna 2007 julkaistiin roolipelini Tähti. Sen idea oli, että maailma on kuin kyberpunk-maailma, ja peliporukka on monikansallisen suuryhtiön lanseeraama tyttöbändi. Tytöt ovat mutantteja ja virallisen tiedotuksen mukaan myös maolaisia. Peli sijoittui tulevaisuuden Suomeen vuoteen 2017.

Nyt, kun tuo vuosi on takana, on paikallaan tarkastella, miten paljon Tähden maailma vastaa todellisuutta. Tarkoitus ei tietenkään ollut esittää tarkkaa ennustusta vaan pikemminkin satiiri, sillä yllättäviä yhtäläisyyksiä löytyy.

Ympäristö ja tekniikka muuttuvat

Tähden maailmassa sataa koko ajan. Ilmastonmuutos onkin pahentunut, mutta sen seuraukset eivät todellisessa maailmassa ole niin ennustettavia kuin pelissä. Kaikenlaiset sään ääri-ilmiöt ovat lisääntyneet: kuivuudet, kylmät rintamat, myrskyt.

Tähdessä vastapainoa tyttöbändille toi poikabändi Leningrad Cyborgs. Varsinaisia kyborgeja en ole vielä tavannut, joskin juuri luin, miten Ruotsissa on muodikasta asentaa siruja ihon alle. Kyber-lisäosien sijasta älypuhelimet ovat kehittyneet mieletöntä vauhtia ja toimivat nyt pelikoneiden, puhelinten ja nettiliittymien lisäksi lompakoina, bussilippuina, taskulamppuina, sanomalehtinä ja vaikka mitä. Tätä en pelissä osannut ennustaa laisinkaan.

Cooleja mutanttejakaan ei juuri näy. Tähden roolihahmot olivat teini-ikäisiä mutantteja – eivät kuitenkaan kilpikonnia. Tästä voi laskea, että heidän olisi pitänyt pelin ilmestymisaikaan olla jo päiväkoti-ikäisiä, joten oli hyvin tiedossa, että saasteiden, säteilyn ja muun sellaisen aiheuttamat mutaatiot ovat vähemmän kiinnostavia kuin scifissä: syöpää, sisäelinvaurioita, geneettisiä tauteja. Jänskiä silmiä tai ylitaipuisia niveliä ei juuri näy.

sivu32

Ääripäiden kaupungit

Suuret kaupungit ovat jakautuneet vyöhykkeisiin, joita erilaiset puolisotilaalliset ryhmät hallitsevat. Uusnatsit ovat ottaneet Itä-Helsingin hallintaansa ja isot tiet on katkaistu tiesuluin. Kallio on Chinatownia lukuun ottamatta maolaisten hallinnassa. Tänä ja viime vuonna ovat monet kirjoittaneet tolkun ihmisistä haluten nähdä maahanmuuttokeskustelussa kaksi ääripäätä. Tähden maailmassa molemmat ääripäät ovat todellisuutta.

Lisäksi Helsingissä oli kristillisten lahkojen, suuryhtiöiden ja hallituksen joukkojen hallitsemia alueita varsinkin kantakaupungissa. Muut suuret kaupungit oli jaettu samalla logiikalla. Jo pelin tekoaikoina oli tiedossa, että poliisi ei kovin hanakasti käy tietyillä ongelmallisilla asuinalueilla ja että turvafirman körmyt ovat niillä alueilla asuville rikkaille usein toimivin ratkaisu. Kehitys ei tällä saralla ole pahentunut kymmenessä vuodessa.

Suurten kaupunkien välisiin erämaihin oli noussut leirejä, joissa asuu satojatuhansia pätkätyöläisiä ja maahanmuuttajia. Vastaanottokeskukset ja leipäjonot ovat onneksi tästä vain kalpea aavistus.

Vuonna 2007 uusnatseja oli toki olemassa, mutta heidän valtaannousunsa vaikutti yhtä todennäköiseltä kuin kyborgien tai mutanttienkin tuleminen. Tässä kohtaa satiirini osui pelottavan lähelle todellisuutta.

Kiina tuleetahdet

Nuorison keskuudessa maolaisuus on se kuuma uusi juttu. Siinä yhdistyy kaksi kaikkien rakastamaa asiaa: kommunismi ja Kiina. Siksi Evolution-bändi onkin brändätty maolaiseksi täysin riippumatta siitä, mitä arvoja sen jäsenillä todellisuudessa on.

Yksitoista vuotta sitten amerikkalaisen kulttuurin vaikutuksen rinnalle oli Suomessa tullut Japani. Anime, manga, cosplay, pelit ja lolitat vaikuttivat tulevan koko ajan suositummiksi. Nyt tiedämme, että näin oli vielä vuonna 2017 ja yksi vuoden isoista ilmiöistä oli japanilaisiin keräilykortteihin perustuva amerikkalaispeli Pokémon Go.

