Night Witches: Historiallinen sotapeli naislentäjistä sopii niin aloittelijoille kuin kokeneemmillekin

Hyvä pelisysteemi tukee pelaamista myös silloin, kun pelimateriaali ei ole pelaajille ennestään tuttua. Night Witchesissä yhdistyvät sääntöjen selkeys ja keveys sekä mielenkiintoinen tosipohjainen tarina.

“Yön noidat (saks. die Nachthexen) oli saksalaissotilaiden antama lempinimi toisen maailmansodan aikana toimineelle Neuvostoliiton ilmavoimien kokonaan naisista koostuneelle 588. yöpommittajalaivueelle.”Wikipedia

kuvassa hahmolomakkeita, printattu kuva naishahmosta uniformussa

Kuvituskuva: Suvi Korhonen

Parikymppisistä naisista koostunut 588. yöpommittajalaivue sai kalustokseen vanhoja Polikarpov Po-2 -kaksitasoja, jotka olivat paremminkin ensimmäisen maailmansodan lentokoneiden luokkaa tekniseltä kehittyneisyydeltään. Näillä “lentävillä ompelukoneilla” ei ollut järin suuri huippunopeus, 150 kilometriä tunnissa. Ne olivat kuitenkin ketteriä manööveröidä ja puurunkoinen kone ei näkynyt tutkassa. Yöpommituksissa koneista sammutettiin moottori kohdetta lähestyttäessä. Yhdessä yössä ehdittiin lentää useampiakin lentoja.

Pelissä pelataan naissotilaita, joiden ei uskottu voivan menestyä kovin kummoisesti, mutta jotka onnistuivat tekemään tuhoa saksalaisten vetäytyessä lopulta Venäjän rintamalla. Hahmojen keskinäisissä suhteissa on mielenkiintoisena pelimekaniikkana se, että yhteen koneeseen tarvitaan aina pilotti ja navigaattori. Muodustuuko vakiopareja vai vaihdetaanko kaveria, kun syyt vieritetään toisen niskoille? Keillä on salasuhde, mikä oli armeijassa ankarimman uhalla kiellettyä?

Night Witches on roolipeli, mutta samalla käytännössä laadukas valmisseikkailukampanja ja säännöt samassa paketissa. Kartalla katsoen kampanjan juoni seuraa historiallisen esikuvan mukaista reittiä toisen maailmansodan aikana. Öisin lentäville piloteille ehtii päivisin nukkumisen lisäksi sattua ja tapahtua inhimillistä draamaa, mikä personoi pelikokemusta.

Koska materiaali on valmiina, voi peliä pelata yhden pelinjohtajan vetämänä tai vaihtuvilla pelinjohtovuoroilla. Jos siis koolla on ryhmä kokeneita roolipelaajia, mutta kukaan ei jaksaisi olla aina pelinjohtaja, on tässä oiva tilaisuus kokeilla vuorovedoin etenevää johtamistapaa.

Sääntömekaniikka on tarkoitukseen sovellettu versio muodissa olevasta Powered by the Apocalypse -sääntömekaniikasta. Forbes-lehti esitteli artikkelissaan Powered by the Apocalypsen sitä ennestään tuntemattomille ymmärrettävästi ja samalla kerto muutaman muun pelin, jotka käyttävät tätä mekaniikkaa.

Kullekin pelaajalle voi printata nenän eteen listan mahdollisista toiminnoista. Tämä helpottaa uusien tai muutoin sääntömekaniikkojen kanssa epävarmojen pelaajien elämää, koska asioita ei tarvitse opetella ulkoa. Kaiken olennaisen löytää nopeasti kirjaa pläräämättä parista paperista.

Henkilökohtaisesti minulle tämä Night Witches ja Powered by Apocalypse on tarjonnut ehkä parhaan noppavetoisen roolipelaamisen kokemuksen. Heitoissa käytetään kuusisivuisia noppia ja onnistumisen toteaminen on simppeliä: todennäköisyys ilman taitoa on fifty-fifty onnistua tai epäonnistua ja taito parantaa mahdollisuutta.

Kuten pelinjohtajamme Santeri sanoo, jos roolipelissä heitetään noppaa, pitäisi sillä heitolla olla vaikutusta, että kahdesta tai useammasta vaihtoehtoisesta suunnasta valikoituu toinen. Tämä tunne pelissä tosiaan tulee. Pelaajat joutuvat jokaisella yölennolla miettimään, mitä he uskaltavat hahmonsa terveyden ja hengen riskeeraten tehdä ja millaisiin sankarillisiin tai typeriin uhkarohkeisiin tekoihin heillä on kanttia. Jos mokaa, voi kone tippua ja lentäjä jäädä saksalaisten vangiksi ja tulla teloitetuksi tai päästä rymyämään omalle puolelle rintamaa ja takaisin tukikohtaan ja taivaalle. Usein aikaa vietetään myös kenttäsairaalassa parannellen. Ja mokista joutuu tekemään tiliä armeijan politrukille, jolta ei hyvä heilu pelkuruudesta tai epäisänmaallisuudesta tai monista muista tuomittavina pidetyistä asioista.

Hahmojen luominen on nopeaa. Peli tarjoaa neljää eri arkkityyppiä, jotka on nimetty lintulajien mukaan: haluaisitko olla haukka, pöllö, varpunen vai pulu? Kussakin hahmolomakepohjassa on hiukan erilaisia painotuksia persoonalle ja kyvyille, mutta hahmoa voi kehittää vastaamalla nopeasti täytettävän lomakkeen kohtiin, joista esimerkiksi nimeen ja kotipaikkaan on tarjolla valmiita ehdotuksia.

