Etäpelaamisen alkeet

Maailman tapahtumat ovat ajaneet roolipelaajat syvälle kotoisiin onkaloihinsa, pois tavallisten pelipöytien ääreltä. Kun pelaajiaan ei voi tavata kasvotusten, on internetin ihmemaa ja etäpelaaminen vähintäänkin kohtuullinen korvike tavalliselle nopan pyörittelylle. Mutta miten siirtää vuosia paperilla kasvotusten pelattu kampanja yhtäkkiä virtuaaliseksi?

Olen itse vetänyt useampia, vuosiakin kestäneitä kampanjoita täysin etänä, eikä se tuottanut suuria ongelmia missään vaiheessa. Hyvä uutinen on, että työkaluja riittää. Huono uutinen on, että samat tuskin toimivat kaikille, joten etäpelejä suunnitteleva joutuu jonkin verran pohtimaan mitä hän varsinaisesti tarvitsee, ja millaisia pelejä haluaa vetää. Käyn tässä läpi mitä etäpelaamiseen vähintään tarvitaan, ja mitä asioita niissä kannattaa yleisesti ottaa huomioon.

 

Ääni ja video

Ääni on se minimi, jolla seikkailut saa vielä pyörimään. Jos kovasti tekniikka rassaa, eikä tee mieli selvitellä useampia laitteita ja ohjelmia, on yksinkertaisin ratkaisu käyttää vain ääntä. Peli sujuu vielä kohtuullisesti, vaikka pelaajilla olisi omat hahmolomakkeensa nenänsä edessä ja nopat pyörisivät fyysisesti pelaajien kotona.

Kaikkien kannattaa huomioida omalta osaltaan äänen laatu ja häiriöt. Suosittelen edes halpaa kuulokemikrofonia jokaiselle osallistujalle, sillä se on helpoin tapa estää äänen kiertäminen, pahin taustamelu ja välttää huonoimmat läppäreiden mikrofonit. 

Toinen etäpelaamisessa huomioitava seikka on keskustelussa oleva pieni viive. On hämmentävää, kuinka suuri merkitys jopa alle sekunnin viiveellä on normaaliin keskusteluun. Päälle puhumista tulee tehtyä huomattavasti helpommin, ja puheenvuorojen jakamisesta ja pyytämisestä tulee tärkeämpää.

Etäpelaaminen vaatii siis aina hieman malttia ja enemmän toisten huomioimista kuin tavallisesti. Kannattaa miettiä tarkemmin, missä vaiheessa suunsa avaa, ja lyhyet heitot keskelle jonkun toisen puheenvuoroa voivat olla hyvinkin häiritseviä. Seikkaileminen onnistuu pelkällä äänelläkin, mutta silloin saa kaikki huonoimmat puolet etäpelaamisesta, eikä pääse hyödyntämään mitään hyvistä, saatavilla olevista työkaluista.

Ensimmäinen askel hieman monipuolisempaan kommunikaatioon on videoyhteys, joskin sen tarpeellisuudesta monet ovat eri mieltä. Itselleni se on aina ollut tärkeää, jos se vain on mitenkään mahdollista. Vaikka videopuhelu ei ole maailman luonnollisin tapa puhua, lisää se nonverbaalista vuorovaikutusta jonkin verran. Sillä saa mahdollisuuksia ilmeilyyn, elehtimiseen ynnä muuhun kivaan – ja ihan vain henkilökohtaisella tasolla pidän siitä, että on kasvot, joille puhua. Yksi videoyhteyden hyvä puoli on, että useat – jos ei jo useimmat – videopuhelupalvelut tarjoavat myös ruudunjaon. Tämä voi olla pelinjohtajalle hyödyllinen tapa jakaa informaatiota. Välttämätöntä video ei kuitenkaan ole. 

Lähes kaikissa ohjelmissa, joissa video- ja ääniyhteys onnistuu, onnistuu myös tekstillä kommunikointi jonkinlaiseen chat-tilaan. Se voi hyvin olla paikka, mihin heittää ajatuksia, keskustelua pelistä, kommentteja ynnä muuta, joka voisi muutoin häiritä meneillään olevaa kohtausta. Oma ryhmäni ei alun perin käyttänyt tätä paljoa, mutta nykyään pelien välillä käydään keskustelua kohtuullisen paljon nimenomaan Discordiin luodussa ryhmässä.