Tähteen halusin kuitenkin jonkun pienen yllätyksen samalla tavalla kuin sellainen aikanaan oli Japani. Mikä muu maa voisi yhtäkkiä lisätä vaikutustaan? Päädyin Kiinaan, jonka nousu talousmahtina oli silloin jo havaittavissa. Ajattelin, että lohikäärmesoutu, Hong Kong -elokuvat, buddhalaisuus, syömäpuikot, pandat, kungfu ja puhemies Mao olisivat uusia muodikkaita juttuja nuorten keskuudessa. Kauhean pahasti en mielestäni ollut väärässä.tahti_hahmonaamat

Oikeassa maailmassa Kiinan vaikutus on ollut hienovaraisempaa, mutta kenties se nousee samalle tasolle tulevina vuosina. Monessa amerikkalaisissa blockbuster-elokuvassa on ollut kiinalainen osuus. Kiinalainen uusi vuosi on jo iso tapahtuma Helsingissä. Kiinalaisyhtiö osti Supercellin osakkeita häkellyttävän suuressa osakekaupassa. Suomalaiset ja kiinalaiset poliitikot vierailevat toistensa maissa ahkerasti. Kiina on siis todella nousussa, vaikka ei samalla tasolla kuin Tähdessä, ainakaan vielä.

Nykyajassa on kuitenkin yksi todella iso kyberpunk-henkinen asia, jollainen olisi sopinut loistavasti satiiriseen tulevaisuudenkuvaan. Amerikan presidenttinä on herkästä liipaisinsormestaan tunnettu älyttömiä möläyttelevä reality-tähti. Paluu tulevaisuuteen II, Transmetropolitan ja monet muut dystopiat ovat sisältäneet trumpmaisia presidenttejä ja pormestareita, mutta Tähdestä se elementti puuttuu. Jos nyt pitäisi tehdä tästä ajasta kyberpunk-versio, Trump olisi ehdottomasti yksi tärkeimmistä rakennuspalikoista.tahti_toplista

Suomi 100

Isoin virhe satiirisessa ennustuksessani oli itsenäisyyden satavuotisjuhlan aliarviointi. Suomi 100 on ehdottomasti isoin koko viime vuotta leimannut asia täällä oikeassa maailmassa.

Pelin mukana tuli myös vuoden 2017 kalenteri, josta poimin seuraavat kiinnostavat tapaukset:
25.1. Kiinalaiset taikonautit ensimmäisinä ihmisinä Marsiin.
7.3. Tallinna-Helsinki-tunnelin avajaiset.
1.6. Kosovo, Marokko, Libanon, Georgia, Ukraina ja Norja liittyvät EU:iin.
4.6. Puolustusvoimain lippujuhla, oikeisto juhlii, maolaiset ja uusnatsit tappelevat.
11.7. Viimeiset villit simpanssit todetaan kuolleiksi. Laji elää enää eläintarhoissa.
9.-13.8. Ropecon Finlandia-talossa.
11.10. Ranska testaa ensimmäistä fuusioreaktoria.
6.12. Suomi täyttää 100 vuotta. Maolaiset mellakoitsijat yrittävät häiritä uskovaisten, oikeiston ja hallituksen yhteisiä juhlallisuuksia. Popfinlandia. Työväen maolainen kulttuurijuhla. Linnan juhlat.

Jotkut heitot menivät pelottavan lähelle totuutta, jotkut olivat täysin metsässä. Marsin lennot ja fuusioreaktorit ovat suunnitelmissa, mutta eivät ole vielä toteutuneet. Hahmottelemastani EU:n laajenemisesta itään voi päätellä, että Venäjän vallan kasvu ei tullut mieleeni. Finlandia-taloa oikeasti harkittiin Ropeconin paikaksi jo Paasitornin jälkeen, mutta Messukeskusta pidettiin parempana.

Toisaalta on jotain hyvääkin: Vaikka simpanssit ovat uhanalaisia, satojatuhansia yksilöitä elää vielä villinä. Ja ihan kiva on sekin, ettei kaupunki ole joka päivä täyttä sotatannerta.


Artikkelin on kirjoittanut Mike Pohjola, toimittanut Heidi Säynevirta. Artikkelin kuvat ovat Tähti roolipelin kuvitusmateriaalia.

2 kommenttia artikkeliin ”Tähden tulevaisuus vuonna 2017

  1. Löytyihän sitten toinenkin cyberpunk-pelinjohtaja, joka oli kirjoittanut tulevaisuuteen sijoittuvan pelinsä suhteesta aikaan, jona se tapahtui. Itsekin julkaisin vastaavan artikkelin omasta ropekampanjastani blogiini:

    http://blog.karmavector.org/vaihtoehtoinen-2018/

    Tähti oli selvästi herkempi poliittisille tuulille kuin oma pelikampanjani, tai ainakin natsiennusteet tuntuivat olevan lähempänä kotia. Venäjä oli minullakin sokea täplä.

    Tykkää

  2. Paluuviite: LOKI 6v! | Loki

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s