Frendit ja ihmeauto

Wille Ruotsalainen

Punainen auto ja teksti Frendit ja ihmeauto. Frendit on kirjoitettu tv-sarjan fontilla.

Ropeconin 2022 teemana oli ystävyys ja ystävyys innoitti suunnittelemaan seuraavan mikropelin. Tähän rattiin on kevyt tarttua ja peliin mahtuu jopa kuusi pelaajaa.

Monica, Fibi, Raakel, Jonne, Santeri ja Robin ovat kuusi frendiä ja parhaita ystäviä keskenään. He ovat nuoria aikuisia ja asuvat ihan keskuspuiston vieressä Helsingissä. Hahmot muistuttavat täysin tarkoituksella Frendit -tv-sarjan henkilöitä, mutta eivät ole samat tyypit.

Monica ja Raakel ovat kämppiksiä. Santeri ja Jonne puolestaan kämppäävät vastapäisessä asunnossa. Tässä episodissa frendit ovat ostaneet kuuden tonnin kimppa-auton, jonka Fibi on käynyt tinkimässä edullisesti autoharrastajien tapahtumasta. 

Fibi tuokin pihaan vuoden 1989 Pontiac Firebirdin. Se on karmiininpunainen ja ulkoa aika kulahtanut, mutta sisäverhoilu on huippukunnossa. Se on kahden hengen urheiluauto, jonka takapenkille ei ole edes omia ovia ja hallintalaitteet täysin futuristiset.

Pelaajamäärä 1-6

Anna pelaajien valita hahmot ja jätä loput hahmot ylitöihin. Autoon mahtuu teoriassa istumaan vain viisi ja silloinkin takapenkillä on surkan ahdasta. Tästä on turha kuitenkaan tehdä kynnyskysymystä: jos pelaajia on kuusi, kaikki kyllä yllättäen mahtuvat autoon, vaikka sitten takapenkillä istutaan sylityksin.

Ihmeauto

Vehje voi tuoda 80-luvun kokeneille pelaajille mieleen ritari ässän ihmeauto KITTin. Tätä harhaluuloa saa ruokkia, mutta todellisuudessa auto on ulkoavaruudesta tullut muodonmuuttajarobotti, joka ei teknisen vian takia pysty muuntautumaan robotiksi ja piileskelee vihollisiltaan auton hahmossa. Sen nimi on Roodohandoraa ja se näyttelee pientä osaa maapallolle harhautuneessa muodonmuuttajarobottien sisällissodassa. Auto on aseistamaton, mutta se voi laukaista tielle öljyä tai suihkuttaa samuverhon ympärilleen.

Autosta huokuu kolme asiaa: tämä on ollut uutena kallis urheiluauto, jota ei ole mitään järkeä myydä näin halvalla. Toisaalta auto on ulkoisesti kulunut: sen ikkunat ovat likaiset, sen maali auringon kulahduttamaa ja pölykapselit naarmuilla (tarkemmalla tarkastelulla niissä näkyy luodinreikiä!). Sisätiloista autosta paistaa yksilöllisyys: ohjaimet ovat epäloogisia ja kytkimiä ja nappuloita on kuin lentokoneessa.

Auto ajaa itseään ja pitää liikenneturvallisuudesta ja omasta vahingoittumattomuudestaan huolen jopa täysin järjettömiltä tuntuvissa nopeuksissa. Se kykenee stunttikaarroksiin, kahdella renkaalla ajamiseen ja tarvittaessa edessä olevien autojen yli hyppimiseen. Sen huippunopeus on vain 193 km/h, mutta se kiihtyy satasen vauhtiin alle kolmessa sekunnissa startista.

Mitä sitten tapahtuu

Jokaisella frendeistä on omia tavoitteita, joita he toivottavasti yrittävät ajaa. Heidän autonsa puolestaan yrittää ajaa omiaan. Auto huolehtii pitkälti ajamisesta automaattisesti riippumatta siitä, mitä hahmot jättävät tekemättä. Tuulilasinpyyhkimet menevät automaattisesti päälle, samoin radio ja valot mukautuvat säähän. Jos hahmot painelevat ohjaimia, he saattavat käynnistää ylimääräiset alustavalot, päästää auton ympärille sumuverhon tai näyttää ajotietokoneesta sinikopioita maan ulkopuolisen teknoelämän avaruusaluksen rakenteesta.

