AVARUUSOOPPERA 2020

Illan hämärtyessä marssimusiikki vaihtuu electroswingin biittiin, ja pikkuhiljaa jopa Mitharin korkein valtionjohto päästää ryhtinsä rentoutumaan. Diskovalot välkähtelevät upeiden muotiluomusten krominhohtoisista yksityiskohdista ja valot vilkkuvat priamoslaisten pitkissä, liehuvissa helmoissa, kun juhlaväki siirtyy lähemmäs tanssilattiaa. Valtioiden välinen, ennen niin selkeä kuilu häviää vähitellen, kun juhlatunnelma ottaa vallan. Shampanjalasit kilisevät ja nauru raikaa, kun aina niin nälkäinen media on poistunut rakennuksesta.

AVARUUSOOPPERA 2020 on alunperin kirjoitettu 20 vuotta täyttäneen Oiei ry:n juhlapeliksi, ja se pelattiin Oulussa syksyllä 2016. Juhlapelille halusimme laadukasta juhlatunnelmaa, mutta myös oikeasti sisältörikkaan pelin pelaajille, eikä pelkkää pönötystä. Halusimme kirjoittaa scifiä, ei niinkään painottaen teknologiaan, vaan vähän fantastisemmasta näkökulmasta; uudet planeetat, kansat, kulttuurit joissa on jotain tuttua, mutta kuitenkin uudenkarheutta. Juhlatunnelma varmistettiin kaksoisaurinkokunnan kovimman eliitin sisältävällä vieraslistalla. Kuten aina, pinnan alla tapahtuu luonnollisesti enemmänkin. Hahmoilla oli menossa niin poliittista kähmintää, kieroja perhesuhteita, huikeita rakkaustarinoita, itsensä ongelmista poispuhumista, vihaisia eksiä, tulisia nyksiä, tiensä raivaamista huipulle ja muiden pudottamista pedestaaleiltaan näiden omilla salaisuuksilla. Juhlissa nähtiin vihollisvaltioiden välistä juonintaa, mutta myös yllättäviä lähentymisiä.

Skifi-pukeutunut nainen istuu baaripöydässä

Kuva: Elisa “Edi” Raittila

Pelissä pelaajia rohkaistiin toteuttamaan itseään vapaasti myös proppauksen suhteen. Tarkoituksena ei ollut, että jokainen käy kirppikseltä metsästämässä niitä törkeimpiä kasariasusteita, vaan että nyt saa toteuttaa ne villeimmät visiot sulkapäähineistä ja ledihameista. Pelaajat tarttuivatkin innolla haasteeseen, ja pelinjohto ei voinut olla kuin vaikuttunut siitä, mitä näki pelipaikalla.

Pelinjohdon puolelta pyrimme vaikuttamaan tunnelmaan etenkin musiikilla, ruualla ja baarilla. Ruokaan ja baariin panostettiin, koska halusimme, että sen iänikuisen kinkkupiirakan ja palapitsan sijaan buffetpöydän herkut näyttäisivät siltä, mitä voisi galaktisen kerman kekkereiltä olettaakin olevan. Ruuasta tulikin pelkästään hyvää palautetta, vaikka vähän etukäteen huolehdimme siitä, riittääkö fingerfood pitämään pelaajien energiat ylhäällä. Vastaus kuuluu: kyllä, jos sitä on riittävästi.

Baariin kehittelimme muutamia, OIEI:n tyyliin alkoholittomia drinkkejä, joita asiantunteva baarihenkilökuntamme tehokkaasti janoisille pelaajille kokosi. Baaritiskillä nähtiin illan kuluessa selvä siirtymä kuohuvasta vahvempiin aineisiin, samaa tahtia musiikin ja tunnelman vapautumisen kanssa. Jotkut joivat iloonsa, toiset suruunsa, mutta OIEI:n takavuosien cyberpeleistä tuttua klassikkoa, tiukkaa synteholia, kului joka tapauksessa enenevissä määrin kohti illan loppua.