Selkeät säännöt ja sodan kauhut

Keskustelimme Night Witches -peliporukkani kesken pelistä tuoreeltaan syntyneistä ajatuksista, kun olimme pelanneet kampanjan ensimmäiset seikkailut. Santeri pelinjohtaa ja pelaajia porukassamme on neljä: Heidi, Niina, Pauliina ja Suvi.

Pauliina:
“Ensimmäisellä pelikerralla tykkäsin tosi paljon niistä semi-metakeskusteluista, joissa pelinjohtaja kysyi hahmoiltamme kysymyksiä. Siinä oppi toisten hahmoista asioita, joita he eivät välttämättä olisi omalle hahmolleni pelin tässä vaiheessa jakaneet”
Heidi:
“Joo, ne kysymykset paitsi syvensivät hahmoja, niin loivat yhtenäisemmän porukan tuntua, kun metana niitä kyseltiin kaikilta vuoron perään.”

Larppaamista enemmän harrastanut Niina syttyi pöytäpelaamiselle ja pitää Night Witchesiä tunnelmaltaan hyvin onnistuneena: “Pelko ja sodan realismi on kyllä hyvin esillä.”

Ryhmämme oli samaa mieltä siitä, että on hyvä saada pelata turvallisesti “käsi säännöissä”. Pelaaminen sujuu sillä tavalla jouhevammin.

kuvassa pelinjohtaja Santeri vasemmalla seittää jotain, oikealla pelaajat Pauliina, Niina ja Heidi nauravat ja kaatavat kahvia kuppeihin.

Santeri:
“Minusta tämä on hyvä systeemi, kun seurauksia on kerrottu valmiiksi ja pelaajalla on valtaa yleensä jonkin verran siinä, että mitä käy. Ja kun niitä varsinaisia sääntöjä on noin pari sivua, niin ei ne myös ole vaikeat opettaa. Muutenhan se kirja on täynnä taustatietoa ja ohjeita, että miten sitä vedetään.”

Pauliina:
“Huomaan, että tykkään pelaajana tällaisista enemmän tuuriin kuin (pelaajan) taitoihin perustuvista systeemeistä. Olin pari viikkoa sitten Debütante Moshpit -larpissa, jossa meritaistelut käytiin laivanupotus-pelinä ja oli sekä siellä, että eilen helpompaa, kun ei tarvitse stressata jostain kertakaikkisen monimutkaisesta himmelistä, jonka ajatus on mallintaa hahmon taitoja, mutta joka tulee käytännössä mallintaneeksi pelaajan taitoja käyttää sitä himmeliä.”

Night Witchesissa on mielestäni onnistuneesti valittu ne muutamat statit, jotka tekee tietyistä asioista hahmoille todennäköisempiä onnistua, mutta samalla onnistuttu sellaisesen ”war is hell” -tunnelman luomisesessa. Kun kaikki osaa lähtökohtaisesti lentää ja tiputella pommeja, kohtalon ratkaisee lopulta tuuri ja sodassa jengiä kuolee.

Osaltaan se myös pelottaakin, koska koko ajan pitää elää sen ajatuksen kanssa, että hahmot voivat menehtyä.”

Santeri:
“Tämä on ihan tarkoituksellinen design-valinta, että pelko on: realismi on pyrkimys, niin vaikka kuinka kova pilotti olisi, niin joskus on paska tuuri ja käy huonosti.”

Mekaniikka huomioi myös sotatraumat. Hahmoille karttuu merkkejä (marks), jotka ovat aluksi kivoja tai harmittomampia kokemuksia rintamaelämästä, mutta hiljalleen on pakko valita myös kaverin kuoleman tai rakastetun menettämisen kaltaisia vaihtoehtoja. Ne myös pelataan.
Hiljalleen karttuva merkkimäärä on mittari henkisille voimavaroille: tietyssä pisteessä hahmo “ei enää kykene”. Hän ei välttämättä kuole heti siinä tilanteessa, mutta kun viimeisen naulan saa arkkuunsa, kuolema tapahtuu vääjäämättä. Pelaaja saattaa päättää esimerkiksi uhrata hahmonsa ja lentää kamikazelennon.

Jos kiinnostuit pelistä, on pelin kustantamon sivuilla ilmaiseksi luettavissa osa pelikirjasta. Sieltä löytyy myös paljon printattavia lomakkeita ja mahdollisia vaihtoehtoisia hahmokuvia ja muuta materiaalia.

YouTubesta löytyy myös ilmaiseksi nähtäväksi venäläinen, englanniksi tekstitetty draamasarja samasta teemasta. Sarjassa on hyvinkin samanlainen tunnelma, mikä pelikerroilla on yöllisistä pommituslennoista ja saksalaisten ilmatorjuntatulen väistelemisestä pelissä tullut.

Night witches by Jason Morningstar
ISBN: 978-0-9883909-2-8
Release Date: April 2015

https://bullypulpitgames.com/games/night-witches/


Artikkelin kirjoitti Suvi Korhonen. Toimitti LOKIn toimitus.


Roolipeliblogi LOKI on suomalaisen roolipelaamisen oma kanava.
Julkaisemme suomalaisten roolipelaajien ja liveroolipelaajien peliesittelyjä, kolumneja, pakinoita, arvosteluja ja tapahtumakuvauksia tiistaisin.
Tue LOKIa Patreonin kautta: https://www.patreon.com/roolipeliloki

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s