Pelaajat voivat yrittää selvittää ihmeauton salaisuuden, keskittyä hahmojen sosiaalisiin suhteisiin tai yrittää ajaa oman hahmonsa henkilökohtaisia tavoitteita. Kaikki vaihtoehdot ovat sopivia, mutta koita ajaa peli viihteen puolelle.  Kulloinkin kuskina toimivalla hahmolle on selvää, että auto ajaa paremmin kuin mitä kuski ohjaa. Se saattaa jarruttaa hahmon painaessa kaasua ja kääntyä oikealle hahmon ohjatessa vasemmalle, mutta lopputulos on silti hyvä vaikka usein hurja. Takapenkillä hahmot puolestaan istuvat jalat toistensa suussa ja vähintään tämän takia jokainen tahtoo varmasti päästä vuorollaan ajamaan.

Kaikilla hahmoilla on puhelimet, jolloin pelaajat voivat ylläpitää yhteyttä toisiinsa ja pysyä mukana pelissä silloinkin, kun kaikki eivät ole samassa paikassa. Peli on genrehuijaus, jossa ihmissuhdedraama kohtaa huiputeknisen science fictionin: mitä tapahtuu, kun tavalliset nuoret aikuiset tavallisine ongelmineen saavat käsiinsä huiputekniset laitteen, joka on verhoiltu urheiluautoksi? Frendit & Transformers.

Jos pelaajat ovat passiivisia tai hahmojen välille ei tunnu syntyvän kemiaa ja draamaa, auto voi ehdottaa ajotietokoneensa reittivalinnalla ajamista Pasilan tv-tornille ja tarjota hansikaslokerostaan apparaattia, joka pitäisi käydä kytkemässä korkealle torniin. Niin Rodohandoraa saa soitettua kotiin ja yhteyden omiin ystäviinsä.

Pelimekaniikka

Pelihahmot ovat tavallisia ihmisiä. Mikäli pelinjohtaja katsoo, että heillä on mahdollisuudet onnistua jossakin, he onnistuvat siinä. Mikäli onnistuminen jossakin epätodennäköisessä voisi tuottaa hyvää peliä, voit antaa hahmoille onnenpotkun tai onnistumisen jollakin ehdolla.

Robottiauto Roodohandoraa on supertietokoneen prosessorilla pyörivä ja tehty vieraista avaruusmetalleista. Se kykenee asioihin, jotka tuntuvat mahdottomilta. Roodohandoraa pyrkii pitämään itsensä ja matkustajansa turvassa. Se on luonteeltaan kunniallinen, mutta impulsiivinen. Se on menettänyt yhteyden kaltaisiinsa ja tarvitsisi pääsyn suurelle teleskoopille tai radiolähettimelle saadakseen selvittyä muiden robottien sijainnin tai ottaakseen niihin yhteyden.

Pahoja vihollisrobotteja ei ole tarve tuoda tähän peliin. Roodohandoraa pelkää niiden sekaantuvan asioihin, mutta Suomessa ei ole muita avaruusrobotteja ja todennäköisempiä uhkia ovat pysäköintisakot, kello viiden ruuhka ja sinappitahrat penkkien keinonahkavuorailulla.

Monica Kellarila

Raakelin paras kaveri lukioajoilta. Ammatiltaan kokki.  Luonteeltaan Monica on vahvasti kilpailuhenkinen, pakko-oireinen ja vaalii fanaattisesti siisteyttä; etenkin uusissa autoissa. Monica on Robinin nuorempi sisko ja tällä hetkellä vastentahtoisesti sinkku. Rakastaa ajaa lujaa ja pomottaa herkästi muita, etenkin isoveljeään.