Musiikista pelinjohto ei voi ottaa minkäänlaista vastuuta eikä kiitosta; täydet kiitokset menevät Kalle Rantaselle, joka suoraan sanottuna luki pelinjohdon ajatuksia ja koosti pelin tunnelmaa täydellisesti tukevan soittolistan, alun pönötystä säestävästä paatoksellisesta marssimusiikista lopun elektrojazzin nopeaan sykkeeseen ja veti keikan DJ Sireeninä.

Tanssiva valkoiseen pukeutunut henkilö värivalojen loisteessa.

Kuva: Elisa “Edi” Raittila

Nyt tämä spektaakkeli tuodaan Helsinkiin, vielä suurempana ja juonirikkaampana versiona. AVARUUSOOPPERA 2020 – Helsinki edition järjestetään Käärmeenpesässä 10.11.2018. Uudelleenpelautusta ryhdyttiin puuhaamaan edellisen pelin pelaajien aloitteesta, jotka halusivat auttaa järjestämään saman pelin uudelleen etelässä. Me pelinjohtajina pyrimme siihen, että pääsemme toteuttamaan juhlatunnelman uudelleen yhtä loistokkaana uusien pelaajien kanssa. Tämä on myös ensimmäinen uudelleenpelautuksemme ja tarjoaa sellaisena mahtavan tilaisuuden päästä kehittämään jo toiminutta peliä edelleen paremmaksi. Samalla odotamme myös sitä, että pääsemme näkemään hahmomme täysin uusien, ja suurelta osin meille myös tuntemattomien pelaajien käsissä. Varmat pois, typecastausta ei ole luvassa, kun pelinjohto ei tunne puoltakaan pelaajistaan, joka on meille aivan uusi tilanne.

Peli markkeeraa myös uutta aikakautta etelän ja pohjoisen larppaajille. Poissa ovat vanhat jakolinjat (jotka ovat tainneet olla lähinnä kuvitteellisia…), kun Illusia ry ja OIEI ry ovat lyöneet hynttyyt yhteen toimittaakseen parhaita pelejä etelästä pohjoiseen ja toisin päin. OIEI ry:n hallitus teki vuonna 2017 periaatepäätöksen, että pelivaihtoa ruvetaan tästä lähtien sekä toteuttamaan aktiivisemmin, että tukemaan rahallisesti. Uudelleenpelautuksia on ollut aikasemminkin, mutta se on ollut satunnaista ja pitkälti pelinjohtajien oman jaksamisen ja innon varassa. Nyt pelinjohtajille tarjotaan tukea järjestämiseen ja heille on erikseen korvamerkitty matka-avustusta liikkumiseen, ja jäsenistöä on kehotettu toivomaan pelejä, joita hallitus voisi yrittää Ouluun houkutella uudelleenpelautettavaksi muualta Suomesta. Suomessa järjestetään niin paljon hyviä pelejä, että on meistä sääli, että materiaalia usein käytetään vain kerran.

Mikäli haluaisit tuoda oman pelisi Ouluun, kannattaa ottaa yhteyttä osoitteeseen hallituslista@oiei.fi! Hallitus valitsee mahdollisuuksien mukaan pelin tai pari vuodessa, joita tuetaan vaihdon nimissä.

AVARUUSOOPPERA 2020 – Helsinki edition järjestetään Helsingin Yliopiston farmasiakunnan kerhohuoneisto Käärmeenpesässä, lauantaina 10.11.2018. Ilmoittautuminen on auki 15.5. saakka. Ilmoittautumislomakkeen, lisätietoja ja inspiraatiomateriaalia pelistä löydät Facebookista: https://www.facebook.com/events/184124258889248/ ja larppikalenterista http://kalenteri.larp.fi/event.php?id=703

Pääpelinjohtajat: Hanna Puolakka ja Susanna Veijalainen.
Helsinki editionin apukäsinä häärivät Paula Pennanen, Kukkis Hautamäki, Laura Turpeinen, Valtteri Niskavaara, Laura Kröger sekä Sanna Hautala.
Taustatukena OIEI ry ja Illusia ry.


Artikkelin ovat kirjoittaneet Susanna Veijalainen ja Hanna Puolakka. Toimittanut LOKIn toimitus.

Yksi kommentti artikkeliin ”AVARUUSOOPPERA 2020

  1. Paluuviite: LOKI 6v! | Loki

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s