Korolan saaristo Runequestin tapaan

Korolan Islands on tulossa oleva maailmakirja Greg Staffordin luomaan Glorantha-fantasiamaailmaan. Loki haastatteli tekijöitä. Vastaajana toimi Hannu Rytövuori.

Kirjan 1 kansi
Ensimmäisen kirjan kansi.

Montako ihmistä oli tekemässä lisäosaa? Millainen oli työnjako?

Minä olen tehnyt seikkailut ja kaikennäköistä muuta. Myös aika paljon kuvitusta. 

Koko Korolan Saaret Gloranthassa on alunperin Nils Weinanderin idea ja luomus. Hän antoi käytettäväksemme ison läjän kiinnostavia vanhoja suunnitelmia ja tekstejä, joita on osin jo julkaistu muuallakin. Ne olivat hänen vanhan roolipelikampanjansa pohja ajalta ennen kuin oli Guidea tai edes Revealed Mythologies julkaistu. Suurelta osin ne ovat virallista kaanonia edelleen. Joitakin Nilsin tekstejä on sellaisenaan kirjassa, kuten Parondpara jumalien myytit.

David Cake tuntee Gloranthaa erittäin hyvin ja hänen mukanaolo on mahdollistanut paljon sitä, että kirjan sisältö on edes jossain määrin sopivaa Gloranthaan. David otti vastuulleen Mystisismin ja Martial Artsin esittelyn ja on kirjoittanut monenlaista Vol 1 kirjaan.

Neil Gibson tuli mukaan tekemään taittoa, ja hänellä oli mukana monenlaista osaamista JC kirjojen julkaisusta. Lisäksi hän päätyi viimeistelemään joitakin karttoja.

Juha Heinänen (mustavalkoisia sisäsivukuvituksia) ja Tania Rodriguez-Kaarto (kannet ja vähän myös sisäsivuille) saatiin onneksi mukaan tekemään kuvitusta. Lisäksi Wille Ruotsalainen päätyi tekemään joitain kuvia itseni lisäksi.

Näiden lisäksi monenlaiset uskomattoman avuliaat ihmiset ovat olleet mukana, osa isommassa ja osa pienemmässä roolissa. Simon Phipp mm. teki oikolukua, kuten moni muukin. Juuso Welin oli suurena apuna myös seikkailujen pelitestauksen lisäksi ja mm. päätyi tekemään VTT käytettäviä seikkailukarttoja.

Nuori tatuoitu naistanssija.

Miksi juuri Glorantha?

Glorantha oli itsestäänselvyys ja koko ajatus kirjoittamisesta tuli Jonstown Compendiumin luomasta mahdollisuudesta luoda sinne omaa ja saada se julkaistuksi. Kyllä pohdinnassa oli muitakin vaihtoehtoja, mutta sitten päädyin Itäisten Saarten Korolansaariin.

Ja miksi juuri Korolansaaret?

Tähän oli hyvin monia vaikuttimia, mutta kyllä itselle oli tärkeää myös suuri vapaus luoda jotain omaa, jota ei ehkä jyrätä kaanonilla ainakaan kovin nopeasti. Alun perin idea taisi lähteä itämään tapahtumista, joita oli meidän omassa kampanjassamme. Siellä Cradle-seikkailun jälkeen oli fiilis, että ehkä paluuta Eleven Lights -kampanjaan ei ole pakko tehdä heti, vaan kun ollaan merillä, niin hetki pysytään merillä. Siinä vaiheessa peliryhmä tuli Vele Unnikanan nimisen seikkailevan Ferevan-kuningattaren pelastamiksi. Tuli luettua paljon Gloranthan merimateriaaleja, joista ammentaa. Kyllä Itäisiin Saariin keskittynyt Tales lehti oli se isoin inspiraation lähde. Korolansaaret vaikuttivat sijainniltaan hyvältä, eikä asiaa oikeastaan kauhean paljoa oikeasti mietitty. Se olisi ihan yhtä hyvin voinut olla vaikka mikä muu. Kun Nils tuli mukaan Korolan Saaret oli selviö.

Kuinka kauan urakka kesti?

Urakka alkoi melko lailla tarkalleen toukokuussa 2021. Facebookissa menin mainitsemaan kytemässä ollutta ideaa kirjoittaa seikkailua Itäisille Saarille, ja valitsemani paikka oli siellä Korolansaaret. David Cake ja Nils Weinander innostuivat ajatuksesta ja tulivat mukaan. Siitä lähti pohdinta, että minkälaisen kirjan teemme.

Millainen oli lisäosan kehitysprosessi?