Monica heittää keikkaa ravintolakokin lisäksi pitopalveluita pyörittämällä. Hänen pitäisi päästä viemään ruokalasti tänään Kulosaareen.

Raakel Vihriälä

Muotiharrastaja ja Monican paras ystävä lukiosta. Raakel on kaunis ja tietää sen. Seurustellut Robinin kanssa, mutta eronnut pari kuukautta sitten ja pari on päättänyt pysyä ystävinä. Raakel on varakasta hammaslääkärisukua Westendistä ja tottunut lapsuudessaan kerskakulutukseen. Vanhempien pistettyä rahahanat kiinni Raakel on joutunut kuitenkin tottumaan niukempaan elintasoon.

Auto on hieno, mutta maalit on kulahtaneet. Tunnet yhden kivan automaalarin, joka voisi hoitaa kaaran pinnan kuntoon.

Fibi Buffet

Työskentelee hierojana. Fibillä oli rankka lapsuus, mutta se ei jättänyt häneen juuri jälkiä. Soittaa kitaraa (aika huonosti) ja lähestyy maailmaa ennakkoluulottomasti. Fibi tinki autoharrastajatapaamisessa ruotsalaiselta romanikauppiaalta kivannäköisen punaisen auton ja on pelin alussa ajanut sen juuri frendien luo, jotta he kaikki voisivat koeajaa uutta kimppa-autoaan.

Sinulla olisi hieronta-asiakas herra Betalar Bodominjärvellä, eikä sinne pääse julkisilla eikä asiakas pääse liikkumaan keskustaan, kun hänellä on selkä kipeänä.

Santeri Ping

Tilastotieteilijänä (“static executive”) monikansallisessa yrityksessä; ei nauti työstään. Peittää epävarmuuttaan sarkastisella huumorilla. Santeri on vastentahtoisesti sinkku ja hänellä on ollut toistuvaa epäonnea naissuhteissaan. Yrittää vierottautua tupakasta. Kämppää Jonnen kanssa samassa asunnossa ja ihailee tämän kykyä tehdä vaikutus naisiin. Ehkä autolla voisi tehdä vaikutuksen naisiin ja päästä kerrankin treffeille? Santeri haluaisi näyttää autoaan Susanna Robertsille, johon on ihastunut. Muut eivät tunne Susannaa.

Jonne Tirpponen

Nälkäpalkalla elävä komea tv-näyttelijä, jolla on hyvä ruokahalu ja yksinkertaiset hoksottimet. Jonne löytää helposti naisseuraa, mutta on huono säilyttämään suhteita yllä pitkään. Hän kämppää Santerin kanssa samassa asunnossa ja ihailee tämän kykyä ymmärtää byrokratiaa, josta Jonne on pihalla. Jonne on vähän ihastunut Raakeliin, joka on vähän aikaa sitten eronnut Robinista. Jonnella olisi tänään koekuvauset Espoossa (vai oliko se Sipoossa? Niillä on niin samankaltaiset nimet, että kai ne ovat lähekkäin) ja sinne pitäisi päästä autolla.

Robin Kellarila

Robin työskentelee Luonnontieteellisen museon paleontologian amanuenssina ja on suomalaiseen museotapaan ylikoulutettu ja alipalkattu tehtävään. Hän on isokokoinen ja raamikas, mutta vailla sporttisuutta ja täynnä nörttisyyttä. Robin on Monican isoveli. Kimppa-autoksi hankittu kaara on Robinin mieleen: tämmöinen (paitsi mustana) oli Robinin lapsuuden tv-sankarilla Ritari Ässällä!

Robin lupasi hakea Vantaalta fossiileja, jotka on lahjoitettu museolle.


Roolipeliblogi LOKI on suomalaisen roolipelaamisen oma kanava.
Julkaisemme suomalaisten roolipelaajien ja liveroolipelaajien peliesittelyjä, kolumneja, pakinoita, arvosteluja ja tapahtumakuvauksia tiistaisin.
Tue LOKIa Patreonin kautta: https://www.patreon.com/roolipeliloki


Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s