Useimmat tietokoneet ja nettiyhteydet pyörittävät ääniryhmäpuhelua melko vaivatta, mutta videon mukaan ottaminen voi tuoda ongelmia, jos on yhtään hitaamman internetin tai vanhemman tietokoneen äärellä. Kannattaa myös ottaa huomioon mahdollinen WiFi-yhteyden laatu – hyväkin netti yskii, jos tukiasemasta menee kauemmas, ja vaikutukset voivat olla merkittäviä yllättävänkin nopeasti. Joissakin tapauksissa esimerkiksi nopean puhelimen mobiiliyhteyden jakaminen voi olla parempi ratkaisu kuin vähän liian kaukana oleva WiFi-verkko.

 

Työkaluja video- ja äänipuheluihin

Ilmaiset:

 • Discord
  • Discordiin voi säätää myös sekä musiikki- että nopanheittobotin, joskin ensimmäisen vain puhekanavalle, ei videopuheluun
 • Google Hangouts
 • Zoom
 • Skype
 • Roll20
  • Roll20 VTT:ssa on myös video- ja äänipuhelumahdollisuus, mutta ne toimivat niin epävarmasti, etten suosittele sitä kenellekään 


Vaatii maksun tai esimerkiksi työpaikan avaaman tilin ainakin yhdelle:

 • Google Meet
 • Microsoft Teams
 • Adobe Connect
  • Tällä hetkellä saa 90 päivän ilmaisen lisenssin

 

VTT eli Virtual Tabletop

Virtual Tabletop on nimitys sille digitaaliselle pelipöydälle, jota etäpelaamisessa yritetään tavalla tai toisella luoda. On ohjelmia, kuten Roll20 ja Fantasygrounds, jotka tarjoavat sekä VTT:n että kaiken muunkin tarvittavan etäpelaamiseen, ja ne yleensä kutsuvat itseään nimenomaan VTT:ksi. Käytännössä virtuaaliseksi pelipöydäksi riittää jonkinlainen tila, jonka kaikki pelaajat näkevät ja johon voi jakaa materiaalia, tokeneita, kuvia yms. mitä pelipöydälle yleensäkin laitetaan – ja jota niin pelaajat kuin pelinjohtajakin pystyvät muokkaamaan tai liikuttamaan.

VTT ei ole välttämätön, mutta hyvin toteutettuna on nimenomaan se seikka, joka saa etäpelaamisen tuntumaan roolipelaamiselta, eikä kasvokkain tapahtuvan pelin korvaamiselta. Alustasta riippuen se on jopa parempi tapa jakaa materiaalia kuin perinteinen. Kaikki pelaajat näkevät kaiken VTT:llä olevan yhtä hyvin, mikä ainakin omissa peleissäni on ollut yllättävän miellyttävä ominaisuus.

Ehkä pelipöytäni on aina liian pieni, mutta NPC:t, hahmolomakkeet, kuvat, kartat, tokenit, post-it-laput jne. tuppaavat menemään toistensa päälle, alle, Colaan, sipseihin, kissan syömäksi ja mitä ikinä. VTT:llä näin ei tapahdu, ja (alustasta riippuen) esimerkiksi tokeniin pystyy laittamaan lisätietoa kun sitä klikkaa.

VTT vaihtoehtoja on paljon – osaan voi tehdä monimutkaisia karttoja, kuljettaa pelaajia fog-of-warin läpi ja linkittää tokenit suoraan hahmoihin. Osa on yksinkertaisempia, ja niissä on tarkoitus lähinnä saattaa pelille tärkeimmät infot kaikkien nähtävillä. Oli virtuaalinen pelipöytäsi sitten millainen tahansa, suosittelen että ensimmäiselle (tai mahdollisesti ainoalle) sivulle suunnittelee kokoavan “Landing page” -sivun. Siihen kannattaa lisätä hahmojen nimet ja kuvat, mahdollisesti jotain nättiä taustakuvaa ja muuta genreen sopivaa, sekä tärkeimmät statistiikat.  Lisäksi kannattaa olla tyhjää tilaa, johon mahtuu vaikka piirtämään, ja kirjoittamaan NPC-hahmojen nimiä.

