Toista kertaa järjestettävä Tracon Hitpoint -pelitapahtuma järjestetään seuraavan kerran 4.-5.3.2017 Tampere-talossa Tampereella. Traconin rinnalle noussut pelaamiseen keskittyvä Hitpoint panostaa ensi vuoden ohjelmassaan freeform-roolipeleihin ja tarjoaa kävijöille erinomaisen mahdollisuuden pelityyliin tutustumiseen. Tämä teksti avaa hiukan, että mistä freeform-pelaamisessa on kyse ja miten se eroaa esimerkiksi pöytäroolipelaamisesta tai liveroolipelaamisesta.
Tästä tesktistä löytyy myös päivitetty versio vuodelta 2019: https://roolipeliloki.com/2019/04/16/freeform-roolipelaaminen-pelityylina/
Mitä freeform-pelit ovat?
Freeformia voidaan käyttää kattoterminä kuvaamaan niitä roolipelejä, jotka ottavat vaikutteita sekä pöytäroolipelaamisesta että liveroolipelaamisesta. Tyypillisiä piirteitä ovat fyysinen koko keholla pelaaminen, hahmojen näytteleminen, vahva tarinankerronnallisuus, emotionaalisen kokemuksen tavoittelu, pelin pilkkominen kohtauksiin, kevyet pelimekaniikat ja yksinkertainen avoin pelitila. Pelitilassa ei tarvita rekvisiittaa, eivätkä pelaajat tarvitse roolivaatteita. Pelitilana voi toimia esimerkiksi luokkahuone, jossa pelaajat liikkuvat vapaasti pelipöydän ääressä istumisen sijaan. Moni kutsuu tällaista peliä liveroolipeliksi, tai pienestä koosta johtuen minilarpiksi, mutta merkittävänä erona freeformit ovat kuitenkin pelinjohtajavetoisia. Pöytäroolipelin tavoin pelinjohtaja kuljettaa juonta, kuvailee pelimaailmaa ja ohjaa kokemusta.
Freeform-skenaariot ovat itsenäisiä tarkkaan hiottuja kokonaisuuksia, jotka sisältävät kaiken pelaamiseen tarvittavan, kuten ohjeet skenaarion vetämiseen ja valmiit hahmot. Skenaarion pelaaminen kestää yleensä yhden 2-6 tunnin pelikerran ja mukana on 3-8 pelaajaa. Tavoitteena on kertoa ytimekäs tarina. Usein skenaariot on jaettu kohtauksiin, joista pelin juoni rakentuu. Jokaisella kohtauksella on selkeä tavoite juonen tai hahmojen tarinan kannalta. Alun kohtaukset voivat esimerkiksi rakentaa hahmojen suhteita ja luoda yhteistä pelimaailmaa. Keskivaiheen kohtaukset voivat käsitellä hahmojen ajautumista ristiriitoihin. Loppupään kohtauksissa nähdään, mihin tarina lopulta ajautuu.
Skenaarioissa käytetään usein live-roolipeleistä tuttuja meta-tekniikoita, joiden avulla pelaajat voivat esimerkiksi välittää toisilleen tietoa, jota hahmot eivät tiedä. Pelaaja voi esimerkiksi kertoa hahmonsa ajatuksia ja muut pelaajat ja pelinjohtaja voivat syventää tarinaa ja emotionaalista kokemusta tuomalla näitä asioita peliin.
Skenaarioissa voi olla myös peliä ohjaavia sääntöjä. Esimerkiksi valokeilaan astunutta pelaajaa on kuunneltava, tai pelin tunnelman muuttuminen taustamusiikin mukaan ovat esimerkkejä tällaisista peliä ohjaavista säännöistä. Vaikka skenaarioissa ei käytetä rekvisiittaa, esineitä ja asioita voidaan simuloida eri tavoilla. Laukusta löytynyt kynä voi esimerkiksi olla ruusu tai kynttilä, ja vierekkäin asetetut tuolit auton penkkejä.
Hyvälle skenaariolle tärkeää on myös skenaarion lähestyttävyys. Skenaarioissa on usein lyhyitä lämmittelyharjoituksia, joiden avulla autetaan pelaajia pääsemään pelin tunnelmaan ja luodaan pelaajaryhmän sisäistä luottamusta. Tämän jälkeen pelimateriaali ja mekaniikat huolehtivat, että kaikki voivat keskittyä tarinaan ja kokemukseen sen sijaan, että tarvitsee kuumeisesti miettiä seuraavia vuorosanoja. Hyvä skenaario vie mukanaan ja pelaajat lähtevät pelistä yhtä hienoa, ajatuksia herättävää kokemusta rikkaampina.
Yksi pelityyli, monta määritelmää
Freeformista puhuttaessa törmää helposti Fastaval-pelitapahtumaan, joka järjestetään Tanskassa aina pääsiäisenä. Tapahtumaa voidaan pitää pohjoismaisen freeformin merkittävimpänä syntymäpaikkana. Joka vuosi tapahtumaan lähetetään kymmeniä freeform-skenaarioita, joista raati valitsee parhaat tapahtumassa pelattaviksi. Näistä parhaat palkitaan viisi päivää kestävän tapahtuman viimeisenä iltana juhlavasti Otto-palkinnolla. LOKIssa on julkaistu aikaisemmin esittely Fastavalista. Fastavalin yhteydessä freeformeista käytetään myös nimitystä semi-live, joka kuvaa freeformien asemaa pöytä- ja liveroolipelien välimaastossa erinomaisesti.