Oikeastaan meillä oli tarkoitus tehdä ensin vain yksi kirja. Mutta se laajeni ja laajeni, ja laajenee edelleen. Nyt on melko selvät sävelet viiteen ensimmäiseen kirjaan, jonka jälkeen Korolansaarten miljöö jää taakse ja menemme Haragalan saarelle ja sen suurkaupunkiin Champayaan. Kaupunkikirja kuulostaa mielenkiintoisen erilaiselta.

Eli alunperin oli yksi kirja, jossa oli 5 seikkailua ja hahmonteko. Idea kuulostaa nyt todella absurdilta, sillä seikkailut olivat todella paljon sivuja vaativia. Lopulta niitä erotettiin toisistaan, ja taas uudestaan ja niin edelleen. Oikeasti alunperin ensimmäiseksi suunniteltu seikkailu on Vol 3 -kirjan ensimmäinen seikkailu. Halusin aloitukseksi jotain erilaista. Koska halusimme kirjat sijoittuvan tiettyihin saariin omissa kirjoissaan, piti koko kampanja jakaa ihan uudenlaisiin osiin.

Missä vaiheessa pelitestaajat otettiin mukaan?

Pelitestaajia kyseltiin, kun näytti siltä että on jotain testattavaa. Se johti hyvin suureen määrään muutoksia seikkailuissa. Tekstiä tuli paljon lisää, ja uskon että seikkailut paranivat huomattavasti. Ilman pelitestejä en lähtisi mitään julkaisemaan. Se työ on todella arvokasta. Ja vaativaakin. Yhdenkin pelitestaajan pelit veivät 11 pelikertaa. Se on aikamoinen oman ajan uhraus, jolle kyllä valtava kiitos.

An African style face mask with a large nose ring.

Ankat ovat Gloranthan eniten mielipiteitä jakava älykäs laji. Korolansaarilla asuu muitakin älykkäitä vesilintuja. Käytiinkö tekijäporukassa keskustelua niiden lisäämisestä, vai hyväksyttiinkö ne heti?

Keetejä, eli Itäisten Saarten monenkirjavaa joukkoa olentoja, jotka ovat kuten Sartarin ankat, puoliksi ihmisiä ja puoliksi merilintuja, ei mietitty sen puolesta lainkaan, että tulisiko niitä olla. Ne ovat keskeisiä Itäisten Saarten asukkeja. Mutta mietimme kyllä, että laitammeko niitä niin sanotusti uutena rotuna kirjaan. Päädyimme laittamaan, sillä jo alunperin Nilsin versiossa Korolan Saarilla niitä oli Luvatan Saarella.

Korolansaaret tuovat Gloranthaan merielementin. Voiko lisäosaa käyttää ohjeistuksena muualla Gloranthassa tapahtuvaa merellistä kampanjaa varten?

Oikeastaan ei juurikaan. Tai mistä minä tiedän, mutta itseasiassa vasta Vol 3 -kirjassa seikkailut ovat todella merellisiä seikkailuja, joissa on laivoja ja merihirviöitä. Se sisältää laivasääntöjä, laivoja yms. Jos tuollaisia sääntöjä aikoo julkaista, niin niiden tulee todella olla kirjan seikkailuissa tarpeen. Vol 2 -kirjan seikkailuissa näin ei ole. Ne voidaan pelata ilman kyseisiä sääntöjä. Niissä on vähän eri meininki.

Millaisena näette Gloranthan tulevaisuuden nyt, kun Greg Stafford on kuollut?

Greg loi maailman, jonne antoi muiden luoda vapaasti sisältöä. Se oli kaikkien oma. Ja kaikkien Glorantha on erilainen. Uuden RQG tulemisen ja JC-mahdollisuuden kautta tuntuu, että Glorantha elää todellista kultakautta.

Onko jotain muuta, mitä haluatte sanoa Lokin lukijoille?

Hyviä pelejä vaan kaikille, mitä ikinä tykkäättekin pelata. Itsekin pitkästä aikaan on tullut pelattua hieman vaihtelevammin pelejä, eikä pelkkiä Glorantha-aiheisia, ja onhan se hauskaa vaihtelua. Olisihan se mahtava joskus kuulla, että joku oikeasti pelaa näitä. Jos näin käy, niin lystiä olisi kuulla siitä, minkälaisella kierteellä ne seikkailut on mennyt.


Aikoinaan suomalainen rakennusalan yritys käytti työntekijöinä tiettyjä olentoja. Yritys tunnettiin nimellä Golemminkäinen.

Viikon puujalka, Sami Nisonen


Roolipeliblogi LOKI on suomalaisen roolipelaamisen oma kanava.
Julkaisemme suomalaisten roolipelaajien ja liveroolipelaajien peliesittelyjä, kolumneja, pakinoita, arvosteluja ja tapahtumakuvauksia tiistaisin.
Tue LOKIa Patreonin kautta: https://www.patreon.com/roolipeliloki

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s