 

Työkaluja VTT:n valitsemiseen

 • Virtual Tabletop Wiki
  • Ei ehkä aina ajan tasalla, mutta tänne on listattu paljon resursseja etäpelaamiseen, ja ylimpänä listalla ovat tällä hetkellä yhä suhteellisen aktiivisesti päivitettävät VTT:t
 • r/VTT
  • Asiaan vihkiytynyt Reddit-foorumi, josta löytyy hyviä aloittelijan oppaita ja resursseja
 • Google Draw
  • Yksinkertaisen VTT:n saa luotua Google Draw -ohjelmalla myös, jos ylimääräinen silmäkarkki ei ole se, mitä kaivataan.

 

Elmeri istumassa etäpelin äärellä. Yhdessä näytössä chatti, toisessa videopuhelu ja kolmannessa virutaalinen roolipelipöytä.

Artikkelin kirjoittaja tositoimissa vetämässä roolipelisessiota etänä.

 

Musiikki

Pidän siitä, että pelissä on musiikkia, joten minulle on tärkeää sen saaminen myös etäpeleihin. Omalle peliporukalle musiikki on toiminut etänä paremmin kuin livenä. Kun istutaan pöydän ääressä, kuulee joku aina musiikin liian kovalla ja toinen ei juuri ollenkaan, ja monesti sen säätäminen hyvälle tasolle on haastavaa. Hyvää kompromissia on vaikea löytää, ja yleensä musiikki toimii epämääräisenä taustaäänenä, sekä nostattamaan taisteluiden tunnelmaa. 

Tilanne on eri, kun musiikki tulee suoraan kuulokkeista korviin. Olen kokenut, että etäpeleissä musiikkia voi helpommin käyttää myös luomaan kohtauksista surullisia, traagisia tai onnellisia, eikä tarvitse tyytyä vain “generic tavern music” ja “generic battle music” -vaihtoehtoihin. 

Olen kuullut muilta ryhmiltä myös päinvastaista kommenttia, joiden mukaan musiikki on häiritsevää etäpeleissä. Kannattaakin seurailla oman ryhmän tuntoja ja toimia niiden mukaan. Musiikin mukaan saaminen voi lisäksi vaatia jonkin verran ylimääräistä säätämistä, riippuen taas niistä alustoista, mitä valitsee.

 

Työkaluja musiikin soittamiseen

 • Mikä tahansa videopuhelu, jossa on ruudunjakamisominaisuus
  • Puheluun voi osallistua ylimääräisellä tietokoneella, josta on tarkoitus vain soittaa musiikkia ruutu jakamalla
 • Roll20
  • Roll20:ssä on sisäänrakennettu jukeboxi, jota PJ voi ohjata. Se on kohtuullisen toimiva, mutta aina välillä musiikki ei kuulu kaikille pelaajille.
 • Discord
  • Discordin puhekanaville voi säätää botin, joka soittaa musiikkia, mutta se ei toimi videopuheluissa
 • Watch2Gether
  • Watch2Getherissä voi kuunnella yhtä aikaa Youtube-videoita, ja Youtube on pullollaan tuntien mittaisi roolipeleihin soveltuvia kappaleita ja soittolistoja
 • Spotify ja JQBX
  • Jos kaikilla pelaajilla on käytössään spotify-premium, niin JQBX:än voi tehdä huoneen, jossa kaikki kuuntelevat samaa musiikkia

 

Hahmolomakkeet

Hahmolomakkeisiin vaihtoehtoja riittää myös, ja mitä tunnetumpi peli, sen paremmin löytyy digitaalisia versioita. Tilannetta rajaa, jos minun tapaani haluaisi mieluiten digitaaliset hahmolomakkeet, joihin tehdyt muutokset näkyvät muille reaaliajassa. Silloin vaihtoehtoina ovat joko Roll20 tai Fantasygrounds, tai valitsemallesi online tekstinkäsittelyohjelmalle tehty hahmolomake. En valitettavasti ole löytänyt ohjelmaa, jolla pystyisi moni ihminen katsomaan ja muokkaamaan pdf-tiedostoja yhtä aikaa – se avaisi lähes kaikki hahmolomakkeet etäkäyttöön.