Suomalaisessa pöytäroolipeliskenessä freeform ymmärretään usein pelinä, joka on hyvin tarinankerronnallinen ja pelataan ilman tai hyvin vähäisillä säännöillä. Niitä pelataan pelinjohtajan johdolla ilman fyysistä pelaamista. Peleistä voi puuttua ulkomailla freeformeille tyypillinen kokonaisuutta ohjaava emotionaalisen kokemuksen tavoittelu. Tarina etenee usein myös vapaamuotoisemmin kuin kohtauksiin jaettu freeform.
Ruotsalaisen freeform-tapahtuman Stockholm Scenario Festivalin määritelmässä pelin tulee täyttää yksi tai useampi seuraavista kriteereistä:
- Selkeä lähtökohta ja tiukka tarinankerronta
- Emotionaalinen kokemus pelaajille
- Elementtejä, jotka rikkovat roolipelien rajoja osallistavan tarinankerronnan välineenä.
Vaikka määritelmissä ei erikseen mainita fyysistä pelaamista, kertovat ne selvästi freeformeilla tavoiteltavan tietynlaista, usein emotionaalista, kokemusta. Ruotsalaisesta roolipelikulttuurista tulee myös Jeepform, eräs freeformin alalajeista, joka on myös Suomessa saanut huomiota kahden Vi åker Jeep -ryhmän aktiivien Tobias Wrigstadin ja Olle Jonssonin ollessa kunniavieraina Ropeconissa 2006.
Freeformeista saatetaan käyttää myös nimitystä chamber larp, joka tulee kamariteatterinäytöksestä (chamber play), jossa esiinnytään pienessä tilassa vähäisellä lavastuksella ja rekvisiitalla. Toinen freeformeista käytetty teatteritaustainen termi on Black Box, jossa skenaario pelataan mustaseinäisessä huoneessa, ja apuna voidaan käyttää valaistusta ja äänentoistoa tunnelman luomiseksi.
Mistä näitä skenaarioita löytää?
Suomennettuihin freeform-skenaarioihin voi tutustua esimerkiksi kokoelmasta Unelma Keltaisesta Kuninkaasta, joka sisältää Fastaval-skenaarioita eri vuosilta. Suurin osa Fastavalin skenaarioista laitetaan verkkoon, mutta valitettavasti iso osa niistä on vain tanskaksi. Joitakin skenaarioita on saatavilla myös englanniksi ja englanninkielisten skenaarioiden määrä on kokoajan kasvussa kansainvälisten skenaariokirjoittajien ansiosta. Stockholm Scenario Festivalin tarjonta koostuu uusista skenaarioista sekä englanniksi käännetyistä Fastaval-skenaarioista. Nyt neljä kertaa järjestetyn tapahtuman arkisto on erinomainen paikka tutustua englanninkielisiin skenaarioihin.
Missä kaikkialla Freeform-pelejä sitten voi pelata tai pelauttaa?
Freeform-peleihin kokonaan keskittyviä tapahtumia on useita. Aiemmin mainittujen Fastavalin ja Stockholm Scenario Festivalin lisäksi Oslossa järjestetään vuosittain Grenselandet-chamber larp festivaali, Tanskassa Kööpenhaminassa Black Box CPH ja Black Box Horsens. Pohjoismaiden ulkopuolelta löytyy mm. Tallinn larp festival ja Minsk larp Festival.
Pelkkiin Freeformeihin keskittyvää tapahtumaa ei Suomesta vielä löydy, mutta ensi maaliskuussa Tampereella Tracon Hitpointissa on mahdollista päästä kokeilemaan Freeform -pelejä, tai niiden järjestämistä, kun pelejä järjestetään useammassa huoneessa samanaikaisesti.
Ilmoittaudu Hitpoint 2017 pelinjohtajaksi
Itse peleihin ilmoittaudutaan vasta tapahtumassa, mutta niin vasta Freeformista innostuneet kuin vanhat konkaritkin ovat tervetulleita järjestämään Freeform-ohjelmaa Tracon Hitpointiin 2017! Freeform-pelinjohtajien ilmoittautuminen on auki 31.1. asti ja pelinjohtajaksi voi ilmoittautua täyttämällä lomakkeen osoitteessa https://2017.hitpoint.tracon.fi/fi/ohjelma/tarjoa-ohjelmaa. Lisätietoja voi kysyä sähköpostitse: hitpoint.freeform@tracon.fi.
Hitpoint 2017 ohjelmahaku auki
Hitpoint hakee myös muuta ohjelmaa ja ihan perinteisiäkin roolipelejä. Voit ehdottaa ohjelmaasi täyttämällä lomakkeen osoitteessa https://2017.hitpoint.tracon.fi/fi/ohjelma/tarjoa-ohjelmaa.
Lähteet
http://leavingmundania.com/2014/12/31/freeform-for-noobs/
http://leavingmundania.com/2014/08/28/defining-meta-techniques/
https://nordiclarp.org/wiki/Meta-technique
https://nordiclarp.org/wiki/Chamber_Larp
https://nordiclarp.org/wiki/Black_Box
https://nordiclarp.org/wiki/Fastaval
http://loki.pelilauta.fi/?p=2014
http://www.nordicrpg.fi/julkaisut/unelma-keltaisesta-kuninkaasta/
https://scenariofestival.se/archive/
http://www.minsklarpfestival.org/
https://tallinnlarpfestival.wordpress.com/
Artikkelin kirjoittanut Arttu Hanska & Heidi Säynevirta, toimittanut Vera Schneider
Paluuviite: Wähäcon 2017 | Loki