Jos hahmolomake on tarpeeksi yksinkertainen, eikä halua käyttää Roll20:a tai kyseistä pelijärjestelmää ei sieltä löydy, suosittelen rohkeasti suunnittelemaan tekstinkäsittelyohjelmalla jonkinlaisen version. Omalle peliporukalle se toimi oikein hyvin, ja Google Sheetsiin tehty Cortex-ropen lomake näyttikin itse asiassa ihan kohtuulliselta.

 

Työkaluja hahmolomakkeiden käyttöön

 • Google Suite
 • O365
 • D&D Beyond
  • Nettipalvelu, jossa voi ostaa D&D kirjoja ja niiden resursseista rakentaa hahmoja. Helpottaa hahmonluontia merkittävästi
 • Useimmissa VTT:ssä sisäänrakennettuna ominaisuutena

 

Nopat

Nopat voi toki pyörittää vain jokainen pelaaja itselleen ja kertoa muille tulokset – näin teen itsekin, koska se on olennainen osa minun roolipelikokemustani. Jos nopan pyörittämisestä kuitenkin haluaa tehdä yhteisöllisemmän kokemuksen, niin vaihtoehtoja löytyy monia. On selainpohjaisia nopanpyörittäjiä, ja käytännössä kaikissa roolipelaamiseen tehdyissä VTT:ssä on nopat sisäänrakennettu. Osassa on jopa 3D nopat tai esimerkiksi makroja, joilla voi tehdä vaikka hyökkäysheiton osumisineen, vahinkoineen jne. automaattisesti. Vaikeinta on löytää omia noppiaan käyttäviin peleihin yhteensopivat nopanpyörittimet, kuten Edge of the Empireen tai Fateen, mutta useimmat ongelmat ovat ratkaistavissa.

 

Työkaluja noppien pyörittämiseen

 • Kaikki VTT:t hoitavat itse noppien heittelyn

 

Yhteenveto

Mitä sitten suosittelisin? No, jos olet aloittelemassa, eikä ylimääräinen ohjelmien pyörittely hirveästi kiinnosta, niin mene tutustumaan Roll20 VTT:hen. Se on tällä hetkellä eniten käytetty virtuaalipöytä, ja vaikkei se ole täydellinen, niin sitä käyttämällä saa pienimmällä vaivalla pelit pystyyn, jos haluaa myös vähän kivoja työkaluja.

Roll20:n huonona puolena on, että se on jokseenkin epäintuitiivinen ja toisinaan epävakaa, mutta siinä on käytännössä kaikki tärkeimmät ominaisuudet: VTT, hahmolomakkeet, nopanheitot, battlemap-mahdollisuus, musiikki ja jopa ääni- ja videoyhteys. Suosittelen lämpimästi käyttämään viimeiseen jotain muuta ohjelmaa.

Roll20 on myös ilmainen, ja maksetulla jäsenyydellä saa vain ylimääräisiä ominaisuuksia, jotka eivät ole tavalliseen pelaamiseen mitenkään pakollisia. Kun homma alkaa sillä toimia, voi miettiä muita, mahdollisesti itselle sopivampia ratkaisuja.

Vaikka etäpelaaminen ei vastaa kasvokkain muiden kanssa illan istumista, on se ehdottomasti parempi vaihtoehto kuin roolipelaamatta jättäminen. Pienen teknisen säätämisen jälkeen haltiasankarimme ja avaruuspiraattimme voivat jatkaa seikkailujaan oikean maailman ongelmista huolimatta – ja itse ainakin kaipaan tähän hätään hieman todellisuudesta pakenemista.

Pistetään siis virtuaalinopat pyörimään!


Tekstin on kirjoittanut Elmeri Seppänen ja toimittanut LOKI:n toimitus.


Roolipeliblogi LOKI on suomalaisen roolipelaamisen oma kanava.
Julkaisemme suomalaisten roolipelaajien ja liveroolipelaajien peliesittelyjä, kolumneja, pakinoita, arvosteluja ja tapahtumakuvauksia tiistaisin.
Tue LOKIa Patreonin kautta: https://www.patreon.com/roolipeliloki

Yksi kommentti artikkeliin ”Etäpelaamisen alkeet

 1. Paluuviite: Etäroolipelaamisen ensiaskeleet – PELIMEKANISTI

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s